Ο παρουσιαστής του Fox News, Jesse Watters, έριξε πρόσφατα φως στην « Επιχείρηση Mockingbird»,(Τό Mockingbird
εἶναι ἕνα πουλί πού μιμεῖται τίς φωνές ἄλλων πουλιῶν καί τούς ἤχους
ἐντόμων καί βατράχων καί ἄλλους καί τούς ἀναπαράγει μέ μεγάλη ἔντασιν.
Στήν ἑλληνική λέγεται Ἀτριχόρνις -μίμος πολύγλωσσος. Ἀνήκει
στά εἴδη τοῦ Νέου Κόσμου και συναντᾶται κυρίως στήν Β.Ἀμερική καί
Καναδᾶ. Κι᾿ἀφοῦ δέν μᾶς εἶναι πολύ γνωστή ἡ ὕπαρξίς του ἡ χρησιμοποίησίς
τους ὡς ἔκφρασις θα μποροῦσε νά μεταφραστῇ στό πιό γνωστό μας " Παπαγαλάκι" ) μια μυστική
πρωτοβουλία της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) που στοχεύει στη
χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω των μέσων ενημέρωσης.
Αυτή η επιχείρηση περιελάμβανε τη διείσδυση δημοσιογράφων και πληροφοριοδοτών σε εξέχοντα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, για να προωθηθούν οι απόψεις και οι πολιτικές ατζέντες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
«Το Λάνγκλεϊ ξέπλενε αφηγήσεις στον Τύπο και στην κοινή γνώμη», παρατήρησε ο Watters, τονίζοντας την εκτεταμένη επιρροή της CIA στον χώρο των μέσων ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον Watters, τουλάχιστον 22 αμερικανικοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των New York Times , του περιοδικού Life και του CBS , είχαν άτομα στη μισθοδοσία της CIA, τα οποία χρησίμευαν ως αγωγοί για τη διάδοση παραπληροφόρησης, εν γνώσει ή εν αγνοία τους.
Η συζήτηση για την Επιχείρηση Mockingbird πυροδοτήθηκε από μια πρόσφατη αναγνώριση από τους New York Times , οι οποίοι αναγνώρισαν την ύπαρξη ενός δικτύου «Deep State»—ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει μια
λαθραία ομάδα κυβερνητικού και προσωπικού των μέσων ενημέρωσης που
εργάζεται για να υπονομεύσει εκλεγμένους αξιωματούχους ή να προωθήσει
συγκεκριμένες ατζέντες.
Η εφημερίδα παρουσίασε αυτό το δίκτυο θετικά, υποδηλώνοντας ότι έπαιξε ευεργετικό ρόλο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
ἐδῶ ὅπου καί τό σχετικό βίντεο
Ο Watters αναφέρθηκε επίσης στις ακροάσεις της « Επιτροπής Church» του 1975, μια σημαντική στιγμή που το κοινό ενημερώθηκε σχετικώς με την ύπαρξη της "Επιχείρησης Mokingbird".
Κατά τη διάρκεια αυτών των ακροάσεων, ο William Colby, ο απερχόμενος διευθυντής της CIA εκείνη την εποχή, κατέθεσε για τις προσπάθειες της υπηρεσίας να ενσωματώσει άτομα που ενεργούσαν για λογαριασμό της σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες που συγκλόνισαν το αμερικανικό κοινό.
Αυτή η επαναφορά στο θέμα της "Επιχείρησης Mockingbird" από το Fox News υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με τη σχέση μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και των κυβερνητικών υπηρεσιών.
Εγείρει αμφιβολίες για την ακεραιότητα των ειδησεογραφικών οργανισμών και υπογραμμίζει τη δυνατότητα μυστικών επιχειρήσεων να επηρεάσουν τον δημόσιο λόγο και την κοινή γνώμη. Αυτές οι συζητήσεις απηχούν γεγονότα του παρελθόντος όπου η γραμμή μεταξύ δημοσιογραφίας και κρατικής επιρροής γινόταν όλο και πιο θολή.
Το μυστικό αυτό εγχείρημα στην Αμερική, εκτυλίχθηκε κατά τα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.
Αυτό το μυστικό έργο στόχευε να είναι υπό την επιρροή της τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης στρατολογώντας και αποζημιώνοντας ειδησεογραφικούς οργανισμούς και δημοσιογράφους. Αυτά τα άτομα ουσιαστικά έδρασαν ως μυστικοί πράκτορες για τη χώρα τους, χρησιμοποιώντας προπαγάνδα και τακτικές ανατροπής.
Οι επιπτώσεις της "Επιχείρησης Mockingbird" μπορεί να έχουν ακόμη απήχηση στον χώρο των μέσων ενημέρωσης
Ο Mickie Kennedy, ιδρυτής του eReleases, έγραψε ότι η "Επιχείρηση Mockingbird" ήταν πράγματι μια πραγματική πρωτοβουλία που ενορχηστρώθηκε από τη CIA στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Χωρίς να στραφεί σε σενάρια συνωμοσίας, ο Kennedy είπε ότι οι συνέπειες της Επιχείρησης Mockingbird μπορεί να έχουν ακόμη απήχηση στον χώρο των μέσων ενημέρωσης .
Μπορεί κανείς μόνο να καταλάβει το επίπεδο δυσπιστίας που προέκυψε όταν αυτό το κρυφό σχέδιο έγινε γνωστό στο κοινό. Ξαφνικά, φίλοι
και συνάδελφοι αποκαλύφθηκαν ότι λειτουργούσαν ενάντια στις ίδιες τις
αρχές της δημοσιογραφίας που υποστήριζαν ότι υπηρετούσαν.
Είναι παρόμοιο με τις συνέπειες που βιώνουν όταν αποκαλύπτονται δημοσιογράφοι όπως ο Stephen Glass ( Αμερικανός πρώην δημοσιογράφος. Εργάστηκε για την έκδοση The New Republic από το 1995 έως το 1998 μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι πολλά από τα άρθρα του που δημοσιεύτηκαν ήταν κατασκευάσματα. Μια εσωτερική έρευνα από το The New Republic διαπίστωσε ότι οι περισσότερες ιστορίες που έγραψε είτε περιείχαν ψευδείς πληροφορίες είτε ήταν πλασματικές...περισσότερα ἐδῶ) . Η
ήδη εύθραυστη εμπιστοσύνη του κοινού στους δημοσιογράφους διαβρώνεται
περαιτέρω όταν οι απατεώνες και οι παραβάτες αποκαλύπτονται ανάμεσα στις
εργατικές τάξεις.
Αυτό που ίσως η κυβέρνηση παρέλειψε να εξετάσει εκείνη την εποχή ήταν οι διαρκείς επιπτώσεις της τοποθέτησης παραπλανητικών δημοσιογράφων για την προώθηση των ατζέντας τους.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει την καταστροφή των αρχών της δεκαετίας του 2000 σχετικά με τις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση πληροφορίες σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής (WMD) στο Ιράκ; Φαινόταν ότι καμία εναλλακτική πηγή δεν ερευνούσε το θέμα. Παρά τις αυξανόμενες υποψίες, χρειάστηκαν χρόνια μέχρι να διεξαχθεί μια ολοκληρωμένη έρευνα, αποκαλύπτοντας την αλήθεια – δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής.
Όταν
η μοναδική πηγή πληροφοριών είναι η υπό εξέταση οντότητα, η επαλήθευση
γεγονότων γίνεται επίπονη εργασία. Θα ήλπιζε κανείς ότι στον απόηχο
ενός μεγάλου σκανδάλου όπως η Επιχείρηση Mockingbird, θα εφαρμόζονταν
μέτρα για την παράκαμψη της φύλαξης των πυλών και τη διασφάλιση της
κυβερνητικής διαφάνειας.
Ωστόσο, το έπος του Ιράκ για τον Πόλεμο/WMD ήταν ένδειξη για το αντίθετο – φάνηκε ότι κανένα μάθημα από την Επιχείρηση Mockingbird δεν είχε εσωτερικοποιηθεί ή εφαρμοστεί. Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται συχνά ως "τέταρτη εξουσία" για κάποιο λόγο. Ωστόσο,όταν καταβάλλονται προσπάθειες για την παρεμπόδιση της ελευθερίας του Τύπου, η εμπιστοσύνη διαλύεται σε όλους τους τομείς.
Ἀπό : thetruthseeker.co.uk
Νά
σᾶς πῶ ἀκόμη μία φορά πετᾶξτε τίς τηλεοράσεις ; Ἴσως καί ἐπ᾿ἀδίκω νά τό
λέω καί ξανά-λέω. Ὅποιος τό ἔχει καταλάβει, τό ἔχει, ἀλλιῶς...
Ὅσον
δέ ἀφορᾷ ὅλες ἐκεῖνες τίς πανάθλιες καί ἐντελῶς σκουπίδια ἐκπομπές
"ποικίλου περιεχομένου" ἤ ἀλλιῶς ὅ,τι πιό εὐτελές, αἰσχρό, ποταπό,
ἀρχρεῖο μπορεῖ νά ὑπάρχει στόν χῶρο τῆς ἐλλαδικῆς τηλεοράσεως ( πρωϊνά
καί μεσημεριανά) νομίζω πώς εἶναι τό πρῶτο πού θά ἔπρεπε νά εἶχε
λειτουργήσει τόσο ἀρνητικά σ᾿ὅλο τόν κόσμο πού παρακολουθεῖ τηλεόρασιν
ὥστε τό νά τήν πετάξουν στά σκουπίδια θά ἔπρεπε ΗΔΗ νά ἔχῃ
γίνῃ,τοὐλάχιστον ἐδω καί μία δεκαετία...
Τώρα στό λένε ἐν ψυχρῷ, "σέ χειραγωγῶ" κι᾿ἐσύ τό δέχεσαι καί ...σ᾿ἀρέσει ...!
Ἡ Πελασγική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου