Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Συνάντηση Βούτσιτς - Μητσοτάκη: Γιατί δεν μας λένε ότι οι επαφές έχουν σχέση με τον Κάθετο Διάδρομο;

Χάρης Αποσπόρης

Ψηλά στη διμερή ατζέντα βρέθηκε η ενέργεια κατά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Σέρβο πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Βούτσιτς απηύθυνε κάλεσμα για αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στη Σερβία με έμφαση στην ενέργεια. Υποσχόμενοι τομείς είναι το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να εγκαταστήσουν αιολικά και φ/β πάρκα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σήμερα η χώρα του διαθέτει χρηματοδότηση, αλλά όχι τα μέσα για να υλοποιήσει τα εν λόγω έργα.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η διασύνδεση των δύο χωρών στην ενέργεια και τις μεταφορές είναι σημαντική και αφορά τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας μέσω του Κάθετου Διαδρόμου Αερίου και αντίστροφα. "Η ΔΕΠΑ διερευνά συνεργασία με σερβικές εταιρείες, ώστε να μεταφέρουμε αέριο μέσω των τερματικών LNG και εσείς να μας παραχωρήσετε χώρους αποθήκευσης".

Στις ΑΠΕ τονίστηκε η πολύτιμη τεχνογνωσία της Ελλάδας και η φιλοδοξία της να γίνει κόμβος εξαγωγής προς το βορρά, βοηθώντας και τη Σερβία στην πράσινη μετάβαση.

[iEpikaira: Γιατί δεν μας λένε ότι οι επαφές έχουν σχέση με τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου ο οποίος αποτελεί κομμάτι του Three Seas Initiative ΕΔΩ (που επίσης σχετίζεται και την Καρπαθία Οδό ΕΔΩ); 
 
 
Μήπως γιατί η Σερβία δεν θέλει να παροξύνει την Ρωσία;]

Πηγή: energypress.gr

Πηγή: https://i-epikaira.blogspot.com/2024/02/blog-post_78.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου