Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Ο Πάιατ ζητά «συνεργασία» Ελλάδας-Τουρκίας με εργαλείο το φυσικό αέριο - Θέλει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο!

Στηρίζουμε συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας δήλωσε υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Ενεργειακούς Πόρους Τζέφρι Πάιατ από το βήμα της 5ης Επιχειρηματικής Συνόδου Ανατολικής Μεσογείου του Economist που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη. «Η Ευρώπη πρέπει να βρει τρόπους για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο. Έχω ακούσει πολλές υποσχέσεις για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου και τώρα είναι η ώρα να γίνει πραγματικότητα. Μεταξύ άλλων χωρών στη περιοχή που παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος, είναι η Τουρκία η οποία ενισχύει την άποψη των ΗΠΑ ότι η ενέργεια θα πρέπει να είναι ένας δρόμος για συνεργασία και όχι για αντιπαράθεση και διαμάχες. Θυμάμαι τι συνέβη το καλοκαίρι του '20 στην Ελλάδα και την αντιπαράθεση που υπήρξε με τις γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας. Δεν θέλουμε να ξαναδούμε αυτό που συνέβη με τις προσπάθειες γεωτρήσεων της Τουρκίας», είπε ο κ. Πάιατ.

Αναφέρθηκε επίσης στον τομέα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην περιοχή αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές. Τονίζοντας όμως ότι το φυσικό αέριο «έχει μεταμορφώσει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης προσφέροντας γεωπολιτικές ευκαιρίες» παραπέμποντας στο East Med Gas Forum.

Όσον αφορά στο EMGF, η συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτό προωθείται εδώ και καιρό από τον Τζ. Πάιατ (1, 23), γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας-Αιγύπτου -εξ ου και η αναφορά στην Αίγυπτο στην ως άνω δήλωση Πάιατ- εφαρμόζοντας τον σχεδιασμό του γνωστού «χάρτη Μπάιντεν». Σχέδιο το οποίο συνεπάγεται την απώλεια της ελληνικής δυνάμει ΑΟΖ ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, καθώς και του κοινού θαλάσσιου συνόρου με την Κύπρο (123. Περισσότερα και ΕΔΩ).
Χάρτης Μπάιντεν. Πηγή: mcclatchydc.com

Εκπληρώνεται λοιπόν η «προφητεία» του Θάνου Ντόκου περί «συνεκμετάλλευσης» των ενεργειακών πόρων της Μεσογείου! Ο Τζο Μπάιντεν ήδη από το 2014 έλεγε ότι, «αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ταξίδεψα πρόσφατα [σσ. Μάιο του 2014] στην Κύπρο -ο υψηλότερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την Κύπρο εδώ και πέντε δεκαετίες- επειδή ήθελα να ενθαρρύνω τους Κύπριους [σσ. Κυπριακή Δημοκρατία] να αναπτύξουν τους ενεργειακούς πόρους τους σε συνεργασία με όλους -ΟΛΟΥΣ(!)- τους γείτονές τους, και να καταστεί σαφές ότι ΟΛΟΙ ωφελούνται εάν το σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να συνεργαστεί για να γίνει κόμβος για τις αγορές φυσικού αερίου».

Το παρόν βήμα έγραφε τον Αύγουστο του 2022: «Το δίδυμο Πάιατ-Χόκσταϊν βάζουν πλώρη για Ανατολική Μεσόγειο...». Ο πρώτος δήλωσε ήδη «παρών»... Αναμένουμε και τον δεύτερο. 


epikairos@pm.me

Πηγή: https://i-epikaira.blogspot.com/2024/04/blog-post_268.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου