Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Ο Κ. Μητσοτάκης ως εκπρόσωπος του λόμπι των πολεμικών βιομηχανιών της ΕΕ!!!

Ανεξαρτήτως εάν ο Κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του, στην Ουάσιγκτον, είπε ότι η Ελλάδα έχει «κενά» στην άμυνά της, εξαιτίας της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ή εννοούσε ότι η Ευρώπη έχει «κενά», ο Ελληνας πρωθυπουργός στην -σχεδόν μηδενικού ουσιαστικού αποτελέσματος- επίσκεψή του στις ΗΠΑ, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, εμφανίστηκε ως λομπίστας των ευρωπαϊκών πολεμικών βιομηχανιών, του «λόμπι του πολέμου».


Οπως ήταν αναμενόμενο, κρίνοντας και από το αρχικό πρόγραμμα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ που είχε δώσει στη δημοσιότητα το μέγαρο Μαξίμου, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην «επετειακή» (75 χρόνια ΝΑΤΟ) Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού, στην Ουάσιγκτον, επί της ουσίας ήταν σχεδόν μηδενικής αξίας για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Πόσο μάλλον, εκ του σύνεγγυς δεν είδε κανέναν σημαίνοντα Αμερικανό αξιωματούχο. Αλλά και οι υπόλοιπες συναντήσεις του ήταν του ποδαριού και σε δείπνα.

Ωστόσο, δεν έχασε την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια της «εκδρομής» του στις ΗΠΑ να αναδείξει, ως συνήθως, το επικοινωνιακό γκλαμουράτο προφίλ του, μετά της συζύγου του. Η οποία, από τη μεριά της, ανέβασε στο Instagram φωτογραφίες από την επαφή της με την σύζυγό του Ταγίπ Ερντογάν, Εμινέ. Η, δε, διμερής επαφή του Κ. Μητσοτάκη, ως όλα δείχνουν, μάλλον «εθιμοτυπική» ήταν. Κάτι που χρησιμοποίησε ως χαρτί ο Τ. Ερντογάν για να δείξει στην Ουάσιγκτον ότι όλα βαίνουν καλώς με την Ελλάδα.





Είναι απορίας άξιον πως, τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο καυτά μέτωπα, της Ουκρανίας και της Μεσης Ανατολής, και στα Βαλκάνια τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, ιδιαίτερα στη Βοσνία, να αναλίσκονται οι εκπρόσωποι της χώρας σε … λαϊφστυλάτες γκλαμουριές. Προφανώς, επίσης, είναι μακριά από την θλιβερή πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά ο μέσος πολίτης, εξαιτίας τόσο της ανασφάλειας στην διεθνή σκηνή, όσο και της ακρίβειας και της φτωχοποίησής του.

Συνεχίζονται τα αντιπολιτευτικά πυρά

Στο μεταξύ, επί σειρά ημερών, μετά τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη ότι, εξαιτίας της βοήθειας στην Ουκρανία έχουν δημιουργηθεί «κενά» στην άμυνα, η αντιπολίτευση επιμένει ότι η συγκεκριμένη αναφορά του δεν ήταν γενικώς και αορίστως για την Ευρώπη, αλλά για την Ελλάδα. Από τη μεριά τους, κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου διαρρέουν ότι η συγκεκριμένη αποστροφή αφορούσε την ΕΕ.

Μετά τα πυρά του τομεάρχη Aμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος έκανε λόγο για εξαιρετικά ανησυχητική δήλωση, ο τομέας Αμυνας του ΠΑΣΟΚ επιμένει, με νεώτερη ανακοίνωσή του ότι «εν κρυπτώ γίνονται τα πάντα, μέχρι να αποκαλυφθούν».

Αναλυτικά, επισημαίνει: «Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του από την Ουάσιγκτον, είχε μάλλον την ψευδαίσθηση ότι δεν ακούγεται στην Ελλάδα. Ακούστηκε όμως παντού. Και για «τα κενά της αμυντικής μας ικανότητας» που δημιουργούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και για την αγωνία του για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, όταν η πολιτική του διαλύει πλήρως την Αμυντική Βιομηχανία της χώρας μας, σε περίοδο μάλιστα που θα έπρεπε να ανθεί. Οι εκ των υστέρων δικαιολογίες τονίζουν περισσότερο την επικινδυνότητα όσων σε διεθνές ακροατήριο είπε. Εξηγεί επίσης, πέραν της γνωστής αλαζονείας, το γεγονός ότι παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η κυβέρνησή του αρνείται να ενημερώσει, όπως έχει υποχρέωση θεσμικά την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής».

Πράγματι, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση έχει αποφύγει έως τώρα να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία τόσο για τα οπλικά συστήματα που έχει στείλει στην Ουκρανία, όσο και για ενδεχόμενες συμφωνίες που κάνει για να στείλει και άλλα. Ως γνωστόν, πολλάκις έχει καταγγελθεί ότι όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να αφοπλίζονται από βαρύ οπλισμό τα νησιά στο Αιγαίο. Κάτι που επιδιώκει η Τουρκία, ζητώντας την αποστρατιωτικοποίησή τους.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός ερωτήθη για την ελληνική συμβολή στην Ουκρανία από τη Nadia Schadlow, μέλος του Hudson Institute και πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (για πολύ λίγο, επί Τράμπ).

Η ίδια, αφού ανέφερε πως «η Ελλάδα έχει κάνει απίστευτα πολλά για την Ουκρανία», καθώς και ότι είναι «ένα από τα κορυφαία κράτη στην παροχή πυραύλων και πυρομαχικών στους Ουκρανούς», ρώτησε: «Τι περισσότερο πιστεύετε ότι πρέπει να σπεύσει να κάνει το ΝΑΤΟ;»

Από τη μεριά του, ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «η Ευρώπη έχει ανταποκριθεί στο καθήκον της και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική», ότι «παραμένει ενωμένη και παρέχει στην Ουκρανία οικονομική βοήθεια, 50 δισ. ευρώ, ένα σημαντικό πακέτο που συμφωνήσαμε πριν από λίγους μήνες». Αφού σημείωσε ότι «τα κράτη-μέλη συνεισφέρουν και στις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας», καθώς και ότι «θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», παρατήρησε ότι «ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις δικές μας αμυντικές ικανότητες».

Λόμπι υπέρ Τσεχικών πολεμικών βιομηχανιών

Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο σημείο, ο Κ. Μητσοτάκης εξήρε ιδιαίτερα «πρωτοβουλίες, όπως η πρωτοβουλία της Τσεχίας, που έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία το ταχύτερο δυνατό».

Και πρόσθεσε: «Όσο κι αν μιλάμε για εξελιγμένα συστήματα, πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι διαθέτουμε τα στοιχειώδη. Η Ουκρανία έδειξε πόσο σημαντικά είναι, για παράδειγμα, τα βλήματα 155 χιλιοστών και ότι σε έναν σύγχρονο πόλεμο δεν είναι όλα τόσο τεχνολογικά καθοδηγούμενα, όσο πολλοί πίστευαν. Να διασφαλίσουμε επίσης ότι θα εξορθολογήσουμε την παραγωγή, θα αυξήσουμε τα αποθέματά μας, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε την ικανότητα να στηρίξουμε την Ουκρανία, είναι μια πρόκληση στην οποία πρέπει να αντεπεξέλθουμε».

Στην προκειμένη, ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να διαφημίσει το «ντηλ» που έχει κάνει η κυβέρνησή του με τσεχική – σλοβακική πολεμική βιομηχανία, μέσω της οποίας καθίστανται τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) «παραπαίδι» των Τσέχων, στην παραγωγή οβιδών 155 χιλ.



Από το δείπνο στον Λευκό Οίκο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, businessdaily.gr, ήδη εγκρίθηκε η συμφωνία σύστασης της κοινοπραξίας ανάμεσα στα ΕΑΣ και τη σλοβακική εταιρεία MSM του τσέχικου ομίλου CSG. Οι όροι της συμφωνίας συνεργασίας δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά το βασικό πλαίσιο ήταν γνωστό από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται η εντός 18 μηνών ίδρυση κοινής εταιρείας όπου ποσοστό 51% θα κατέχει η σλοβακική εταιρεία MSM Export και ποσοστό 49% τα ΕΑΣ, ενώ η MSM θα ορίσει και τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Για το θέμα έχουν υπάρξει αρκετές αντιδράσεις, ενώ επανειλημμένως το έχει αναδείξει το neostrategy.gr, σημειώνοντας ότι, ενώ οι Τσέχοι κάνουν χοντρές μπίζνες με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα ΕΑΣ γίνονται παραμάγαζό τους.

Υπέρ των γερμανικών συμφερόντων

Οπως συνήθως κάνει τους τελευταίους μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακολουθούμενος από τον υπουργό Αμυνας, Νίκο Δένδια, έδωσε και πάλι μεγάλη έμφαση στην κοινή πρότασή του με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τούσκ, για τη δημιουργία ενιαίου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας στην ΕΕ.

Ως γνωστόν, ο Ν. Τούσκ ήταν εκείνος που, ως επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης, από κοινού με τη Μέρκελ, σε ρόλο καλού και κακού μπάτσου, «κρεμούσαν» ανάποδα την Ελλάδα με τα μνημόνια λιτότητας.

Ο σημερινός Πολωνός πρωθυπουργός θεωρείται «άνθρωπος των Γερμανών». Και το σχέδιο κοινής ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής άμυνας είναι «γερμανική πατέντα» προς όφελος των πολεμικών βιομηχανιών της Γερμανίας. Αυτό υποστηρίζουν από κοινού Μητσοτάκης – Τούσκ.

«Έχουμε υποβάλει με τον πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τούσκ, πρόταση για ένα εμβληματικό ευρωπαϊκό σχέδιο, ουσιαστικά έναν ευρωπαϊκό «Σιδερένιο Θόλο»(σ.σ. κοπιάρουν το ομώνυμο ισραηλινό σύστημα), ο οποίος θα συμπληρώσει τις υφιστάμενες δυνατότητες αεράμυνας και ο οποίος θα μπορούσε -τονίζω τη διατύπωση «θα μπορούσε», διότι σαφώς δεν έχουμε συμφωνία σε αυτό το στάδιο– να χρηματοδοτηθεί μέσω κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού», είπε.

Επιπλέον, ανέφερε ο ίδιος, «σε μια εποχή που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη», είπε ότι «πρέπει να δαπανούμε περισσότερα (σ.σ. σε εξοπλισμούς), αλλά πρέπει επίσης να κινούμαστε πιο έξυπνα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε τις αμυντικές δαπάνες μας. Εξετάζοντας την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, διαπιστώνω μεγάλο κατακερματισμό, δεν βλέπω αρκετή διαλειτουργικότητα».

Ούτε για Επίτροπος Αμυνας να πήγαινε!

Ουσιαστικά, ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να επαναλαμβάνει τους στόχους που έχουν θέσει κύκλοι των Βρυξελλών για τη δημιουργία ενός «ευρω-ταμείου» για την ανάπτυξη των πολεμικών βιομηχανιών της ΕΕ. Ηδη, γίνεται λόγος για «Ταμείο» άνω των 100 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση.

Από αυτά τα κονδύλια, καθώς και από τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, οι πολεμικές βιομηχανίες που θα ωφεληθούν θα είναι αυτές με τις ισχυρότερες παραγωγικές δομές, των χωρών της «παλαιάς» Ευρώπης, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, και κάποιων χωρών της Ανατολικής («νέας») Ευρώπης.

Η «λογική» που ακολουθεί το λόμπι των ευρωπαϊκών πολεμικών βιομηχανιών στις Βρυξέλλες, είναι το ίδιο με αυτό των αμερικανικών. Οπως στις ΗΠΑ τα κονδύλια που εγκρίνει το Κογκρέσο μένουν μέσα στη χώρα, στην πολεμική βιομηχανία για να παράγουν όπλα -και- για την Ουκρανία, αλλά κυρίως για τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, έτσι και στην ΕΕ, θα πληρώνει ο ευρωπαϊκός κορβανάς, ήτοι οι φορολογούμενοι Ευρωπαίοι, οι πολεμικές βιομηχανίες θα παράγουν και θα θησαυρίζουν, και αρκετά από τα οπλικά συστήματα θα στέλνονται για την ενίσχυση της Ουκρανίας, ενώ θα κατασκευάζονται και νέα για τις ανάγκες της Ευρώπης. Ως εκ τούτου και ο όρος «πολεμική οικονομία» στην ΕΕ, που κάθε τόσο αναμασούν πρωτοκλασάτοι Ευρωπαίοι πολιτικοί.

Ο Κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, δεν έκανε τίποτε άλλο από το να εμφανιστεί στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον, ως λομπίστας των συμφερόντων της πολεμικής βιομηχανίας ευρωπαϊκών χωρών. Είτε διότι, κατά φημολογούντες, επιδιώκει ο ίδιος ή «άνθρωπός» του το αξίωμα του Επιτρόπου Αμυνας της ΕΕ, ο οποίος θα έχει στη διάθεσή του ένα ιλιγγιώδες «Ταμείο», είτε επειδή αυτά έχει συμφωνήσει με κύκλους των Βρυξελλών που υποστηρίζουν για εκ νέου επικεφαλής της Κομισιόν την Γερμανίδα, Φον Ντερ Λάϊεν, ή κάποιον άλλον.

Είναι πολλά τα λεφτά

Για να γίνουν κατανοητά τα ιλιγγιώδη μεγέθη των ποσών που διεκδικεί το «κόμμα του πολέμου» στις Βρυξέλλες, είναι ενδεικτικά όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του: «Όταν αντιμετωπίσαμε την πανδημία, το 2020, λάβαμε την ιδιαίτερα σημαντική απόφαση να συγκεντρώσουμε 750 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουμε τη κάμψη που προκάλεσε ο COVID στις οικονομίες μας. Τα χρήματα αυτά αξιοποιούνται σήμερα. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό εργαλείο. Έχω την αίσθηση ότι αν συγκεντρώσαμε 750 δισ. για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, θα ήταν λογικό να μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε ένα σαφώς μικρότερο ποσό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ενισχύσουμε τις ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες μας».



Από την παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (!)

Ολα αυτά, χωρίς καν να γίνεται η παραμικρή αναφορά σε ευρωστρατό και σε ενιαία ευρω-αμυνα, κ.ο.κ.. Κάτι που παλαιότερα αναφερόταν συχνά, αλλά τώρα ουσιαστικά η «ευρω-άμυνα» έχει μετατραπεί σε ουρά του ΝΑΤΟ. Και ο Ελληνας πρωθυπουργός δείχνει να είναι απολύτως ευθυγραμμισμένος με τις αμερικανο-ΝΑΤΟϊκές επιταγές. «Ο συνδυασμός δημόσιων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών», είπε ο Κ. Μητσοτάκης, «θα είναι απαραίτητος εάν οικοδομήσουμε έναν ισχυρό ευρωπαϊκό πυλώνα όσον αφορά στις συνολικές αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ», είπε.

Οταν τέλος ερωτήθη εάν όλα αυτά θα πάρουν τη μορφή «κάποιου είδους ευρωπαϊκού ταμείου», ο ίδιος απάντησε: «Δεν αρκεί να βασιζόμαστε μόνο στους εθνικούς προϋπολογισμούς, όπως κάναμε μέχρι σήμερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπήρξα ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές του ότι χρειαζόμαστε κάποιου είδους ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα συμπληρώνει τις αμυντικές δαπάνες που αναλαμβάνουμε σε εθνικό επίπεδο με περισσότερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

https://neostrategy.gr/
http://enaasteri.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου