Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
Το έγκλημα της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού στην Ελλάδα των «αρίστων»…
Στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε ήμερα, όταν ο πρωθυπουργός υπόσχεται αύξηση των μέσων μισθών στα 1.500 €, είτε κοροϊδεύει, είτε μας οδηγεί σε μία ακόμη χρεοκοπία. Απαιτείται η άμεση αλλαγή του οικονομικού μας μοντέλου… Δεν χρειάζονται επιδόματα ελεημοσύνης και παροχές που τελικά αυξάνουν τη φορολογία, αλλά ποιοτικές, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, χωρίς τις οποίες δεν πρόκειται να επιστρέψουν οι 1.079.992 Έλληνες που έφυγαν από το 2010 έως το 2022.
Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος
Οικονομολόγος - Αντιπρόεδρος της Βουλής
Η βασικότερη φροντίδα μίας κυβέρνησης, οφείλει να είναι η βελτίωση της ευημερίας των Πολιτών – άρα η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και εξ αυτής των μισθών, η οποία προϋποθέτει την άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας.
Με απλά λόγια, δεν χρειάζονται επιδόματα ελεημοσύνης και παροχές που τελικά αυξάνουν τη φορολογία, αλλά ποιοτικές, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας – χωρίς τις οποίες δεν πρόκειται να επιστρέψουν οι 1.079.992 Έλληνες που έφυγαν από το 2010 έως το 2022.
Δυστυχώς όμως, όταν απασχολούνται τόσο πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό, η παραγωγικότητα του οποίου είναι πολύ χαμηλή, δεν μπορεί να συμβεί – γεγονός που σημαίνει ότι, όπως λέμε από την αρχή της κρίσης, απαιτείται η άμεση αλλαγή του οικονομικού μας μοντέλου (μαζί με έναν Ισολογισμό του κράτους, έτσι ώστε να γνωρίζουμε τι έχουμε και όχι μόνο τι οφείλουμε).
Δεν εννοούμε βέβαια πως ο τουρισμός είναι κακός, αλλά ότι αφενός μεν πρέπει να μην αποτελεί μονοκαλλιέργεια, αφετέρου να συνδεθεί με την εγχώρια παραγωγή - καθώς επίσης να μην εξελίσσεται εις βάρος των υπολοίπων κλάδων και του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Το ίδιο διαπιστώνεται σήμερα από άλλους οικονομολόγους, όπως από ένα μέρος μίας πρόσφατης ανάλυσης – κατά την οποία τα εξής:
«Το ποσοστό των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο είναι τριπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ και υπερδιπλάσιο από άλλες τουριστικές χώρες - όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία και η Πορτογαλία.
Η Ελλάδα είχε το 2023 τη δεύτερη χαμηλότερη παραγωγικότητα της εργασίας μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ - μόλις επάνω από τη Βουλγαρία. Η κατάταξη της χώρας μας χειροτερεύει διαρκώς τα τελευταία 20 χρόνια – αφού το 2007 η Ελλάδα ήταν 13η, το 2014 έπεσε στη 19η θέση, το 2019 έπεσε στην 25η και μέχρι το 2023 έχασε ακόμα μία θέση. Από αυτήν ακριβώς την παραγωγικότητα, εξαρτώνται η ανταγωνιστικότητα και οι μισθοί – οι οποίοι είναι αδύνατον να αυξηθούν βιώσιμα, υπό αυτές τις συνθήκες.
Η πτώση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, οφείλεται εν μέρει μόνο στην κρίση της προηγούμενης δεκαετίας – έχει σχέση κυρίως με τη δυσκολία της χώρας μας να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, το οποίο είναι βασισμένο σε δραστηριότητες χαμηλής παραγωγικότητας, όπως ο τουρισμός.
Ο μεταποιητικός κλάδος, αντίθετα, απασχολεί ποσοστό των εργαζομένων σχεδόν ίσο με το 60% του μέσου όρου της ΕΕ - όταν, η παραγωγικότητα του μεταποιητικού κλάδου που συμπεριλαμβάνει τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, είναι σχεδόν 30% υψηλότερη από τη μέση παραγωγικότητα στην οικονομία.
Γενικεύοντας από τα παραπάνω, η Ελλάδα έχει ισχνή παρουσία σε δραστηριότητες υψηλής παραγωγικότητας και καινοτομίας, όπως η μεταποίηση και η τεχνολογία - ενώ υπερβολικά μεγάλη παρουσία σε δραστηριότητες χαμηλής παραγωγικότητας, όπως ο τουρισμός.
Η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, απαιτεί συνδυασμένες δημόσιες πολιτικές που θα εστιάζουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος – έτσι ώστε να προωθηθούν δραστηριότητες υψηλής παραγωγικότητας και καινοτομίας. Δηλαδή, τυχόν αναπτυξιακά κονδύλια και επιδοτήσεις, θα πρέπει να κατευθύνονται μόνο σε τέτοιου είδους δραστηριότητες – επίσης, μόνο εφόσον υπάρχουν οικονομίες κλίμακας ή συσσωμάτωσης.
Παράλληλα, η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει σημαντικά τους μηχανισμούς προστασίας του περιβάλλοντος - ενώ μέρος του εργατικού της δυναμικού θα πρέπει να κατευθυνθεί σε κλάδους της οικονομίας με υψηλότερη παραγωγικότητα από τον τουρισμό, με συνέπεια την αύξηση της παραγωγικότητας σε επίπεδο οικονομίας» (Κ).
Στο πλαίσιο αυτό, όταν ο πρωθυπουργός υπόσχεται αύξηση των μέσων μισθών στα 1.500 €, είτε κοροϊδεύει, είτε μας οδηγεί σε μία ακόμη χρεοκοπία - όπως φαίνεται από την άνοδο του εμπορικού μας ελλείμματος και του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, στα επίπεδα 2006/2010, υπό πολύ χειρότερα μεγέθη δημοσίου και κόκκινου ιδιωτικού χρέους.
https://ellinikiafipnisis.blogspot.com/2024/08/To-egklima-ths-monokalliergeias-tou-tourismou-sthn-Ellada-twn-aristwn.html
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου