Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΜΑΚΑΡΘΙΣΜΟΥ



 


HENRY GIROUX Counterpunch

Φοιτητικές Διαμαρτυρίες στην Εποχή του Νέου Μακαρθισμού

Ο Henry Armand Giroux (γεννημένος στις 19 Σεπτεμβρίου 1943) είναι Αμερικανο-Καναδός λόγιος και κριτικός πολιτισμού. Ένας από τους ιδρυτικούς θεωρητικούς της κριτικής παιδαγωγικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι περισσότερο γνωστός για το πρωτοποριακό του έργο στη δημόσια παιδαγωγική, τις πολιτισμικές σπουδές, τις σπουδές για τη νεολαία, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις σπουδές στα μέσα ενημέρωσης και την κριτική θεωρία. Το 2002, ο Keith Morrison έγραψε για τον Giroux ότι είναι μεταξύ των κορυφαίων πενήντα φυσιογνωμιών με επιρροή στον εκπαιδευτικό λόγο του 20ου αιώνα.



Ζούμε σε μια εποχή αυξανόμενων καταστροφών καταπατώντας τον φασισμό. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή που χαρακτηρίζεται από μια συστημική προσπάθεια ενός αναδυόμενου αυταρχισμού να απενεργοποιήσει τη γλώσσα και τη διαφωνία κάθε ουσιαστικού νοήματος, να αφαιρέσει πράξεις από τη γραμματική της ηθικής μαρτυρίας και να αποσυνδέσει την εξουσία από τη θεσμική δικαιοσύνη.

Καθώς όλα τα επίπεδα της κοινωνίας καταστρέφονται, οι έννοιες της δημοκρατικής κοινότητας, του κοινωνικού συμβολαίου και της συμπόνιας δίνουν τη θέση τους σε μια πολιτική στην οποία όλα τα θέματα ευθύνης εξατομικεύονται, ιδιωτικοποιούνται και απομακρύνονται από ευρύτερες συστημικές εκτιμήσεις. Οι συνήθειες της ολιγαρχίας εμψυχώνονται από φόβο και αναπαράγονται μέσω αδυσώπητων επιθέσεων στις ανθρώπινες δυνατότητες, ενώ «η αταξία της πραγματικής ιστορίας αντικαθίσταται από την τάξη της ψευδοϊστορίας».

Σε μια εποχή εκτεταμένων δεινών και αναταραχών, η τριτοβάθμια εκπαίδευση φοβάται για τις κρίσιμες λειτουργίες της και οι φοιτητές αναμένεται να είναι σιωπηλοί, να μην ανταποκρίνονται σε ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα και να αγνοούν τη σχέση μεταξύ της δυναμικής της εξουσίας, της περιθωριοποίησης και της γνώσης. Εν μέσω της επέκτασης του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος και του ιδρυματικού κράτους, οι καθηγητές και οι φοιτητές αναμένεται να κοιτάξουν μακριά ή προς τα μέσα, χωρίς να ανταποκρίνονται στη γλώσσα του φανταστικού μέλλοντος.

Αυτή η διαδικασία αποπολιτικοποίησης εντείνεται από μια κατά μέτωπο επίθεση στη διαφωνία, την ελευθερία του λόγου, την ακαδημαϊκή ελευθερία και τους θεσμούς που υποστηρίζουν και τρέφουν αυτά τα κρίσιμα δημοκρατικά δικαιώματα και πρακτικές. Όλο και περισσότερο, η τριτοβάθμια εκπαίδευση, ειδικότερα, υπό την επιρροή δεξιών δισεκατομμυριούχων, αυταρχικών πολιτικών και επιθετικών συμβουλίων επιτρόπων για τις κρίσιμες λειτουργίες της, περιορίζεται σε ηθικά νεκρές ζώνες της φαντασίας και μια συμμόρφωση που μουδιάζει το μυαλό.

Περιφρονημένη ως δημόσιο αγαθό του οποίου ο σκοπός θα πρέπει να είναι να εκπαιδεύσει τους νέους ώστε να είναι ενημερωμένοι και κριτικοί πολίτες, η τριτοβάθμια εκπαίδευση δέχεται πιέσεις από ακροδεξιά μέλη του GOP (Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, γνωστό και ως GOP (Grand Old Party)),να απαρνηθεί την ευθύνη της να διδάσκει τους μαθητές να αμφισβητούν, να αμφισβητούν και να σκέφτονται ενάντια στην κυρίαρχη άποψη. Ένα μοντέλο για αυτήν την οπισθοδρομική μορφή εκπαίδευσης εκτίθεται στη Φλόριντα, όπου ο κυβερνήτης Ρον Ντε Σάντης έχει μετατρέψει το New College, ένα άλλοτε προοδευτικό κολέγιο, σε μια ακρόπολη για την αντι- woke ιδεολογία και την παιδαγωγική αποκαθαρμένη από τάξεις όπου καθηγητές και φοιτητές μπορούν να σκεφτούν κριτικά, να δοκιμάσουν τις απόψεις τους και να συνειδητοποιήσουν τους εαυτούς τους ως εμπλεκόμενοι πολίτες.

Δεν θεωρείται πλέον δημόσιο αγαθό όπου οι ιδέες και τα σημαντικά κοινωνικά ζητήματα καλλιεργούνται, συζητούνται. και ανακρίνονται, τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μετατρέπονται σε κέντρα κατήχησης όπου οι κριτικές ιδέες και οι ενδυναμωτικές παιδαγωγικές περιφρονούνται, μετατρέπονται σε μηχανισμούς λογοκρισίας και απελπισίας. Χλευασμένη ως καταφύγιο της κριτικά τεκμηριωμένης κοινωνικής κριτικής, η ακροδεξιά θέλει να περιορίσει τη διδασκαλία και τη μάθηση σε αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί παιδαγωγικές κλωνοποιήσεις, σχεδιασμένες να κλωνοποιούν τον πολιτισμό, τη γνώση, τις ιδέες και τις εξτρεμιστικές κοσμοθεωρίες.

Ακόμα χειρότερα. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη επίθεση από την ακροδεξιά για τη φιλελεύθερη διεκδίκηση της ισότητας και του κοινού καλού.

Ως θεσμός που ευθυγραμμίζεται με την έννοια της «ιθαγένειας… που ταυτίζεται με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια [και] την ισότητα σε πολλαπλά μέτωπα», έχει συγκεντρώσει την οργή των φασιστών για τους οποίους η εχθρότητα προς την καθολική ιθαγένεια αποτελεί κεντρικό στοιχείο των κινητοποιητικών παθών του.[2] Αυτό το μίσος για την ισότητα που ενισχύεται από τον επιλεκτικό ορισμό του ποιος θεωρείται Αμερικανός τώρα τροφοδοτεί τόσο την επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο και μια ολοένα και πιο μοχθηρή ρατσιστική πολιτική. Όπως σημειώνει ο Eddie S. Claude, η φαντασίωση μιας «κρίνο-λευκής Αμερικής» και η έκκληση να διώξουν τους μαύρους και καφέ «από την ηθική συνείδηση του έθνους» δημιουργούν τοπία ψευδαίσθησης, επιτρέπουν την υπεροχή των λευκών, ενώ προάγουν τη ρατσιστική βία και τη λογική του αποκλεισμού και αφανισμού.[3] Η ακροδεξιά θεωρεί τη σκέψη τόσο επικίνδυνη όσο και την αντίληψη ότι η εκπαίδευση είναι κεντρική στην πολιτική και πρέπει να οριστεί μέσω των αξιώσεων της για τη δημοκρατία και τον ρόλο της σε μια εποχή τυραννίας.

Οι ηθικοί περιορισμοί φαίνονται παρωχημένοι καθώς μαίνεται ένας άλλος αποικιακός πόλεμος στη Γάζα, κατά τον οποίο σκοτώνονται χιλιάδες Παλαιστίνιοι, ενώ οι προσπάθειες να ασκηθεί κριτική σε αυτό που διάφοροι διεθνείς οργανισμοί χαρακτηρίζουν εγκλήματα πολέμου απορρίπτονται συνοπτικά ως αντισημιτισμός. Αυτή η άρνηση αναγνώρισης της βίας που ασκείται κατά των Παλαιστινίων έχει μετατραπεί σε πόλεμο εναντίον επικριτικών δημοσιογράφων, εργαζομένων στον πολιτισμό και ανθρώπων της ανώτατης εκπαίδευσης, που τώρα θεωρείται από την ακροδεξιά ακρόπολη της καταστροφικής σοσιαλιστικής σκέψης. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, όσοι αντιδρούν στα βάσανα των άλλων υπόκεινται σε απανθρωπιστικά και ηθικά κανιβαλιστικά, λεκτικά όργια μίσους και ολοένα και περισσότερο, κρατική βία. Κινδυνεύουν επίσης από μια κοινωνία στην οποία η στέρηση δικαιωμάτων οδηγεί στην κρατική βία, την ενδοοικογενειακή τρομοκρατία και μια politics of disposability (πολιτική μιας χρήσης, μια πολιτική στην οποία οι μη παραγωγικοί (οι φτωχοί, αδύναμοι και φυλετικά περιθωριοποιημένοι) θεωρούνται άχρηστοι και επομένως αναλώσιμοι.) .[4]

Σε αυτήν την ιστορική στιγμή, οι επιθέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθιστούν σαφές ότι ο αγώνας για ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη ενέχει μεγάλους κινδύνους. Τέτοιες επιθέσεις δίνουν αξιοπιστία σε μια αναδυόμενη φασιστική πολιτική τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό που σηματοδοτούν τους μαθητές που αμφισβητούν την αποικιακή απόσυρση και την κρατική βία ως αντικείμενα απαξίωσης και πιθανής βίας από ένα ρατσιστικό-εγκληματικό κράτος. Οι επιδείξεις πολιτικού θάρρους χαρακτηρίζουν πλέον τους φοιτητές ως αντικείμενα κριτικής, αποκλεισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις συλλήψεων. Στο σημερινό κατασταλτικό κλίμα, αυτό υποδηλώνει όχι μόνο την εξωφρενική πράξη λογοκρισίας, αλλά και τον θάνατο του πανεπιστημίου ως δημόσιου αγαθού και θεσμού του πολίτη, ανεξάρτητα από τις λανθασμένες έννοιες της ισότητας και της πολιτικής γνώσης.

Για τον Τραμπ και τους βοηθούς του που μοιάζουν με το Βισύ, η τριτοβάθμια εκπαίδευση παρουσιάζεται ως εργαστήριο αριστερών ιδεολογιών των οποίων ο απώτερος σκοπός είναι «να καταστρέψουν την οικογένεια, την κοινότητα και την εθνική ενότητα».[5] Αυτές οι κατασταλτικές πολιτικές αντιπροσωπεύουν την επιστροφή αυτού που η Έλεν Σρέκερ. ονόμασε «τον νέο Μακαρθισμό», ο οποίος χρησιμοποιεί τη συκοφαντία του κομμουνισμού για να επιτεθεί στην κριτική εκπαίδευση, στην αυτονομία των εκπαιδευτικών και στα «πραγματικά ζητήματα φυλής, φύλου και κοινωνικής ανισότητας».[6]

Γράφει:

Η τρέχουσα εκστρατεία [Μακαρθισμού] [McCarthyite] για τον περιορισμό του τι μπορεί να διδαχθεί στις τάξεις του γυμνασίου και του κολεγίου είναι ξεκάθαρα σχεδιασμένη για να εκτρέψει τους θυμωμένους ψηφοφόρους από τα βαθύτερα δομικά προβλήματα που θολώνουν το δικό τους προσωπικό μέλλον. Ωστόσο, είναι επίσης ένα νέο κεφάλαιο στην εκστρατεία πολλών δεκαετιών για την ανατροπή των αλλαγών που έφεραν τον πραγματικό κόσμο σε αυτές τις τάξεις. Στη μια πολιτεία μετά την άλλη, αντιδραστικοί και οπορτουνιστές πολιτικοί εντάσσονται σε αυτήν την ευρύτερη εκστρατεία για την ανατροπή του εκδημοκρατισμού της αμερικανικής ζωής στη δεκαετία του 1960. Επιτιθέμενοι στον μπαμπούλα του CRT (Critical race theory, Κριτική θεωρία φυλής) και δαιμονοποιώντας τη σύγχρονη ακαδημαϊκή κουλτούρα και τις κριτικές προοπτικές που μπορεί να παράγει, οι τρέχοντες περιορισμοί σχετικά με το τι μπορεί να διδαχθεί θέτουν σε κίνδυνο τους δασκάλους σε κάθε επίπεδο, ενώ ο ενθαρρυντικός χαρακτήρας αυτών των μέτρων θέτει σε κίνδυνο όλους μας[7].

Η επίθεση της δεξιάς στα πανεπιστήμια ως ακροπόλεις της αριστερής ιδεολογίας χρονολογείται πιο πίσω από την εκκαθάριση των ακαδημαϊκών από τους λυσσασμένους αντικομμουνιστές υπό τον γερουσιαστή Joe McCarthy τη δεκαετία του 1950. Οι αυταρχικές κυβερνήσεις στη δεκαετία του 1930 επιτελούσαν ένα παρόμοιο έργο προκειμένου να ελέγξουν τα πανεπιστήμια. Όπως γράφει η καθηγήτρια Ruth Ben-Ghiat:

Από τα φασιστικά χρόνια στην Ευρώπη… οι δεξιοί ηγέτες κατηγόρησαν τα πανεπιστήμια ως εκκολαπτήρια αριστερών ιδεολογιών και προσπάθησαν να τα διαμορφώσουν σύμφωνα με τους δικούς τους στόχους προπαγάνδας, πολιτικής και αστυνόμευσης. … Δεδομένης της επιθετικότητας που επέδειξαν οι Ναζί φιμώνοντας τους επικριτές τους μέσα και έξω από την ακαδημία μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ το 1933, είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό το σημείο συζήτησης έχει διατηρήσει την έλξη για τη δεξιά. Το έκανε χάρη, σε μεγάλο βαθμό, στις στρατιωτικές χούντες της εποχής του ψυχρού πολέμου, που έδωσαν νέα πνοή στις μάχες του φασισμού ενάντια στην αριστερά.[8]

Πιο πρόσφατα, οι μακαρθικές τακτικές έγιναν ανεξέλεγκτες κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους. Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές όταν ο Αντιπρόεδρος Τσένι ισχυρίστηκε ότι οι επικριτές της πολιτικής της κυβέρνησης στο Ιράκ «παρακινούσαν τρομοκράτες», [9] άλλες ομάδες που σχεδιάστηκαν για την αστυνόμευση των Σπουδών στη Μέση Ανατολή και τις ελευθέριες τέχνες γενικά για τυχόν ίχνη διαφωνίας ενάντια στις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές των ΗΠΑ. Το Discoverthenetwork.org και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις απαριθμούσαν τα ονόματα καθηγητών που θεωρούνταν αντιαμερικανοί, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο η ACTA  απαριθμούσε τα ονόματα των υποτιθέμενων μη πατριωτών καθηγητών μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.[10]

Σε μια εποχή που κυριαρχείται από άγριες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μια κακοήθης μορφή λογοκρισίας έχει εμφανιστεί σε ακόμη πιο βίαιες μορφές. Για παράδειγμα, αυτό είναι εμφανές στο έργο οργανισμών όπως ο StopAntisemitism, ο οποίος επιδίδεται σε διαδικτυακή επαγρύπνηση με το να κοροϊδεύει τους επικριτές του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα «δημοσιεύοντας προσωπικές πληροφορίες στο Διαδίκτυο για να ενθαρρύνει την παρενόχληση — με τον τρόπο αυτό να χαλαρώνει τη συζήτηση».[11] Οι επικριτές κατονομάζονται, ντροπιάζονται και παρενοχλούνται, αλλά πολλοί από αυτούς εκδιώκονται από το κολέγιο και συχνά απολύονται από τη δουλειά τους.

Προς το παρόν, μια πιο επικίνδυνη μορφή Μακαρθισμού έχει επιστρέψει με εκδίκηση. Αυτή η αυταρχική στροφή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει επιταχυνθεί από την αυξανόμενη καταστολή της διαφωνίας των επικριτών του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Ενάντια στον ιστορικά βασισμένο ισχυρισμό του Ισραήλ περί οντολογικής αθωότητας και διαρκούς θυματοποίησης, μια νέα γενιά κριτικών υποστηρίζει, όπως ξεκαθαρίζει ο Pankaj Mishra, ότι «η καταπίεση δεν βελτιώνει τον ηθικό χαρακτήρα»[12] .Το Ισραήλ δεν μπορεί πλέον να αθωώσει τα εγκλήματά του βασιζόμενο στη δική του βασανισμένη ανεξιχνίαστη ιστορία καταστολής και γενοκτονίας. Ο Federic Lordon προχωρά παραπέρα και υποστηρίζει ότι ο βίαιος πόλεμος εκδίκησης του Ισραήλ στη Γάζα και η έκκλησή του να αποτρέψει ένα παλαιστινιακό κράτος αντιπροσωπεύουν μια μορφή «ηθικής αυτοκτονίας». Και προσθέτει:
«Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τόσο κολοσσιαία κατασπατάληση συμβολικού κεφαλαίου που να είναι ακαταμάχητη, που είχε δημιουργηθεί στον απόηχο του Ολοκαυτώματος». [13]

Ο πόλεμος του Νετανιάχου στη Γάζα έχει εντείνει τις διαδηλώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις κατά της βίας του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων. Σε απάντηση, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και αρκετοί ειδήμονες, με την ευλογία των φιλοϊσραηλινών συμφερόντων, έχουν οπλίσει τον αντισημιτισμό, μια ετικέτα που έχει περιοριστεί σε οποιαδήποτε κριτική της στρατιωτικής συμπεριφοράς του Ισραήλ στη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη. Όπως παρατηρεί ο William I. Robinson, μια συνέπεια αυτής της ολέθριας κριτικής από την ακροδεξιά είναι ότι
«η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία του λόγου δέχονται ολοσχερή επίθεση στις πανεπιστημιουπόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο από διοικήσεις κολεγίων και φιλο-ισραηλινούς ομάδες, αλλά και από τα υψηλότερα επίπεδα του ισραηλινού κράτους».[14]

Φοιτητές ακτιβιστές που επικρίνουν το Ισραήλ αντιμετωπίζουν παρενόχληση, παρακολούθηση, απέλαση, δημόσια έκθεση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μαζική σύλληψη για αναταραχές, όπως αποδεικνύεται από πρόσφατα γεγονότα στο Κολούμπια και στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, και όλο και περισσότερο σε πολλά άλλα πανεπιστήμια.[15] Η έκκληση των διαδηλωτών προς τα κολέγια και τα πανεπιστήμια να αποχωρήσουν από εταιρείες που επωφελούνται από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα μαζί με το αίτημά τους  για «πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» θάβονται στη γενική κατηγορία του αντισημιτισμού και της της αστυνομικής βίας.[16] Αυτές οι συλλήψεις χρησιμεύουν ως άλλη μια ένδειξη της συνεργασίας μεταξύ ορισμένων κολεγίων και της ακροδεξιάς στην επίθεση στις φωνές των φοιτητών.[17] Ο Άρι Πολ παρατηρεί ότι οι ειδήσεις στα mainstream κανάλια, εκδηλώνουν μια ευχαρίστηση απο την καταστολή, καθιστώντας σαφές ότι «οι ασφαλείς χώροι στις πανεπιστημιουπόλεις όπου απαγορεύονται οι ομιλίες για την προστασία των συναισθημάτων των ακροατών καλώς γίνονται, ανάλογα με το θέμα». [18] Αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιθέσεις σε Εβραίους και φοιτητές που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων πρέπει να παραβλεφθούν, αλλά ο πραγματικός στόχος του πολέμου που διεξάγεται στα ελίτ πανεπιστήμια αποτελεί πολύ μεγαλύτερη απειλή από τις γενικευμένες και αδιαμφισβήτητες κατηγορίες αντισημιτισμού.

Η εξέταση στις ακροάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής που διερευνά τον αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις κατακλύζεται έντονα από το πολιτικό θέατρο που παρουσιάζεται από την Elise Stefanik και τους συναδέλφους της GOP. Αυτό που είναι προφανές σε αυτή τη δοκιμαστική παράσταση, όπως σημειώνει ο David Bell, είναι ότι «δεν έχουν κανένα πραγματικό ενδιαφέρον για την επίλυση προβλημάτων της πανεπιστημιούπολης. Στόχος τους είναι να εκθέσουν τις φιλελεύθερες ελίτ ως διεφθαρμένες, επικίνδυνες και αντιαμερικανικές.»[19] Ο πραγματικός στόχος αυτών των ακροάσεων είναι να θεωρήσουν τις διαμαρτυρίες κατά του πολέμου στη Γάζα ως συστατικά μιας ευρύτερης στρατηγικής που στοχεύει στην άσκηση καθοριστικού ρόλου στον έλεγχο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο Robert Kuttner σημειώνει σωστά στο The American Prospect ότι

αυτή η επίθεση των Μακαρθιανών αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας «για την καταστολή των θεμελιωδών ελευθεριών έκφρασης».[20]

Ενώ το θέμα του αντισημιτισμού στην πανεπιστημιούπολη απαιτεί συζήτηση και διάλογο, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα των βουλευτών, Elise Stefanik. Ούτε γίνεται σοβαρή συζήτηση για την εκτεταμένη ισλαμοφοβία και την καταστολή της διαφωνίας από διάφορες ομάδες στις πανεπιστημιουπόλεις που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Καθοδηγώντας την κατηγορία στις ακροάσεις του Κογκρέσου για τον αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις, η Στέφανικ υιοθετεί μια συγκρουσιακή προσέγγιση που ρίχνει λάδι στη φωτιά με στόχο να υπαγορεύσει «την ακαδημαϊκή αποστολή ενός πανεπιστημίου», να ορίσει πειθαρχικά μέτρα εναντίον καθηγητών και να διατυπώσει κατευθυντήριες γραμμές «για τις αποδεκτές ομιλίες στις πανεπιστημιουπόλεις». [21]  Η ειρωνεία και η υποκρισία εδώ είναι δύσκολο να παραβλεφθούν δεδομένου του «πουριτανικού υπερεγώ» της Stefanik, της πολεμικής στάσης και της αυτοπεποίθησης του ρόλου της ως αντίπαλου του αντισημιτισμού στις πανεπιστημιουπόλεις.[22] Αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο υπό το φως της άρνησης εκ μέρους της των εκλογικών αποτελεσμάτων, του χαρακτηρισμού των ατόμων που επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο ως «ομήρων της 6ης Ιανουαρίου» και της παθιασμένης και σθεναρής υπεράσπισής της στον Τραμπ, ο οποίος συνδέεται με εξέχοντες αντισημίτες όπως ο Kanye West και ο Nick Fuentes.[ 23]

Η υποκρισία στην κριτική από ακροδεξιούς πολιτικούς δεν περιορίζεται στην Stefanik. Ο γερουσιαστής Josh Hawley, ο Tom Cotton και άλλοι υποστηρικτές της MAGA (“Make America Great Again” ) των εξεγερμένων που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, ζήτησαν από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, την εκλογή του οποίου αρνήθηκαν να αποδεχτούν, να χρησιμοποιήσει την Εθνική Φρουρά για να συλλάβει φοιτητές σε πανεπιστημιουπόλεις. Για την ομάδα MAGA, η  βία που ασκείται από εξεγέρσεις είναι νόμιμη, αλλά οι φοιτητές που διαμαρτύρονται για τη σφαγή των Παλαιστινίων αποτελούν απειλή για το κράτος. Εδώ εμφανίζεται πλήρως η ειρωνεία των πολεμοκάπηλων που ζητούν βία κατά των φοιτητών που ζητούν «η αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει να στέλνει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ» και «τα πανεπιστήμια να σταματήσουν να επενδύουν σε κατασκευαστές όπλων… που επωφελούνται από την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα». [24] Η υποκρισία στην υπηρεσία της βίας είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τον χαρακτηρισμό απο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου των φοιτητών διαδηλωτών στις πανεπιστημιουπόλεις των αμερικανικών πανεπιστημίων ως ««αντισημιτικών όχλων» που πρέπει να σταματήσουν.[25] Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς επέκρινε εύστοχα τα υποτιμητικά σχόλια του Νετανιάχου ως ένα τέχνασμα για τη χρήση αντισημιτισμού «για να μας αποσπάσει την προσοχή από τις ανήθικες και παράνομες πολεμικές πολιτικές της εξτρεμιστικής και ρατσιστικής κυβέρνησής σας».[26]

Προσθέτει περαιτέρω:

Όχι, κύριε Νετανιάχου. Δεν είναι αντισημιτικό ή υπέρ της Χαμάς να επισημάνουμε ότι σε λίγο περισσότερο από έξι μήνες, η εξτρεμιστική κυβέρνησή σας σκότωσε 34.000 Παλαιστίνιους και τραυμάτισε περισσότερους από 77.000—70% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά. Δεν είναι αντισημιτικό να επισημάνουμε ότι οι βομβαρδισμοί σας έχουν καταστρέψει ολοσχερώς περισσότερες από 221.000 κατοικίες στη Γάζα, αφήνοντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους άστεγους—σχεδόν τον μισό πληθυσμό.[27]

Φυσικά, είναι σημαντικό να επισημανθεί η υποκρισία, αλλά αυτό που πραγματικά τίθεται εδώ είναι ένα πολιτικό κόμμα και οι ακροδεξιοί μηχανισμοί των μέσων ενημέρωσης που πιστεύουν στη χρήση κρατικής βίας και στην άσκηση βίας εναντίον του λαού τους προκειμένου να σταματήσει η ελευθερία του λόγου. Ναι, αυτή είναι μια μορφή εγχώριας τρομοκρατίας και είναι θεμελιώδες στοιχείο των φασιστικών καθεστώτων. Οι διαμαρτυρίες στις πανεπιστημιουπόλεις δεν θεωρούνται, απλώς, ως ανεπιθύμητες διαταραχές, αλλά ποινικοποιούνται από ακροδεξιούς διοικητές πανεπιστημίων και πολιτικούς.

Οι σκληρές αυτές επιθέσεις σε φοιτητές που διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στη Γάζα και τις εταιρείες που τους παρέχουν στρατιωτικό οπλισμό είναι η επιθετική εμπλοκή φιλο-ισραηλινών ομάδων, μερικές με την υποστήριξη του κράτους του Ισραήλ, σε μια ευρεία εκστρατεία αποντροπιασμού και δημόσιας αποκάλυψης πληροφοριών σχετικά με τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών και καθηγητών. Σχολιάζοντας τον κατασταλτικό χαρακτήρα αυτής της παρέμβασης από το ισραηλινό κράτος, ο Robinson δηλώνει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ξεκινήσει αυτό που φαίνεται να είναι μια ευρεία μυστική εκστρατεία και σχέδιο δράσης «για να παρενοχλήσει και να εκφοβίσει φοιτητές, καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους να σιωπήσουν». [28] Επεξεργάζεται μερικές από τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του σχεδίου:

Το σχέδιο στοχεύει «να επιφέρει οικονομικές συνέπειες και συνέπειες για την απασχόληση σε αντισημιτικούς [διαβάστε: φιλοπαλαιστίνιους/αντι-γενοκτόνους] φοιτητές και να υποχρεώσει τα πανεπιστήμια να τους απομακρύνουν από τις πανεπιστημιουπόλεις τους». Το σχέδιο διευκρινίζει ότι οι ενέργειες που γίνονται «δεν πρέπει να φέρουν την υπογραφή του κράτους του Ισραήλ». Απαιτεί «προσωπικές, οικονομικές και εργασιακές επιπτώσεις για τους αντισημίτες». Σύμφωνα με το σχέδιο, η διυπουργική ομάδα εργασίας θα «ονομάσει και θα αποδοκιμάσει» «δημοσιεύοντας τα ονόματα εκείνων που δημιουργούν αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις — τόσο φοιτητών όσο και καθηγητών και θα επηρεάσει την απασχόληση όσων προσδιορίζονται ως δράστες του αντισημιτισμού».  Όσοι στοχοποιούνται «θα δυσκολευτούν να βρουν δουλειά στις ΗΠΑ και θα πληρώσουν σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά τους».[29]

Μέσα σε αυτό το ψυχρό κλίμα λογοκρισίας, δοξασίας και τιμωρίας, οι καθηγητές απολύονται και οι φοιτητές εκφοβίζονται, παρενοχλούνται και φιμώνονται. Ένα τρανταχτό παράδειγμα έλαβε χώρα όταν η πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια ακύρωσε μια εγκωμιαστική ομιλία έναρξης [ομιλία έναρξης είναι μια ομιλία που δίνεται σε φοιτητές που αποφοιτούν, γενικά σε πανεπιστήμιο] της Άσνα Ταμπασούμ, μιας μουσουλμάνας φοιτήτριας—πιθανότατα λόγω του ότι εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον παλαιστινιακό λαό.[30] Σε μια άλλη περίπτωση, η οποία έχει γίνει πολύ οικεία, ορισμένοι «φοιτητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης προσήχθησαν για πειθαρχικές ακροάσεις μετά από ανάγνωση ποίησης του Παλαιστίνιου συγγραφέα Refaat Alareer», ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.[31] Αφού φοιτητές έστησαν σκηνές στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κολούμπια για να διαμαρτυρηθούν για τη σφαγή Παλαιστινίων στη Γάζα, η πρόεδρος του πανεπιστημίου, Nemat Shafik, κάλεσε το αστυνομικό τμήμα της πόλης να τους απομακρύνει. Πάνω από εκατό φοιτητές συνελήφθησαν, όλοι τους τέθηκαν σε αναστολή, οι φοιτητικές τους ταυτότητες απενεργοποιήθηκαν και εκδιώχθηκαν από τους κοιτώνες τους.[32] Τέτοιες ενέργειες θυμίζουν τις διαμαρτυρίες και τις συλλήψεις άνω των χιλίων φοιτητών που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια το 1968. Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει ο Judd Legum, «Το 2018, στην 50ή επέτειο από τις συλλήψεις του 1968, ο τότε Πρόεδρος της Κολούμπια — και φημισμένος μελετητής της Πρώτης Τροποποίησης — ο Lee Bollinger είπε ότι η απόφαση να καλέσουμε την αστυνομία στο NYPD το 1968 ήταν «μια σοβαρή παραβίαση του ήθους του πανεπιστημίου»».[33] Σαφώς, αυτό είναι ένα μάθημα που η Πρόεδρος Shafik επέλεξε να αγνοήσει και με αυτόν τον τρόπο  είναι συνένοχος στην υποστήριξη αυτού του νέου κύματος Μακαρθισμού και των εντεινόμενων επιθέσεων κατά της ελευθερίας του λόγου που λαμβάνουν χώρα σε όλο και περισσότερες πανεπιστημιουπόλεις.

Το ηθικό της κενό να καλεί την αστυνομία να συλλάβει φοιτητές –οι οποίοι θα πρέπει να τιμηθούν για το θάρρος τους– είναι εκπληκτικό δεδομένου του σχολίου της ότι ξεκίνησε «αυτό το εξαιρετικό βήμα γιατί πρόκειται για εξαιρετικές περιστάσεις».[34] Αυτό που είναι εξαιρετικό είναι ότι οι φοιτητές. διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι περισσότεροι από 34.000 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 14.000 παιδιά, και ότι το 80% του πληθυσμού στη Γάζα είναι άστεγοι, πολλοί από τους οποίους λιμοκτονούν εν μέσω ενός σκόπιμα επιβεβλημένου λιμού.

Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι οι φοιτητές αντιτίθενται στην επένδυση του Πανεπιστημίου Κολούμπια και στους δεσμούς με εταιρείες που επωφελούνται από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Αυτό που είναι εξαιρετικό είναι ότι οι φοιτητές ζητούν να σταματήσουν οι άσεμνες και ηθικά κατακριτέες πράξεις βίας, όπως ο  βομβαρδισμός της Ράφα από το Ισραήλ—«όπου περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων έχει αναζητήσει καταφύγιο από τις μάχες αλλού».[35 ] Τέτοιες επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον αδιάκριτο φόνο γυναικών και παιδιών που δεν έχουν πού να διαφύγουν.

Αυτό που είναι εξαιρετικό είναι ότι οι φοιτητές προσπαθούν να σταματήσουν μια ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Γάζα κατά την οποία διαπράττονται εγκλήματα πολέμου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πάνω από 300 πτώματα έχουν ανακαλυφθεί σε «μια σειρά ομαδικών τάφων κοντά στον Νοσοκομείο Νάσερ στη νότια Γάζα…. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται άνδρες, γυναίκες και παιδιά… Μερικοί ανακαλύφθηκαν με χειροπέδες, γεγονός που δείχνει ότι τα θύματα σκοτώθηκαν σε μαζικές εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες.»[36] Αυτό που η Shafik ηθελημένα αποτυγχάνει να αναγνωρίσει είναι ότι το πραγματικό έγκλημα δεν είναι οι φοιτητές που διαδηλώνουν ενάντια στον πόλεμο – επιβεβαιώνοντας την αίσθηση ηθικής τους δράσης – αλλά το μέγεθος του ανθρώπινου πόνου στη Γάζα στο οποίο αντιτίθενται.

Ως εκπαιδευτικός, η Shafik είναι επαίσχυντα τυφλή στο γεγονός ότι το Ισραήλ όχι μόνο έχει καταστρέψει ή καταστρέφει και τα 12 πανεπιστήμια στη Γάζα, αλλά έχει εμπλακεί σε μια «χονδροειδή καταστροφή» του εκπαιδευτικού συστήματος της Γάζας, διαπράττοντας αυτό που οι ειδικοί του ΟΗΕ έχουν χαρακτηρίσει ως σχολαστικοκτονία.[37] [ο όρος «σχολαστικοκτονία» αναφέρεται στη συστημική εξάλειψη της εκπαίδευσης μέσω της σύλληψης, κράτηση ή δολοφονίας εκπαιδευτικών, μαθητών και προσωπικού και την καταστροφή της εκπαιδευτικής υποδομής.] Σε όλα αυτά τα ζητήματα, η Shafik επιδεικνύει έναν εκπληκτικό βαθμό ηθικού ελλείμματος, που έχει τις ρίζες του σε ένα φρικτό μείγμα άγνοιας και πολιτικής ανευθυνότητας.

Ενώ υπάρχει γνήσιος αντισημιτισμός, χρησιμοποιείται τώρα και κακολογείται από την ακροδεξιά -γνωστή για τον δικό της εναγκαλισμό του αντισημιτισμού- για να εμπλακεί σε στοχευμένη παρενόχληση και να κλείσει κάθε κριτική για τη βία που ασκείται στη Γάζα κατά του παλαιστινιακού λαού, ιδιαίτερα των γυναικών και των παιδιών.

    Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε κριτική στο Ισραήλ χαρακτηρίζεται ως αντισημιτική.

Αυτό αντικατοπτρίζει κάτι περισσότερο από μια τυφλή δέσμευση προς το ισραηλινό κράτος υπό μια ακροδεξιά ηγεσία. καλύπτει έναν θεσμικό μηχανισμό κρατικής καταστολής ενώ αναπαράγει ένα κεντρικό δόγμα του αυταρχισμού, το οποίο είναι να φιμώσει εκείνους που τολμούν να επικρίνουν την ολοκληρωτική ιδεολογία, τις πολιτικές και τις αντιδημοκρατικές της τάσεις. Αξίζει να επαναληφθεί ότι αυτό το ακροδεξιό κάλεσμα για μια «έκσταση υπακοής» χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο την κατηγορία του αντισημιτισμού στις πανεπιστημιουπόλεις ως σφήνα για να επιτεθεί σε κολέγια και πανεπιστήμια, τα οποία ισχυρίζονται ότι είναι πολύ φιλελεύθερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν καταδίκασε τα αντισημιτικά επεισόδια που λαμβάνουν χώρα στο Πανεπιστήμιο  Κολούμπια, φοιτητές δημοσιογράφοι στη σχολή δήλωσαν ότι πολλά από τα περιστατικά έλαβαν χώρα «στο περιθώριο της πανεπιστημιούπολης, χωρίς να εμπλέκονται φοιτητές».[38]

Αυτό που συχνά ξεχνούν οι επικριτές εκ μέρους του νέου Μακαρθισμού είναι ότι αυτή η αναβαθμισμένη επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι χειρότερη από οτιδήποτε έλαβε χώρα τη δεκαετία του 1950. Η Έλεν Σρέκερ, μια από τιες μεγάλες ιστορικούς του Μακαρθισμού, έχει γράψει ότι οι τρέχουσες επιθέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι «χειρότερες από τον Μακαρθισμό». Αξίζει να αναφερθεί εκτενώς:

Είναι χειρότερο από τον Μακαρθισμό. Ο κόκκινος τρόμος της δεκαετίας του 1950 περιθωριοποίησε τη διαφωνία και παγίωσε τις πανεπιστημιουπόλεις του έθνους, αλλά δεν παρενέβη σε θέματα όπως το πρόγραμμα σπουδών ή η διδασκαλία στην τάξη. Στόχος του ήταν να εξαλείψει τον κομμουνισμό (όσο χαλαρά ορισμένο κι αν ήταν) και όλα τα άτομα, οι οργανώσεις και οι ιδέες που συνδέονται με αυτόν από οποιαδήποτε θέση επιρροής στην αμερικανική κοινωνία. Οι κυνηγοί μαγισσών πέτυχαν αυτόν τον στόχο απολύοντας άτομα που κάποτε βρίσκονταν μέσα ή κοντά στο μικρό, αντιδημοφιλές Κομμουνιστικό κόμμα και/ή αρνούνταν να ενημερώσουν τους πρώην συντρόφους τους. Βασίστηκαν επίσης σε μαύρες λίστες, όρκους πίστης, απαγορεύσεις ομιλητών και παρεμβάσεις του FBI και άλλων αντικομμουνιστών ερευνητών. … η τάξη δεν ήταν στοχευμένη.[39]

Η ιστορία έχει σημασία και είναι κρίσιμο να θυμόμαστε ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση από την εκλογή του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1980 δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού που σκοπεύουν να μετατρέψουν την εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα σε τίποτα λιγότερο από βοηθήματα του χώρου εργασίας και εργαστήρια ιδεολογικής καταστολής. Όπως έχω αναφέρει σε άλλο άρθρο:

Σε ολόκληρο τον κόσμο, αναδύεται μια νέα ιστορική συγκυρία κατά την οποία οι επιθέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως δημοκρατικό ίδρυμα και στις αντιφρονούσες δημόσιες φωνές γενικά –είτε είναι δημοσιογράφοι, πάροχοι πληροφορίας, είτε ακαδημαϊκοί– εντείνονται με ανησυχητικές συνέπειες τόσο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο και για τη διαμορφωτική δημόσια σφαίρα που καθιστά δυνατή τη δημοκρατία. Ο υπερκαπιταλισμός … έβαλε την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο στόχαστρο του και το αποτέλεσμα ήταν ο συνεχιζόμενος μετασχηματισμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε συμπλήρωμα των πολύ πλούσιων και ισχυρών εταιρικών συμφερόντων… Στην πραγματικότητα, η δεξιά υπεράσπιση της νεοφιλελεύθερης διάλυσης του πανεπιστημίου ως ένας ιστότοπος κριτικής έρευνας είναι πιο θρασύς και αλαζονική από οτιδήποτε έχουμε δει στο παρελθόν. [40]

Από το 2016, με την εκλογή του Τραμπ ως προέδρου, η επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει αυξηθεί σε εύρος και ένταση και μοιάζει με μορφές εκπαίδευσης παρόμοιες με αυτές που έλαβαν χώρα στη ναζιστική Γερμανία.[41] Οι προσπάθειες των συντηρητικών «να αποδοκιμάσουν τη γνώση, να χλευάσουν την ακαδημαϊκή έρευνα   και να αποθαρρύνουν την πνευματική περιέργεια στα παιδιά μας και στο αμερικανικό κοινό» έχουν μακρά και άθλια ιστορία.[42]

Αυτό που είναι διαφορετικό σήμερα είναι ότι μια αναδυόμενη φασιστική πολιτική που καθοδηγείται από μια σειρά ακροδεξιών δισεκατομμυριούχων και ομάδων έχει στο στόχαστρο την εκπαίδευση. Για παράδειγμα, όπως σημείωσε πρόσφατα ο Judd Legum, οι διοικητές των κολεγίων αντιμετωπίζουν «σημαντική πολιτική πίεση από τη δεξιά», και μερικοί όπως η πρόεδρος του Κολούμπια Minouche Shafik είναι πολύ πρόθυμοι να λυγίσουν κάτω από τέτοιους εκφοβισμούς.[43] Όπως παρατήρησε η Irene Mulvey, Πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Καθηγητών Πανεπιστημίου, βιώνουμε μια «νέα εποχή του Μακαρθισμού όπου μια Επιτροπή της Βουλής χρησιμοποιεί προέδρους κολεγίων και καθηγητές για πολιτικό θέατρο».[44] Οι πρόσφατες επιθέσεις από την ακροδεξιά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν σχεδιαστεί για να φτάνουν βαθιά στην τάξη για να διαγράψουν επικίνδυνες στιγμές της ιστορίας, να εξαλείψουν την κριτική του συστημικού ρατσισμού, να διώξουν θέματα που ασχολούνται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, να κλείσουν οποιεσδήποτε συζητήσεις για κοινωνικά προβλήματα και να αποδυναμώσουν τον έλεγχο που έχουν οι δάσκαλοι ή οι καθηγητές. τις τάξεις τους. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια ανασκόπηση αυτού που η ακροδεξιά θεωρεί δυσάρεστο και επικίνδυνο.

Αυτή είναι μια εκπαίδευση που παράγει ηθική τύφλωση, άγνοια και αποκαλύπτει περιφρόνηση για την ενδυνάμωση των ιδεών, την κριτική σκέψη και τις πολιτικές ελευθερίες. Είναι ένας πόλεμος ενάντια στην ιστορία, τη μνήμη, την αλληλεγγύη και τη διάλυση των κοινωνικών δεσμών που μας ενώνουν σε ένα σύνολο κοινών αξιών.[45] Όπως υποστηρίζει ο Ντόναλντ Χάουαρντ, οι εκπαιδευτικοί και άλλοι δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν να μην μιλήσουν και να μην δράσουν ενάντια στις τρέχουσες επιθέσεις της δεξιάς, ειδικά σε μια εποχή που μια σειρά από δημοκρατικές παιδαγωγικές επιθέσεις υφίστανται επίθεση και «ο ίδιος ο ιστός της δημοκρατίας μας είναι φθαρμένος, αν όχι αποδιοργανωμένος . Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε με τη σιωπή».

Τέτοιες επιθέσεις λειτουργούν ως μια τεράστια μηχανή αφύπνισης και ως εργαλείο υποταγής, θεσπίζοντας μια παιδαγωγική υπακοής και καταστολής. Αυτό το είδος εκπαίδευσης είναι κάτι περισσότερο από τη μετατροπή των σχολείων σε κέντρα κατήχησης. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που εξομαλύνει τις φασιστικές ιδεολογίες και αρνείται τους κριτικούς τρόπους δράσης.[47] Αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια αναζωπύρωση ενός δηλητηριώδους νεο-Μακκαρθισμού που απειλεί όχι μόνο την ελευθερία του λόγου και την ακαδημαϊκή ελευθερία, αλλά και τις κεντρικές αρχές της ίδιας της δημοκρατίας.

Οι πράξεις πολιτικής ανυπακοής που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στις πανεπιστημιουπόλεις είναι εμποτισμένες με το πνεύμα του Κινήματος Ελεύθερου Λόγου του Μπέρκλει της δεκαετίας του 1960.

Τότε, όπως και τώρα, οι φοιτητές αγωνίζονταν για το δικαίωμα να ακουστούν, να ανατρέψουν πράξεις κοινωνικής αδικίας και να τερματίσουν αυτό που ο Μάριο Σάβιο, ένας από τους ηγέτες του κινήματος, ονόμασε «η λειτουργία της μηχανής [που έχει γίνει ] τόσο απεχθής  [που] πρέπει να βάλεις το σώμα σου στα γρανάζια και στους τροχούς … στους μοχλούς, στη …τη συσκευή και πρέπει να τη σταματήσεις! Και πρέπει να υποδείξετε στους ανθρώπους που την διαχειρίζονται, στους ανθρώπους που την κατέχουν, ότι αν δεν είστε ελεύθεροι, το μηχάνημα δεν θα λειτουργήσει καθόλου!»[48]

Αυτό που διαδηλώνουν οι φοιτητές στο Κολούμπια, το Γέιλ , το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και άλλες πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι καθιστούν σαφές ότι η εξουσία πρέπει να λογοδοτήσει και ότι η μάστιγα της σιωπής για τον πόλεμο κατά των Παλαιστινίων πρέπει να σπάσει, ώστε να επανέλθει ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη γλώσσα μιας πολιτικής που βασίζεται στις αξίες της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αυτό που διδάσκουν σήμερα οι νέοι στον κόσμο, ακούγοντας τα λόγια του Φρέντερικ Ντάγκλας, είναι ότι η ελευθερία είναι μια κενό γράμμα αν οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να δράσουν και ότι «αν δεν υπάρχει αγώνας, δεν υπάρχει πρόοδος».[49] Αυτό για το οποίο αγωνίζονται δεν είναι απλώς μια έκκληση να τερματιστεί ο πόλεμος εναντίον του παλαιστινιακού λαού, ένας πόλεμος που αποτελεί ηθική λυδία λίθο της εποχής μας, αλλά τι σημαίνει να φανταζόμαστε και να αγωνιζόμαστε για έναν πιο δίκαιο και καλύτερο κόσμο.

Πολύ σωστά!

Σημειώσεις.

[1] Vaclav Havel, Living in Truth, εκδ. (Βοστώνη: faber and Faber, 1986), σελ. 26.

[2] G. M. Tamas, «On Post-Fascism», Boston Review (1 Ιουνίου 2000). Διαδικτυακά: https://bostonreview.net/articles/g-m-tamas-post-fascism/

[3] Eddie S. Glaude Jr., «The Fantasy of a Lily-White America». Ώρα [15 Απριλίου 2024]. Διαδικτυακά: https://time.com/6966768/fantasy-white-america-eddie-glaude/

[4] Τα διάφορα γραπτά και βιβλία της Τζούντιθ Μπάτλερ είναι εξαιρετικά για αυτό το θέμα. Δείτε, για παράδειγμα, Judith Butler, The Force of Non-Violence (Νέα Υόρκη: Verso, 2024). Judith Butler, Precarious Life: The Powers of Mourning and Violence,  (Λονδίνο: Verso Press, 2004).

[5] Ruth Ben-Ghiat, «The Right’s War on Universities», The New York Review of Books (15 Οκτωβρίου 2020). Διαδικτυακά: https://www.nybooks.com/online/2020/10/15/the-rights-war-on-universities; δείτε επίσης το μεγαλύτερο έργο της για τον αυταρχισμό, Ruth Ben-Ghiat, Strongmen: Mussolini to the Present (Νέα Υόρκη: W. W. Norton, 2020).

[6] Ellen Schrecker, “Yes, This Bills are the New McCarthyism”, Academe Blog (12 Σεπτεμβρίου 2021). Διαδικτυακά: https://academeblog.org/2021/09/12/yes-these-bills-are-the-new-mccarthyism/

[7] Ibid., Ellen Schrecker, «Ναι, αυτοί οι λογαριασμοί είναι ο νέος μακαρθισμός».

[8] Ibid., Ruth Ben-Ghiat, «The Right’s War on Universities», The New York Review of Books.

[9] Michael Abramowitz, «War’s Critics Abetting Terrorists, Cheney Says», The Washington Post (10 Σεπτεμβρίου 2006). Διαδικτυακά: https://www.washingtonpost.com/archive/politics/2006/09/11/wars-critics-abetting-terrorists-cheney-says-span-classbankheadhe-cites-allies-doubts-about-us-willspan/ 9bf45f56-45a5-4309-9dd2-fa6fe5a30fb1/

[10] Έχω ασχοληθεί λεπτομερώς με αυτό το θέμα στο Henry A. Girox “Democracy, Freedom, and Justice after September 11th: Rethinking the Role of Educators and the Politics of School”, Teachers College Record 104:6 (Σεπτέμβριος 2002), σελ. 1138-1162. Επίσης on-line στο www. TRecord.Org  (21 Ιανουαρίου 2002), σελ. 1-33.

[11] Pranshu Verma, «Επέκριναν το Ισραήλ. Αυτός ο λογαριασμός στο Twitter έκανε τις ζωές τους, The Washington Post (16 Απριλίου 2024). Διαδικτυακά: https://www.washingtonpost.com/technology/2024/04/16/stop-antisemitism-twitter-zionism-israel/

[12]Pankaj Mishra, «The Shoah after Gaza», London Review of Books (21 Μαρτίου 2024). Διαδικτυακά: https://www.lrb.co.uk/the-paper/v46/n06/pankaj-mishra/the-shoah-after-gaza

[13] Frederic Lordon, “End of Innocence” Νέα αριστερή κριτική [12 Απριλίου 2024]. Διαδικτυακά: https://newleftreview.org/sidecar/posts/end-of-innocence

[14] William I. Robinson, «Το Ισραήλ έχει σχηματίσει ειδική ομάδα για να πραγματοποιήσει μυστικές εκστρατείες στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ», Truthout (23 Μαρτίου 2024). Διαδικτυακά: https://truthout.org/articles/israel-has-formed-a-task-force-to-carry-out-covert-campaigns-at-us-universities/

[15] Melissa Chan και Phil Helsel, «108 συνελήφθησαν σε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στο Πανεπιστήμιο Columbia», NBC News (18 Απριλίου 2024). Διαδικτυακά: https://www.nbcnews.com/news/us-news/rep-ilhan-omars-daughter-students-suspended-barnard-college-refusing-l-rcna148445

[16] Προσωπικό του Al Jazeera, “Κολομβία, Νέα Υόρκη, Γέιλ σε βρασμό για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα: Τι συμβαίνει;”, Al Jazeera (22 Απριλίου 2024). Διαδικτυακά: https://www.aljazeera.com/news/2024/4/22/columbia-university-on-edge-over-gaza-whats-going-on

[17] Moira Donegan, «Το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια συνωμοτεί με την ακροδεξιά στην επίθεσή του κατά των φοιτητών», The Guardian (19 Απριλίου 2023). Διαδικτυακά: https://www.theguardian.com/commentisfree/2024/apr/19/far-right-columbia-university-student-arrests

[18] Ari Paul, «The McCarthyist Attack on Gaza Protests Threatens Free Thought for All», Fair (19 Απριλίου 2024). Σε σύνδεση; https://fair.org/home/the-mccarthyist-attack-on-gaza-protests-threatens-free-thought-for-all/

[19] David Bell, «Elise Stefanik, Dean of the Faculty», The Chronicle of Higher Education (22 Απριλίου 2024). Διαδικτυακά: https://www.chronicle.com/article/elise-stefanik-dean-of-faculty

[20] Robert Kuttner, «Self-Destructive College Presidents», The American Prospect (22 Απριλίου 2024). Διαδικτυακά: https://prospect.org/blogs-and-newsletters/tap/2024-04-22-self-destructive-college-presidents-antisemitism/

[21] Ibid. Κουδούνι.

[22] Πήρα τον όρο «πουριτανικό υπερεγώ» από τον Edward W. Said, Culture and Imperialism (Νέα Υόρκη: Alfred A. Knopf, 1993), σελ.295.

[23] Martin Pengelly, «Ο Στέφανικ επέκρινε για την υποστήριξη του Τραμπ μετά την ώθηση κατά του αντισημιτισμού της πανεπιστημιούπολης», The Guardian (11 Δεκεμβρίου 2023). Διαδικτυακά: https://www.theguardian.com/us-news/2023/dec/11/elise-stefanik-antisemitism-congress-trump-upenn-resignation

[24] Matthew Mpoke Bigg, «Ο Νετανιάχου αποκαλεί τις διαμαρτυρίες των φοιτητών στις ΗΠΑ αντισημιτικές και λέει ότι πρέπει να καταστείλουν», New York Times (24 Απριλίου 2024). Διαδικτυακά: https://www.nytimes.com/2024/04/24/us/netanyahu-israel-us-college-protests.html#:~:text=Prime%20Minister%20Benjamin%20Netanyahu%20of,and%20portray %20them%20as%20αντισημιτικό.

[25] Ibid. Μάθιου Μπόκε Μπιγκ.

[26] Δελτίο Τύπου της Κυβέρνησης, «Ο Σάντερς απαντά στον ισχυρισμό του Νετανιάχου ότι η κριτική των πολιτικών της ισραηλινής κυβέρνησης είναι αντισημιτική», Μπέρνι Σάντερς, Γερουσιαστής των ΗΠΑ για το Βερμόντ (25 Απριλίου 2024). Διαδικτυακά: https://www.sanders.senate.gov/press-releases/news-sanders-responds-to-netanyahus-claim-that-criticism-of-the-israeli-governments-policies-is-antisemitic/

[27] Ibid. Δελτίο Τύπου Κυβερνήτη.

[28] Ibid. Ρόμπινσον.

[29] Ibid. Ρόμπινσον.

[30] Arwa Mahdawi, «Θα μιλήσει το πλήθος του «ακυρωτικού πολιτισμού» για τη φίμωση της Asna Tabassum; Μην κρατάτε την αναπνοή σας», The Guardian (17 Απριλίου 2024). Διαδικτυακά: https://www.theguardian.com/us-news/2024/apr/17/usc-valedictorian-speech-canceded-palestine

[31]  Will Bunch, «Ο φόβος και η απέχθεια στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής καθώς η ελευθερία του λόγου εξαφανίζεται», The Philadelphia Inquirer. Διαδικτυακά: https://www.inquirer.com/opinion/college-free-speech-palestine-israel-20240418.html#:~:text=Opinion-,Fear%20and%20loathing%20on%20America’s%20college%20campus 20ως%20δωρεάν%20ομιλία,ένα%20νέο%20μάρκα%20του%20Μακκαρθισμού.

[32] Troy Closson και Anna Betts. «Οι σπουδαστές της Κολούμπια που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του ράλι στην πανεπιστημιούπολη ενδέχεται να αντιμετωπίσουν άλλες συνέπειες», New York Times (20 Απριλίου 2024). Διαδικτυακά: https://www.nytimes.com/2024/04/20/nyregion/arrested-columbia-students-suspended.html

[33] Judd Legum, “Columbia University protests and the lessons of “Gym Crow”, Δημοφιλείς πληροφορίες (22 Απριλίου 2024). Διαδικτυακά: https://popular.info/p/columbia-university-protests-and

[34] Troy Closson και Anna Betts, «Φοιτητές της Κολούμπια που συλλαμβάνονται κατά τη συγκέντρωση στο πανεπιστημιούπολη μπορεί να αντιμετωπίσουν άλλες συνέπειες», New York Times (23 Απριλίου 2024). Διαδικτυακά: https://www.nytimes.com/2024/04/20/nyregion/arrested-columbia-students-suspended.html

[35] Mohammad Jahjouh και Samy Magdy, «Ισραηλινές επιδρομές στην πόλη της Ράφα στη νότια Γάζα σκοτώνουν 22, κυρίως παιδιά, καθώς οι ΗΠΑ προωθούν πακέτο βοήθειας». Associated Press (21 Απριλίου 2024). Διαδικτυακά: https://apnews.com/article/israel-hamas-war-news-04-21-2024-8c027f2587c2c433d0fde41b63a0e0c3

[36] Andre Damon, “Εκατοντάδες σώματα που ανακαλύφθηκαν σε ομαδικούς τάφους στο Νοσοκομείο Nasser της Γάζας”,  Countercurrents (23 Απριλίου 2024). Διαδικτυακά: https://countercurrents.org/2024/04/hundreds-of-bodies-discovered-in-mass-graves-at-gazas-nasser-hospital/

[37] Δελτίο Τύπου, «Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ανησυχούν βαθιά για τη «σχολαστικοκτονία» στη Γάζα», Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (18 Απριλίου 2024). Διαδικτυακά: https://www.ohchr.org/en/press-releases/2024/04/un-experts-deeply-concerned-over-scholasticide-gaza  Αξίζει να αναφερθεί το πλήρες σχόλιο: «Μετά από έξι μήνες στρατιωτικής επίθεσης, περισσότεροι από 5.479 μαθητές, 261 δάσκαλοι και 95 καθηγητές πανεπιστημίου έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και περισσότεροι από 7.819 μαθητές και 756 δάσκαλοι έχουν τραυματιστεί – με τους αριθμούς να αυξάνονται κάθε μέρα. Τουλάχιστον το 60 τοις εκατό των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων 13 δημοσίων βιβλιοθηκών, έχουν καταστραφεί ή καταστραφεί και τουλάχιστον 625.000 μαθητές δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Άλλα 195 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, 227 τζαμιά και τρεις εκκλησίες έχουν επίσης καταστραφεί ή καταστραφεί, συμπεριλαμβανομένων των Κεντρικών Αρχείων της Γάζας, με 150 χρόνια ιστορίας. Το Πανεπιστήμιο Ισραά, το τελευταίο εναπομείναν πανεπιστήμιο στη Γάζα, κατεδαφίστηκε από τον ισραηλινό στρατό στις 17 Ιανουαρίου 2024».

[38] Will Bunch, «Με την αλήθεια, οι νέοι δημοσιογράφοι της Κολούμπια παίρνουν την ιστορία», The Philadelphia Inquirer (23 Απριλίου 2024). Διαδικτυακά: https://www.inquirer.com/columnists/attytood/columbia-student-journalists-wkcr-spectator-free-speech-rfk-jr-20240423.html

[39] Έλεν Σρέκερ, «Ναι, αυτοί οι λογαριασμοί είναι ο νέος Μακαρθισμός». Ακαδημαϊκό Ιστολόγιο [21 Σεπτεμβρίου 2021]. Διαδικτυακά: https://academeblog.org/2021/09/12/yes-these-bills-are-the-new-mccarthyism/

[40] Henry A. Giroux, «Neoliberal Savagery and the Assault on Higher Education as a Democratic Public Sphere», Café Dissensus (15 Σεπτεμβρίου 2016). Διαδικτυακά: https://cafedissensus.com/2016/09/15/neoliberal-savagery-and-the-assault-on-higher-education-as-a-democratic-public-sphere/#:~:text=By% 20Henry%20A.,Giroux&text=Hyper%2Dcapitalism%20or%20market%20fundamentalism,rich%20and%20powerful%20corporate%20interes.

[41] Henry A. Giroux and Anthony R. DiMaggio, Fascism on Trial: Education and the Possibility of Democracy (Λονδίνο: Bloomsbury, 2024).

[42] Eden McLean, «Η ιστορία του φασισμού προσφέρει μαθήματα σχετικά με τις σημερινές επιθέσεις στην εκπαίδευση», Scientific American (7 Απριλίου 2024). Διαδικτυακά: https://www.scientificamerican.com/article/fascisms-history-offers-lessons-about-todays-attacks-on-education/. Δείτε επίσης Henry A. Giroux and Anthony R. DiMaggio, Fascism on Trial: Education and the Possibility of Democracy (London: Bloomsbury, 2024).

[43] Judd Legum, “Columbia University protests and the lessons of “Gym Crow”, Popular Information (22 Απριλίου 2024). Διαδικτυακά: https://popular.info/p/columbia-university-protests-and?utm_source=post-email-title&publication_id=1664&post_id=143820814&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=false_wrumetrifed=false&ruetrif0

[44] Αναφέρεται στο Judd Legum, “Πανεπιστήμιο Κολούμπια διαμαρτυρίες και τα μαθήματα του “Gym Crow”, Δημοφιλείς πληροφορίες (22 Απριλίου 2024). Διαδικτυακά: https://popular.info/p/columbia-university-protests-and?utm_source=post-email-title&publication_id=1664&post_id=143820814&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=false&rumedium=direct=false_rumetrif0

[45] Alexander J. Means, Yuko Ida και Matthew Myers, «Teaching Beyond dread». Επιθεώρηση Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικών και Πολιτιστικών Σπουδών. Διαδικτυακά [8 Φεβρουαρίου 2024]. Διαδικτυακά: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10714413.2024.2306079

[46] Donald W. Harward, «Risking Silence», Inside Higher Ed, [28 Αυγούστου 2018]. Διαδικτυακά: https://www.insidehighered.com/views/2018/08/28/higher-education-has-responsibility-speak-out-against-current-administrations-false

[47] Henry A. Giroux and Anthony R. DiMaggio, Fascism on Trial: Education and the Possibility of Democracy (Λονδίνο: Bloomsbury, 2024).

[48] Mario Savio, «Sit-In Address on the Steps of Sprout Hall», που παραδόθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1964, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Αμερικανική ρητορική:  Οι 100 κορυφαίες ομιλίες. Διαδικτυακά: https://www.americanrhetoric.com/speeches/mariosaviosproulhallsitin.htm

[49] Frederick Douglass, West India Emancipation, ομιλία που εκφωνήθηκε στο Canandaigua, Νέα Υόρκη, 4 Αυγούστου 1857, στο Philip S. Foner, Ed., The Life and Writings of Frederick Douglass, τομ. 2 (Νέα Υόρκη: International, 1950), σελ. 437.

Ο Henry A. Giroux επί του παρόντος κατέχει την Έδρα του Πανεπιστημίου McMaster για Υποτροφίες Δημοσίου Συμφέροντος στο Τμήμα Αγγλικών και Πολιτιστικών Σπουδών και είναι ο Paulo Freire Distinguished Scholar in Critical Pedagogy. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι το «America’s Education Deficit and the War on Youth» (Monthly Review Press, 2013), το «Neoliberalism’s War on Higher Education» (Haymarket Press, 2014), το «The Public in Peril: Trump and the Menace of American Autoritarianism» (Routledge, 2018) και το American Nightmare: Facing the Challenge of Fascism (City Lights, 2018), On Critical Pedagogy, 2nd edition (Bloomsbury) και Race, Politics, and Pandemic Pedagogy: Education in a Time of Crisis (Bloomsbury 2021). Η ιστοσελίδα του είναι www. henryagiroux.com.

Counterpunch
https://www.anixneuseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου