Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Δένδια-Μπακογιάννη, ήρθε η ώρα για τις «Πρέσπες του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου»

Μετά την Ντόρα Μπακογίαννη και ο Νίκος Δένδιας ζητά: «Εθνική συνεννόηση, συνεργασία όλων»... και «συναινέσεις»!

Άλλο ένα στέλεχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη ζητά ανοικτά «εθνική συνεννόηση». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στην ομιλία του (13/03/24), στο East Macedonia & Thrace Forum ΙΙ στην Αλεξανδρούπολη είπε:
«Για να αντιμετωπίσουμε λοιπόν όλες ... τις εν δυνάμει αλλαγές και προκλήσεις, απαιτούνται βασικές παράμετροι. Τις ονομάζω: Εθνική συνεννόηση, συνεργασία όλων, συναινέσεις...».

Ασφαλώς και δεν ήταν τυχαία η προτροπή αλλά σε πλήρη σύμπνοια και συγχρονισμό με όσα δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη στο συνέδριο της «Καθημερινής» («Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά») το οποίο διοργανώθηκε για ακριβώς αυτόν τον λόγο. Για να καλλιεργήσει κλίμα διακομματικής «συνεννόησης» και «συναίνεσης» για τα εθνικά και δη τα ελληνοτουρκικά.   

«Υπάρχει σήμερα ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, με αυτά τα δεδομένα;» διερωτήθηκε εκεί η Ντ. Μπακογιάννη και ξεκαθάρισε «Κατά τη γνώμη μου υπάρχει, όμως “το τανγκό θέλει δύο”. Αν όμως δοθεί πραγματική ευκαιρία, θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει; Εδώ υπάρχει η προϋπόθεση της εθνικής συναίνεσης».

Σε προηγούμενο άρθρο (11/03/24) εξηγήθηκε πώς συγκεκριμένοι κύκλοι εντός της Ελλάδας προωθούν διαχρονικά την «ελληνοτουρκική φιλία» και πλέον πιέζουν τα τρία μεγάλα κόμματα για «συναίνεση» στα ελληνοτουρκικά με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας ακρωτηριασμού κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και κυριαρχίας (τα παράκτια κράτη ασκούν κυριαρχία στην χωρική θάλασσα και επομένως η απεμπόληση του δικαιώματος επέκτασης στα 12νμ συνιστά έμμεση απώλεια κυριαρχίας) σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.

Η δήλωση του Ν. Δένδια επομένως αφενός σημαίνει ότι γνωρίζει τί ακριβώς κυοφορείται -το διευκρινίζουμε γιατί στο παρελθόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύναψε την μυστική συμφωνία Σουρανή-Καλίν στο Βερολίνο ερήμην του τότε υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια- και αφετέρου, συμφωνεί με ότι διακυβεύεται. Το διευκρινίζουμε διότι ακόμη και εντός της κυβερνητικής παράταξης υπάρχουν φατρίες, κάποιες εκ των οποίων παρουσιάζουν τον Ν. Δένδια ως την ειλικρινή «πατριωτική» φωνή και ως αντίβαρο στον «ολετήρα» Μητσοτάκη. Εάν ρωτάτε εμάς, θα συμφωνήσουμε ότι λειτουργεί ως «αποσβεστήρας» αντιδράσεων αλλά μέχρι εκεί... Τα ενδοοικογενειακά τους καβγαδάκια, αφορούν κυρίως στις ηγετικές βλέψεις του Ν. Δένδια και ελάχιστα επηρεάζουν τις επιλογές τους στην εξωτερική πολιτική η οποία πέραν πάσης αμφιβολίας υποδεικνύεται από συγκεκριμένα κέντρα του εξωτερικού...

Επίσης, είναι πολύ περίεργος -αλλά συνάμα ενδεικτικός του τί υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων- η ξεχωριστή αναφορά σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο σε δημοσίευμα της Ερντογανικής Hurriyet σχετικά με την διαδικασία του Πολιτικού Διαλόγου (11/03/24) όπου αναφέρει ότι: «Το θέμα που μάλλον δεν θα συζητηθεί στη σύσκεψη που θα γίνει σε επίπεδο υφυπουργών είναι το Αιγαίο και Η υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο”». Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε άλλωστε ότι Αιγαίο και Αν. Μεσόγειος είναι πάνω στο τραπέζι ταυτόχρονα

Για τους παροικούντες είναι γνωστό ότι για την Αν. Μεσόγειο υπάρχει ήδη η μυστική Συμφωνία του Βερολίνου -την οποία ομολόγησε ο Κ. Μητσοτάκης- που εκχωρεί όλη την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού (τέμνει την Ρόδο) στην Τουρκία, δηλαδή προβλέπει απώλεια κοινού θαλάσσιου συνόρου Ελλάδας-Κύπρου αποκόπτοντας τελείως το Σύμπλεγμα Καστελόριζου από την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό επιβεβαιώνεται με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αλλά και από ελληνικές διπλωματικές πηγές, οι οποίες αναφέρουν ότι: «η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την εμφάνιση μιας μείζονος σημασίας διευθέτησης, η οποία προϋποθέτει υποχωρήσεις σε θέματα κυριαρχίας (μειωμένη ή καθόλου επήρεια των νησιών σε ΑΟΖ) στην ανατολική Μεσόγειο». Ενώ άλλες πηγές μιλούν για «εμβάθυνση της προσέγγισης στον ενεργειακό τομέα» καθώς, τόσο η ΕΕ, όσο και οι ΗΠΑ προωθούν εξορύξεις ακόμη και «χωρίς προηγούμενη οριοθέτηση των ΑΟΖ». Προφανώς στο πλαίσιο της «εταιρικής εκμετάλλευσης» (1, 2 και 3) υπό τον μανδύα του East Med Gas Forum. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα με επίκεντρο την Αν. Μεσόγειο.

Για το Αιγαίο όμως, οι συζητήσεις δεν έχουν καταλήξει στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ αλλά κυρίως αφορούν τα χωρικά ύδατα -στα οποία θα εφαρμοστεί η «Σημιτικής εμπνεύσεως» επιλεκτική επέκταση, αλλού 10, αλλού 8 και αλλού θα παραμείνουν 6νμ- και το FIR το οποίο οι τούρκοι αλλά και Έλληνες πολιτικοί όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θεωρούν ότι: «είναι τρέλα, ελληνική τρέλα. Δεν έχουμε κανέναν λόγο. Όσον αφορά τα σχέδια πτήσεως, είναι αστείο να λέμε ότι ζητούμε από τους Τούρκους σχέδια πτήσεως όταν οι Αμερικανοί δεν δίνουν. Κανένας δεν δίνει. Γιατί να δίνουν οι Τούρκοι δηλαδή;». 

Ακούστε παρακάτω και τον Πρέσβη ε.τ. Γιώργο Αϋφαντή τί έχει να πει για το περιεχόμενο του ελληνοτουρκικού διαλόγου:
Ας είμαστε ρεαλιστές λοιπόν και ας μην τρέφουμε φρούδες ελπίδες στα «πατριωτικά» ελατήρια του Ν. Δένδια και του οποιοδήποτε Δένδια, διότι οι πολιτικές ηγεσίες έχουν προαποφασίσει από καιρό τις «Πρέσπες του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου», απλώς περιμένουν την κατάλληλη στιγμή ανακοίνωσης της «συναίνεσης». Σύμφωνα με τις δηλώσεις Δένδια και Μπακογιάννη, αυτή η ώρα ήρθε...


epikairos@pm.me

Πηγή: https://i-epikaira.blogspot.com/2024/03/blog-post_213.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου