Γιατί η αλλαγή καθεστώτος έγινε τόσο γρήγορα;
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ μεταβίβασε ειρηνικά την εξουσία στην αντιπολίτευση, σύμφωνα με τη συμφωνία της Ντόχα, λίγες μέρες αφότου οι μαχητές ξεκίνησαν την προέλασή τους.
«Μια εσωτερική συνωμοσία πιθανότατα επεξεργαζόταν εντός της συριακής ηγεσίας και του στρατιωτικού προσωπικού», πιθανολογεί ο Tarasov.
Ποιος θα κυβερνήσει τη Συρία;
Δεν είναι ακόμη σαφές ποια ομάδα της αντιπολίτευσης θα κυριαρχήσει. Ο Tarasov υποστήριξε ότι εάν επικρατήσει η κοσμική αντιπολίτευση, η Συρία θα έχει μια κοσμική κυβέρνηση. Αντίθετα, εάν οι ισλαμιστικές φατρίες πάρουν τον έλεγχο, η χώρα μπορεί να δει μια ηγεσία τύπου Ταλιμπάν *.
Γιατί το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να κάνουν την Συρία Βαλκάνια ;
Ο Tarasov πιστεύει ότι οι πιθανότητες κατακερματισμού της Συρίας είναι υψηλές, με πιθανά σενάρια όπως:
Η Τουρκία παίρνει τον έλεγχο του Χαλεπίου και του Ιντλίμπ
Οι Κούρδοι ιδρύουν το δικό τους κράτος με την υποστήριξη του Ισραήλ και των ΗΠΑ
Η υπόλοιπη χώρα χωρίζεται σε διάφορους θύλακες
Σύμφωνα με τον Tarasov, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν το σχέδιό τους για τον κατακερματισμό της Συρίας, όπως φαίνεται από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα.
Περιφερειακές φιλοδοξίες και πιθανοί κίνδυνοι
Ο Tarasov ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ μπορεί να σχεδιάζει να προσαρτήσει τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και να κατακερματίσει τον Λίβανο προκειμένου να αποδυναμώσει το λιβανέζικο ισλαμικό κίνημα αντίστασης Χεζμπολάχ.
*Υπό κυρώσεις του ΟΗΕ για τρομοκρατικές δραστηριότητες
( ἀπό ἐδῶ)
φωτό |
Εν μέσω της αναταραχής στη Συρία , οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εισήλθαν σε συριακό έδαφος έξω από τα Υψίπεδα του Γκολάν για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια.
Τα υψίπεδα του Γκολάν με λεπτομέρειες
Τα υψίπεδα του Γκολάν είναι ένα οροπέδιο ηφαιστειακής προέλευσης που εκτείνεται από βορρά προς νότο, καλύπτοντας μια έκταση 1.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Βρίσκεται περίπου 60 χλμ νότια της Δαμασκού και συνορεύει με τον ποταμό Γιαρμούκ στα νότια και τη Θάλασσα της Γαλιλαίας στα δυτικά.
Γιατί είναι ζωτικής σημασίας αυτό το έδαφος;
Αυτός είναι ένας βασικός στρατηγικός τομέας από στρατιωτική άποψη. Το λοφώδες έδαφος του οροπεδίου προσφέρει μια φυσική γραμμή άμυνας ενάντια σε κάθε χερσαία στρατιωτική επίθεση από τη Συρία. Το υψηλό έδαφος δίνει επίσης στο Ισραήλ ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα για να παρατηρήσει τις κινήσεις των στρατευμάτων στη Συρία.
Με το καλά ανεπτυγμένο υδρογεωγραφικό τους δίκτυο, τα υψίπεδα αποτελούν βασική πηγή ύδατος για την άνυδρη περιοχή. Πολυάριθμα ποτάμια και ρυάκια από εκεί ρέουν στον ποταμό Ιορδάνη και στη λίμνη Τιβεριάδα – κρίσιμες πηγές πόσιμου νερού για το Ισραήλ.
Τρεις τοποθεσίες γεώτρησης στο Γκολάν ισχυρίστηκαν ότι ανακάλυψαν δυνητικά δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου το 2015.
Το γόνιμο ηφαιστειακό έδαφος χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια αμπελώνων και οπωρώνων, καθώς και για την εκτροφή ζώων.
Η ιστορία των υψιπέδων του Γκολάν
Το Ισραήλ κατέλαβε ένα μεγάλο μέρος των Υψιπέδων του Γκολάν της Συρίας κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967.
Μετά τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973 (Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ), η Συρία και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία αποδέσμευσης τον Μάιο του 1974.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα 350, το οποίο ίδρυσε εκεί τη Δύναμη Παρατηρητών Αποδέσμευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNDOF).
Το Ισραήλ προσάρτησε επίσημα το κομμάτι γης το 1981. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κήρυξε την προσάρτηση άκυρη . Το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ στην επικράτεια.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ το 2019, η αμερικανική κυβέρνηση αναγνώρισε επίσημα τα Υψίπεδα του Γκολάν ως μέρος του Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το συριακό φυλάκιο στο όρος Ερμών μετά την αποχώρηση του συριακού στρατού από τις θέσεις του στην ουδέτερη ζώνη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η συμφωνία αποδέσμευσης με τη Συρία για τα Υψίπεδα του Γκολάν, που επιτεύχθηκε λίγο μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, δεν ισχύει πλέον. Δόθηκε εντολή στον Ισραηλινό Στρατό να καταλάβει τη ζώνη οριοθέτησης, με αποκλειστικό πλάνα του Sputnik να δείχνει ισραηλινά τανκς και μπουλντόζες να παραβιάζουν έναν τοίχο στα σύνορα της περιοχής.
Το Τελ Αβίβ φοβάται ότι μέλη της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να πάρουν τον έλεγχο στρατιωτικών εγκαταστάσεων κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν και να τις χρησιμοποιήσουν εναντίον της χώρας, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους.
(ἀπό ἐδῶ )
Τι κρύβεται πίσω από την αρπαγή γης του Ισραήλ στο Γκολάν;
« Το Ισραήλ συνεχίζει να δείχνει τον πραγματικό του χαρακτήρα ως αποικιακή δύναμη που δεν θα διστάσει να συνεχίσει να κατέχει εδάφη όταν υπάρχει η ευκαιρία», είπε στο Sputnik ο Bader Al-Saif, ιδρυτής πρόεδρος στο Al-Saif Consulting και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κουβέιτ, « Αυτή είναι λοιπόν μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη».
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την ίδια μέρα ότι το Ισραήλ θα επεκτείνει τις επιθέσεις εντός της Συρίας τις επόμενες ημέρες για να καταστρέψει τις αποθήκες όπλων.
Ο Al-Saif προειδοποίησε ότι η βιαστική αρπαγή γης από το Τελ Αβίβ είναι γεμάτη με μακροπρόθεσμους κινδύνους για την ασφάλεια του Ισραήλ, ειδικά δεδομένου ότι διέλυσε μονομερώς τη συνθήκη απεμπλοκής του 1974 με τη Συρία.
Η νέα κατοχή «θα περιπλέξει τις μελλοντικές διαπραγματευτικές θέσεις» του Ισραήλ, δήλωσε στο Sputnik ο Δρ Tamer Qarmout, αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, τονίζοντας ότι τα Υψίπεδα του Γκολάν ανήκουν στη Συρία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Το Τελ Αβίβ καταστρέφει τη στρατιωτική υποδομή της Συρίας για να υπονομεύσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας και τις αμυντικές της ικανότητες, πρόσθεσε ο ειδικός.
«Οι Ισραηλινοί έχουν ήδη χτυπήσει τη Συρία αριστερά και δεξιά, διαλύοντας στρατιωτικές υποδομές και άλλες εγκαταστάσεις και τοποθεσίες», είπε ο Qarmout. «Έτσι οι Ισραηλινοί θέλουν να βεβαιωθούν ότι η επόμενη συριακή κυβέρνηση ή το νέο συριακό καθεστώς θα ξεκινήσει από την αρχή».
Η εισβολή του Ισραήλ στη Συρία θα μπορούσε επίσης να είναι μέρος των μακροχρόνιων προσπαθειών του να επιφέρει πλήγμα στον Άξονα Αντίστασης του Ιράν, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή και τον αναλυτή ασφαλείας Ali Rizk.
«Προσπαθούν τώρα στη Συρία να αποδυναμώσουν περαιτέρω τη Χεζμπολάχ» είπε ο ειδικός και «να ελαχιστοποιήσουν την ιρανική επιρροή στη Συρία και επίσης στην περιοχή ευρύτερα». (ἀπό ἐδῶ)
Ἄν τε νά ᾿δοῦμε ποῦ θά καταλήξῃ ἡ ὑπόθεσις τῆς Συρίας. Καί κυρίως πῶς θά ἀντιδράσῃ, ἐάν ἀντιδράσει, τό Ἰράν...
Ἡ Πελασγική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου