Η πτώση της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία σηματοδοτεί μια καμπή. Πριν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου του 2011, οι Σύροι ήταν από τους πιο μορφωμένους ανθρώπους στον αραβικό κόσμο. Η ακμάζουσα μεσαία τάξη, τα πανεπιστήμια υψηλής ποιότητας και η προηγμένη φαρμακευτική βιομηχανία της Συρίας τους επέτρεψαν να υπερβούν την κατηγορία βάρους τους επηρεάζοντας τη Μέση Ανατολή.
Ως μεσαία δύναμη, η σοσιαλ-εθνικιστική κυβέρνηση του Μπάαθ του Άσαντ προσπάθησε να διατηρήσει καλούς δεσμούς με όλους τους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών ως ένα σημείο, αν και η δέσμευσή της για την καταπολέμηση του σιωνιστικού επεκτατισμού οδήγησε τελικά στη στόχευση της καταστροφής από τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες που είχε προσπαθήσει να διατηρήσει καλές σχέσεις.Με την στήριξη από το Ιράν και τη Ρωσία, οι συριακές δυνάμεις αναδείχθηκαν νικητές έναντι των ισλαμιστικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από Σιωνιστές το 2018, αλλά αυτή η νίκη ήταν ατελής και οδήγησε σε μια περίοδο στασιμότητας στη χώρα. Η Συρία δεν μπόρεσε να ανακάμψει από τη διαρροή εγκεφάλων που προκλήθηκε από την έξοδο μορφωμένων επαγγελματιών - δασκάλων, γιατρών, μηχανικών κ.λπ. - στην Ευρώπη και την Τουρκία. Το καθεστώς αυστηρών κυρώσεων που επιβλήθηκε στη Συρία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες Σιωνιστικές δυνάμεις έχει καταστήσει δύσκολη τη συμμετοχή του κράτους στο παγκόσμιο εμπόριο, οδηγώντας σε οικονομική απομόνωση και στασιμότητα. Μια κουλτούρα διαφθοράς και κυνισμού έχει ανθίσει κάτω από τον εξασθενημένο και αποθαρρυμένο Άσαντ, όπως φαίνεται παντού από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που στρατολογούν ανέργους χημικούς της χώρας για να γίνουν ο κορυφαίος παραγωγός μεθαμφεταμίνης και Captagon στην περιοχή, μέχρι τη θλιβερή επίδειξη των δυνάμεων του Συριακού Αραβικού Στρατού που δεν μπορούν να μετακινηθούν τανκς και αεροπλάνα για να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες επειδή οι διοικητές τους είχαν κλέψει και πουλήσει όλα τα καύσιμα.
Τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν έχουν τους δικούς τους λόγους που θέλουν να μειώσουν τις απώλειές τους με τον Άσαντ. Τα δύο έθνη αποσπώνται με τους δικούς τους υπαρξιακούς πολέμους ενάντια στην αμερικανο-ισραηλινή σιωνιστική τάξη πραγμάτων, γι' αυτό η ρωσική παρουσία στη Συρία ήταν μικρή (μια χούφτα αεριωθούμενα) και η ιρανική ήδη αποχωρούσε από στρατηγικές περιοχές όπως το Ιντλίμπ.
Οι οδοί ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ, που διέρχονται από τη Χομς και την Παλμύρα, παρακολουθούνταν σε μεγάλο βαθμό και στοχοποιούνταν τακτικά από το Ισραήλ - μερικές φορές δέχονταν επίθεση δώδεκα φορές την ημέρα - πιθανότατα λόγω διεφθαρμένων Σύριων αξιωματικών που ενημέρωναν σχετικά με αυτούς τους Σιωνιστές, καθιστώντας αυτές τις διαδρομές όλο και πιο δύσχρηστες. Σε μια περίπτωση, εμπειρογνώμονες του IRGC ( Φρουροί τῆς Ἰσλαμικῆς Ἐπανάστασης τῶν Ἰρανικῶν Ἐνόπλων Δυνάμεων ) σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή λίγα τετράγωνα μακριά από την ιδιωτική κατοικία του Άσαντ, την οποία η ιρανική υπηρεσία πληροφοριών εντόπισε σε πληροφορίες που ελήφθησαν από εξαγορασμένους Σύρους αξιωματούχους, ωστόσο ο Άσαντ έδειξε έλλειψη βούλησης ή ικανότητας να ξεριζώσει τους προδότες λειτουργούς. Η Συρία έχει κάνει τα πάντα για να κρατήσει χαμηλό προφίλ και να μείνει μακριά από τη σύγκρουση για τη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των σχέσεων με τους Χούτι στην Υεμένη, γεγονός που είχε αναστατώσει πολλούς από τους συμμάχους της στον Άξονα της Αντίστασης που ξόδεψαν μεγάλες ποσότητες αίματος και θησαυρούς για να κρατήσουν τον Άσαντ στην εξουσία.
Από τη ρωσική πλευρά της εξίσωσης, η Μόσχα έχει απογοητευτεί από την ανικανότητα του Άσαντ να καταπολεμήσει τη διαφθορά ή να καταβάλει προσπάθεια να φέρει επίσημο τέλος στη σύγκρουση. Τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν προσπάθησαν να ενσωματώσουν εκ νέου τη Συρία σε ένα μετα-αμερικανικό γεωπολιτικό περιβάλλον, αλλά ο Άσαντ ήταν αδιάλλακτος παρά το γεγονός ότι ήταν το πιο αδύναμο μέρος της συμμαχίας.
Μετά τη μεσολάβηση της Κινέζικης ύφεσης μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας το 2023, η οποία τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της Ουάσιγκτον, έγινε μια προσπάθεια από το Πεκίνο, τη Μόσχα και την Τεχεράνη να οργανώσουν μια λύση στα αντικρουόμενα τουρκικά και συριακά συμφέροντα. Ο Άσαντ απέρριψε αυτή την προσφορά, δηλώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν εκτός τραπεζιού μέχρι να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα από το συριακό έδαφος.
Η Τουρκία έχει αναδειχθεί ως ένας εξαιρετικά ανταγωνιστικός αλλά διαπραγματευτικός παράγοντας, αξιοποιώντας τον τεράστιο στρατό της, το δίκτυο τρομοκρατών και τον μηχανισμό πληροφοριών κατά καιρούς για να κάνει τις προσφορές της Αμερικής και του Ισραήλ όταν διασταυρώνονται τα συμφέροντά τους, ενώ παράλληλα χαράσσει μια κυρίαρχη θέση που ασχολείται επίσης με τη Ρωσία. και το Ιράν όταν ωφελεί την Άγκυρα.
Ο πόλεμος Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν αποτελεί παράδειγμα αυτής της δυναμικής. Η αρμενική κυβέρνηση, η οποία όπως έστρωσε κοιμάται προσβάλλοντας δημόσια και επιδιώκοντας να αποστασιοποιηθεί από τους Ρώσους και Ιρανούς συμμάχους της με την ελπίδα να κερδίσει την εύνοια της Αμερικής, του Ισραήλ και της Δυτικής Ευρώπης, αντ' αυτού βρέθηκε απομονωμένη και μόνη όταν οι δυναμεις του Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίχθηκαν από Τούρκους και Ισραηλινούς, εξαπέλυσαν μια ξαφνική εισβολή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στα τέλη του 2020.
Τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν απέφυγαν έναν πιθανό πόλεμο με την Τουρκία μένοντας μακριά από το δρόμο της. Σε αντάλλαγμα, έχουν αποκομίσει απτά οφέλη από το να επιτρέψουν στους Τούρκους να επιτύχουν τους στόχους τους σε αυτό που θεωρούν ως φυσική σφαίρα επιρροής τους. Στον απόηχο της αρμενικής σύγκρουσης, το Αζερμπαϊτζάν, υπό την τουρκική προστασία, αψήφησε την Ουάσιγκτον παρέχοντας έναν εμπορικό διάδρομο στη Ρωσία για τη μεταφορά αγαθών στο Ιράν, καθώς και ως ζωτικής σημασίας σανίδα σωτηρίας για τη ρωσική ενέργεια εν μέσω ουκρανικών κυρώσεων.
Η Τουρκία στο παρελθόν αψήφησε την Ουάσιγκτον, κυρίως επειδή η Αμερική χρειάζεται ολοένα και περισσότερο την Τουρκία περισσότερο από ό,τι η Τουρκία χρειάζεται την Αμερική. Η Τουρκία βομβαρδίζει τακτικά κουρδικές κομμουνιστικές ομάδες που από το 2018 υπηρέτησαν ως το κύριο πλεονέκτημα των ΗΠΑ στη Συρία, όπως το YPG, και έχουν αψηφήσει ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με τη Ρωσία. Η ανάδειξη της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης είναι ένα ζήτημα που ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Ρωσία φαίνονται ικανές να καταπολεμήσουν, και αμφότερες επιδιώκουν να πάρουν ό,τι μπορούν από αυτή τη νέα πραγματικότητα.
Στη Συρία, φαίνεται ότι υπήρξε παρόμοια συμφωνία με αυτή για την Αρμενία πίσω από κλειστές πόρτες μεταξύ της κυβέρνησης του Άσαντ, του Ιράν, της Τουρκίας και της Ρωσίας, οι οποίοι συναντώνται επί του παρόντος στη Ντόχα χωρίς επίσημη παρουσία της Αμερικής, της Δύσης ή του Ισραήλ. Ο Hussein Ibish του The Atlantic πιστεύει ότι μια Συρία μετά τον Άσαντ θα μπορούσε να χωριστεί σε εθνοθρησκευτικές γραμμές, με τη Ρωσία να μπορεί να διατηρήσει το λιμάνι της στο Tartus μέσω ενός προτεκτοράτου των Αλαουιτών.
Όσο για το Ιράν, το οποίο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης και οι αναλυτές δηλώνουν τον μεγαλύτερο χαμένο από την πτώση του Άσαντ, θα ήταν πιο συνετό να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί. Η Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), η ισλαμιστική πολιτοφυλακή που λειτουργεί ως πληρεξούσιος της Τουρκίας, προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την προέλευσή της από την al-Qaeda και μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τις οργανωμένες διώξεις χριστιανών και σιιτών, όπως μαρτυρούν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Μια τέτοια εξέλιξη υποδηλώνει ότι βρίσκονται υπό τουρκικές εντολές για να συμπεριφέρονται συγκρατημένα, ίσως μέσω μιας συμφωνίας με τη Ρωσία και το Ιράν. Ενώ το HTS είναι απίθανο να έχει ξεκινήσει την επίθεσή του με τη Χεζμπολάχ να αναγκάζεται να αυξήσει το υλικό και τους άνδρες της στον Νότιο Λίβανο, έχουν στείλει μήνυμα στους σιίτες μαχητές ότι δεν επιδιώκουν εχθροπραξίες μαζί τους.
Το καθεστώς του διαδρόμου μεταφοράς όπλων στη Χεζμπολάχ, ωστόσο, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο και το Ισραήλ το εκμεταλλεύτηκε πιέζοντας στο συριακό έδαφος, αλλά τελικά τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ισραήλ φαίνεται να βρίσκονται στη θέση του συνοδηγού κατόπιν εντολής της Τουρκίας. Υπάρχει δυνατότητα για το Ιράν να πείσει τους σουνίτες μαχητές στη νέα συριακή κυβέρνηση να διατηρήσουν την ικανότητά τους να υποστηρίξουν τη Χεζμπολάχ λόγω της αντι-ισραηλινής αλληλεγγύης. Αντί για μια προσεκτικά βαθμονομημένη αλλαγή καθεστώτος υπό την ηγεσία της Δύσης, η ανανεωμένη τουρκική επιθετικότητα φαίνεται να βρίσκεται στο πλαίσιο ενός κενού στην Κεντρική Ασία και την Εγγύς Ανατολή που η αποδυναμωμένη Ουάσιγκτον δεν έχει άλλη επιλογή από το να υποστηρίξει με τους όρους της Άγκυρας, τους οποίους προτιμά από το Ιράν. ή ρωσική επιρροή, η οποία όμως εισάγει και μεταβλητές εκτός ελέγχου της Ουάσιγκτον.
Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία επιδιώκει εδώ και καιρό να χρησιμοποιήσει στρατηγικές συμφωνίες με την Αμερική και το Ισραήλ για το δικό της ηθικά διφορούμενο οικονομικό και γεωπολιτικό συμφέρον, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης του οικονομικά προσοδοφόρου αγωγού πετρελαίου προς το Ισραήλ, αλλά παρόλα αυτά έχουν το δικαίωμα να διατηρήσουν έναν βαθμό ανεξαρτησίας . Η Τουρκία είναι επιμελής στο να απαιτήσει από τις ΗΠΑ να διακόψουν τους δεσμούς τους με τους Κούρδους μαχητές της στη Συρία, και ενώ οι αντάρτες του HTS έχουν αποφύγει σε μεγάλο βαθμό μεγάλες μάχες με σιιτικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν και τις ρωσικές δυνάμεις, τόσο ο τουρκικός στρατός όσο και το HTS ξεκληρίζουν τις θέσεις που κατείχαν εδώ και καιρό οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (οι οποίες είναι Κούρδοι) στη Βόρεια Συρία, ενώ η Ουάσιγκτον τους ζητά, χωρίς αποτέλεσμα, να σταματήσουν.
Δεν είναι σαφές αμέσως μετά εάν η Αμερική και το Ισραήλ είναι πραγματικά οι σημαντικότεροι νικητές ή απλώς κερδίζουν καιροσκοπικά από την ήττα του αντιπάλου τους μέσα στο χάος. Η Τουρκία πιθανότατα έχει ήδη συμφωνήσει με τις ΗΠΑ να επιτρέψουν στο Ισραήλ να κλέψει το συριακό έδαφος με αντάλλαγμα να έχουν το ελεύθερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιτραπεί στο Ιράν να αναπτύξει έναν εναλλακτικό τρόπο για να βοηθήσει τους συμμάχους του στον Λίβανο σε μια ξεχωριστή συμφωνία . Κάποιος μπορεί να θυμηθεί τον απόηχο του Σαντάμ Χουσεΐν, που ανατράπηκε από τις ΗΠΑ λόγω της σθεναρής αντίθεσής του στο Ισραήλ και αντικαταστάθηκε από ένα αδύναμο καθεστώς μαριονέτας που τελικά δημιούργησε ένα απρόβλεπτο κενό, επιτρέποντας στο Ιράν να καλλιεργήσει έναν νέο και ολοένα και πιο σημαντικό κλάδο του Άξονα Αντίστασής του μέσω Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης.
Για το Ιράν, το οποίο φαίνεται να προετοιμάζεται για πόλεμο με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, η αποφυγή μιας επέμβασης στη Συρία διατηρεί όπλα και κεφάλαια που χρειάζονται στον Λίβανο και στο εσωτερικό, αλλά επίσης αποφεύγει να αναζωπυρώσει τις θρησκευτικές εντάσεις αποφεύγοντας να επιτεθεί στους Σουνίτες για να διατηρήσει τον κανόνα ενός Σιιτική μειονότητα. Η προοπτική της αδιαμφισβήτητης αμερικανικής ηγεμονίας στη Συρία, η οποία θα είχε εμφανιστεί χωρίς εξωτερική παρέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο του 2011, αποτελεί οξεία απειλή τόσο για το Ιράν όσο και για τη Ρωσία, επομένως η απόφαση να επιτραπεί στους αντάρτες να καταλάβουν τη Δαμασκό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Η αλήθεια του θέματος είναι ότι οι αντάρτες, οπλισμένοι με τα υπερσύγχρονα drones της Τουρκίας και άλλες νέες δυναμικές στο πεδίο της μάχης από τις οποίες ο συριακός στρατός ήταν απροετοίμαστος να αμυνθεί, ήταν ευκολότερο να παραδοθούν παρά να πολεμήσουν.
Η αποστολή της μεγάλης εικόνας για το Ιράν στο νέο τοπίο ασφαλείας είναι να υπονομεύσει τις αμερικανικές και ισραηλινές μηχανορραφίες ενώνοντας Σιίτες και Σουνίτες Μουσουλμάνους για την παλαιστινιακή υπόθεση, η οποία φαίνεται να αποφέρει κάποιους καρπούς. Το Ιράν έχει στήσει με επιτυχία ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ για να κερδίσει απίθανους Σουνίτες μαχητικούς συμμάχους, όπως η Χαμάς και οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Η ύφεση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν φαίνεται να παίρνει τη μορφή της συμφωνίας , όπως φαίνεται από την αυξημένη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.
Τον περασμένο Μάρτιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Χεζμπολάχ, Βαφίκ Σάφα, έγινε δεκτός από αξιωματούχους των Σουνιτικών Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που από πολλούς θεωρούνταν ως το κέντρο μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στον Λίβανο, οι σουνιτικές πολιτοφυλακές που κάποτε θεωρούνταν αντίπαλοι της Χεζμπολάχ έχουν παραμερίσει τις διαφορές τους για να πολεμήσουν μαζί με τη σιιτική ομάδα αντίστασης εναντίον του Ισραήλ. Η σκληρή αλήθεια για τα κράτη του Κόλπου, τα οποία υπό την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ οργανώνονταν σε στρατό πληρεξουσίου για το Ισραήλ, είναι ότι ο πόλεμος στην Υεμένη, όπου καταστράφηκαν τα διυλιστήρια πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, τους έδειξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση ή δεν θέλουν να τους παράσχουν είδος εγγυήσεων ασφαλείας που χρειάζονται για να πολεμήσουν το Ιράν και τους συμμάχους του. Μένει να δούμε τι θα προσφέρει η δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ, η οποία κατευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά από την ευημερία του Ισραήλ, για να επαναφέρει τους Σαουδάραβες στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ που εξαπολύουν το τουρκικό μαχητικό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως επαναβαθμονόμηση και αντίδραση στην αυξημένη συνεργασία μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών εθνών αλλού, που έχουν συγκεντρωθεί από τη γενοκτονία στη Γάζα καθώς και την άνοδο των BRICS. Αν και η Τουρκία είναι σουνιτικό έθνος, διάφορα αραβικά κράτη από την Αίγυπτο μέχρι τη Σαουδική Αραβία φοβούνται τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και άλλες μορφές πολιτικού Ισλάμ που υποστηρίζονται από την Άγκυρα. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η ενδυνάμωση της Τουρκίας, η οποία έχει αξιοπρεπείς σχέσεις με τη Ρωσία, θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει μια σφήνα μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης μακροπρόθεσμα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, απορρίπτει τη νεο-οθωμανική επιρροή.
Είναι αμφίβολο ότι η στήριξη στην Τουρκία ήταν η πρώτη επιλογή της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή. Θα μπορούσε να γίνει σύγκριση με την ατλαντική αγκαλιά του Ιωσήφ Στάλιν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Τούρκοι, τόσο ως κοινωνία όσο και ως κράτος, απορρίπτουν σε μεγάλο βαθμό τις φιλελεύθερες αξίες που η Αμερική και οι Εβραίοι διαμορφωτές πολιτικής της επιδιώκουν να επιβάλουν στον κόσμο, ειδικά στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Τουρκία προσπάθησε να παρακάμψει τις κυρώσεις της Δύσης στο Ιράν και αρνείται κατηγορηματικά να αναγνωρίσει τις κυρώσεις της στη Ρωσία, φαινομενικά χωρίς να φοβάται οποιαδήποτε δυτικά αντίποινα.
Ο εφιάλτης της προσπάθειας ελέγχου της Τουρκίας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει στη φιλελεύθερη Δύση μεγάλο πονοκέφαλο στο μέλλον. Οι δηλωμένες ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του Recep Erdogan δεν σταματούν στην Αρμενία και τη Συρία, έχει επίσης επανειλημμένα ζητήσει να αυξηθεί η επιρροή ή να εισβάλει καθαρά τους υποτιθέμενους «συμμάχους» του στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα , Βουλγαρία και Ρουμανία .
Η Τουρκία λειτουργεί ως κράτος γκάνγκστερ, εκβιάζοντας την Ευρώπη για δισεκατομμύρια δολάρια απειλώντας να πλημμυρίσει την ήπειρο με μετανάστες. Όποια και αν είναι τα βραχυπρόθεσμα οφέλη για τη γεωπολιτική τους υποδομή που αποκομίζουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ από το να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της τουρκικής αγριότητας στον κόσμο, ισοδυναμεί με απερίσκεπτη συμπεριφορά.
Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε, η σε μεγάλο βαθμό αναίμακτη και φαινομενικά συναινετική αποχώρηση του Άσαντ, με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ως δικαιούχους αλλά ακόμα δευτερεύοντες παράγοντες, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προϊόν πολυπολικότητας, παρά ως ανατροπή αυτής.
Ἀπό : unz.com
Ἡ Πελασγική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου