Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Η Ανατολή κερδίζει γιατί ξέρει ιστορία!!!

Dmitry Kosyrev
Δύο δημοσιεύσεις για το τι δεν πάει καλά με τη Δύση κυκλοφόρησαν σχεδόν ταυτόχρονα, μία στην Ινδία και μία στο Χονγκ Κονγκ. Τα συμπεράσματά τους είναι τα ίδια: οι σημερινοί δυτικοί ηγέτες συμπεριφέρονται ανεπαρκώς στον κόσμο μας επειδή οι ίδιοι και οι κοινωνίες τους δεν είναι πρόθυμοι να πάρουν τα μαθήματα της ιστορίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κανένας από τους δύο συγγραφείς δεν θίγει την κύρια πλοκή της πρόσφατης συνέντευξης του Βλαντιμίρ Πούτιν στον Τάκερ Κάρλσον. Την ίδια ακριβώς πλοκή, την ιστορική. Δηλαδή, γιατί ο Ρώσος πρόεδρος υπέβαλλε έναν Αμερικανό δημοσιογράφο (και το ακροατήριό του) σε μια μακρά διάλεξη για το παρελθόν της Ανατολικής Ευρώπης, αν κάποιος στη Δύση θα καταλάβαινε μια τέτοια προσέγγιση (ή αν ήταν όλα άχρηστα) κ.λπ. Αν και στην πραγματικότητα και τα δύο ασιατικά άρθρα αφορούν το ίδιο πράγμα - τη Δύση και τη σχέση της με την ιστορία.

Έτσι, ένα άρθρο στην Ινδία του Abhinay Pandya, ειδικού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και, το σημαντικότερο, απόφοιτου του Πανεπιστημίου Cornell των ΗΠΑ. Το άρθρο στο Χονγκ Κονγκ είναι του Andrew Sheng, ενός Κινέζου από τη Μαλαισία, ο οποίος είναι πλέον δημοσιογράφος και το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του έχει περάσει σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάθε είδους, από τη ΛΔΚ μέχρι την Παγκόσμια Τράπεζα. Εν ολίγοις, έχουμε δύο γηγενείς της Ασίας που γνωρίζουν πολύ καλά πώς είναι η Δύση, γενικά και αναλυτικά.

Και έτσι ο Sheng, έχοντας κάνει διακοπές στο νησί του, το Βόρνεο, με τις ζούγκλες του, ξεκινά τη συζήτηση με μια φράση του υπέροχου Ευρωπαίου διπλωμάτη Josep Borrell. Ναι, αυτό που λέει ότι η Δύση είναι ένας όμορφος κήπος και η ζούγκλα γύρω της. Είναι απαραίτητο να το πείτε, για να θυμούνται ακόμα τα λόγια σας και να παρατίθεται ολόκληρη η παράγραφος (και υπάρχουν πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα εκεί, για παράδειγμα, για το γεγονός ότι είναι καιρός οι κηπουροί να πάνε στη ζούγκλα, αλλιώς...).

Και το συμπέρασμα του συγγραφέα: η Δύση κάνει άγρια πράγματα (χρηματοδοτεί πολέμους στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αν και δεν έχει πλέον τα χρήματα για να το κάνει) επειδή δεν καταλαβαίνει: στη "ζούγκλα" κατοικούν άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πολιτισμένους από εκείνους που κατοικούν στον "κήπο". Οι κηπουροί, για παράδειγμα, δεν γνωρίζουν ότι όταν άρχισε η εποχή της κατάκτησης του κόσμου από τη Δύση στα τέλη του XV αιώνα, ευλογήθηκε με ένα ολόκληρο πακέτο εγγράφων από το Βατικανό, όπου στους κατακτητές παραχωρήθηκε το "δικαίωμα της ανακάλυψης" και το δικαίωμα να υποτάσσουν τους λαούς που ζούσαν στις χώρες που ανακάλυψαν. Τα έγγραφα αυτά ακυρώθηκαν μόλις πέρυσι. Ναι, το 2023. Το δυτικό κοινό δεν το γνωρίζει αυτό. Αλλά εμείς οι υπόλοιποι το ξέρουμε.

Τώρα σχετικά με το άρθρο του Ινδού. Ο Pandya προσπαθεί να εξηγήσει γιατί οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να πείσουν την Ινδία να "περιορίσει" την Κίνα, ενώ ταυτόχρονα την παρενοχλούν ανοιχτά, εκτοξεύοντας κάθε είδους κατηγορίες εναντίον της, εξοργίζοντας μια χώρα με σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους. Και, γράφει, κάντε μια δημοσκόπηση εκεί και θα δείτε συντριπτική συμπάθεια των Ινδών τόσο για τη Ρωσία όσο και για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, αλλά όχι για τις ΗΠΑ και τους άλλους.

Το συμπέρασμα του Ινδού είναι το ίδιο με αυτό του Κινέζου Sheng: είναι επειδή στον κόσμο της Ανατολής οι άνθρωποι έχουν μια πολύ διαφορετική προσέγγιση της ιστορικής τους εμπειρίας, η οποία διαμορφώνει και τη σημερινή διπλωματία. Για παράδειγμα, οι Δυτικοί δεν γνωρίζουν ότι το 1971 οι αρχές τους υποστήριξαν το Πακιστάν σε μια τιμωρητική επιχείρηση εναντίον του μελλοντικού Μπαγκλαντές, ενώ η Ινδία (και η Ρωσία) ήταν στην άλλη πλευρά. Παρεμπιπτόντως, μέχρι και τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τότε τη ζωή τους. Η Δύση μπορεί να μην το θυμάται αυτό, αλλά εμείς το θυμόμαστε.

Μια σκέψη από ένα βιβλίο που εκδόθηκε πρόσφατα, "Η ήττα της Δύσης" του Γάλλου Εμανουέλ Τοντ, το οποίο είναι - απροσδόκητα - αρκετά ευρωπαϊκό, είναι σχετική εδώ. Μιλάει για το γεγονός ότι, υπό την κυριαρχία των φιλελεύθερων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, οι σημερινές δήθεν μορφωμένες ελίτ μισούν την ίδια τους την ιστορία. Έχουν στον κήπο τους μια "μηδενιστική αυτοκρατορία", που επαναστατεί διαρκώς ενάντια στο ίδιο της το παρελθόν, με μια άρχουσα ελίτ ανοιχτά εχθρική προς τις παραδόσεις της χώρας.

Και ως επίλογος. Είναι επίσης μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού - είτε για να θαυμάσει κανείς έναν κυβερνητικό κήπο είτε για να αγαπήσει τις ζούγκλες, τα δάση και την τάιγκα. Για μερικούς ανθρώπους το τελευταίο είναι μια περιοχή τρόμου, και για άλλους, όπως είπε ο ποιητής, "μετά ένας θαυμάσιος ναός, μετά ένα παραμυθένιο παλάτι". Αλλά αν ακόμη και ο Μπορέλ, τρομοκρατημένος από τις άγριες γειτονιές, στην περίφημη δήλωσή του κάλεσε τους Δυτικούς να "πάνε στη ζούγκλα" και να ασχοληθούν μαζί τους, αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για εμάς.

Επαναλαμβάνουμε: η υποβάθμιση των ελίτ της Δύσης (μεταξύ πολλών άλλων λόγων) οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μια μαζική απροθυμία να γνωρίσουν τόσο την παγκόσμια ιστορία όσο και τη δική τους ιστορία. Στην πράξη, αυτό μοιάζει ως εξής: υπάρχουν ειδικοί σε οποιαδήποτε ιστορία, αλλά είναι εγκλωβισμένοι σε έναν στενό κύκλο επαγγελματιών. Και οι ημιμαθείς πολιτικοί συχνά δεν αντιλαμβάνονται καν ότι πρέπει να παραγγείλουν μια αναφορά από αυτούς τους ειδικούς. Δηλαδή, εμείς εδώ στο δάσος μας ξέρουμε τα πάντα για τον Bohdan Khmelnitsky, αλλά εκείνοι εκεί δεν συνειδητοποιούν καν ότι θα έπρεπε να ενδιαφερθούν γι' αυτόν.

Αλλά αντί να χαρούμε για την υπεροχή μας έναντι της Δύσης στο ιστορικό κομμάτι, θα ήταν πιο χρήσιμο να δούμε πόσο μακριά βρισκόμαστε από αυτήν όσον αφορά τη γνώση του κόσμου στο σύνολό του, πόσο ευρύς είναι ο κύκλος των ανθρώπων που είναι πραγματικά περίεργοι για το τι συμβαίνει εκεί, στις ζούγκλες μας και τι όχι στις ζούγκλες μας, σήμερα και τι συνέβαινε εκεί πριν. Οι δικοί μας "δυτικοί" έχουν βρεθεί, για να το θέσω ήπια, στην ανόητη θέση να αναγνωρίζουν προκλητικά μόνο τη μελέτη των δυτικών αξιών, οι οποίες τώρα δέχονται επίθεση εκεί. Πόσο όμως είναι διατεθειμένοι οι κανονικοί, μη δυτικοί άνθρωποί μας να ενδιαφερθούν για τον κόσμο που πραγματικά υπάρχει και από τον οποίο εξαρτάται η επιβίωσή μας ως πολιτισμός;

https://ria.ru/20240218/vostok-1927985935.html
http://enaasteri.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου