Άντριου Κορύμπκο
Δεν είναι τόσο σημαντικά όσο τα κορυφαία συμπεράσματα του ενημερωτικού δελτίου, αλλά αξίζει να τα γνωρίζετε.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), το οποίο θεωρείται ως η κορυφαία αρχή για το διεθνές εμπόριο όπλων, δημοσίευσε την τελευταία του έκθεση σχετικά με τις σχετικές τάσεις από το 2020-2024 τον περασμένο μήνα.
Το ενημερωτικό δελτίο τους έκανε καλή δουλειά επισημαίνοντας τάσεις όπως η πτώση κατά 64% των ρωσικών εξαγωγών όπλων μεταξύ 2015-2019 και 2020-2024, καθώς και ο υπερδιπλασιασμός των εισαγωγών όπλων από το Κατάρ για να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πέντε λεπτομέρειες που απέφυγαν οι περισσότερους παρατηρητές:
----------
1. Το Ισραήλ δεν είναι μεταξύ των δέκα κορυφαίων παραληπτών όπλων των ΗΠΑ
Το SIPRI ανέφερε ότι «το Ισραήλ ήταν ο 11ος μεγαλύτερος αποδέκτης εξαγωγών όπλων των ΗΠΑ το 2020-24 με μερίδιο 3,0%» αμέσως μετά την αναφορά ότι η Σαουδική Αραβία έλαβε 12% και το Κατάρ 7,7%. Πλαισιωμένοι διαφορετικά, οι Σαουδάραβες έλαβαν τέσσερις φορές περισσότερα όπλα από το Ισραήλ και το Κατάρ δυόμισι φορές, γεγονός που αμφισβητεί τις δημοφιλείς αντιλήψεις για το ρόλο του Ισραήλ στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ. Αυτά τα γεγονότα αξίζουν περαιτέρω προβληματισμό, αλλά τα συμπεράσματα μπορεί να αναστατώσουν ορισμένους ακτιβιστές στην κοινότητα Alt-Media.
2. Οι ΗΠΑ αναπαράγουν τη «στρατιωτική διπλωματία» της Ρωσίας
Η Ρωσία είναι γνωστή για την άσκηση μιας πολιτικής «στρατιωτικής διπλωματίας» σύμφωνα με την οποία εξοπλίζει φιλικά ζεύγη αντιπάλων (Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν, Κίνα-Ινδία, Κίνα-Βιετνάμ κ.λπ.) με σκοπό τη διατήρηση της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ τους και έτσι την προώθηση πολιτικών λύσεων στις διαφορές τους. Οι ΗΠΑ αναπαράγουν τώρα αυτή την πολιτική στον Κόλπο εξοπλίζοντας τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, οι οποίες εξακολουθούν να βλέπουν ο ένας τον άλλον καχύποπτα παρά την ονομαστική τους προσέγγιση, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ειρήνης μεταξύ τους.
3. Η Ιταλία βασίστηκε στη Μέση Ανατολή για να διπλασιάσει τις εξαγωγές της
Η Ιταλία εξέπληξε τους πάντες υπερδιπλασιάζοντας τις εξαγωγές όπλων της για να γίνει ο έκτος μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο, δημιουργώντας μια άνετη θέση για τον εαυτό της στη Μέση Ανατολή. Το Κατάρ (28%), η Αίγυπτος (18%) και το Κουβέιτ (18%) αποτελούν συλλογικά σχεδόν τα 2/3 των πωλήσεών τους κατά την τελευταία μισή δεκαετία και λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο (24%) των εισαγωγών όπλων της Τουρκίας προήλθε από την Ιταλία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η Ιταλία έχει επίσης τώρα περισσότερα «άλλα τεθωρακισμένα οχήματα» σε παραγγελία ή προεπιλογή για μελλοντικές πωλήσεις από οποιονδήποτε από τους ανταγωνιστές της.
4. Οι μεταφορές όπλων της Πολωνίας στην Ουκρανία ήταν δωρεές
Το SIPRI αναφέρει την Πολωνία ως τον 13ο μεγαλύτερο εξαγωγέα όπλων στον κόσμο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, λόγω της μεταφοράς πάνω από 40 φορές περισσότερου εξοπλισμού από ό, τι κατά τη διάρκεια του τελευταίου, το 96% του οποίου ήταν στην Ουκρανία, αλλά παρέλειψε να αναφέρει ότι όλες αυτές ήταν δωρεές. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του απερχόμενου προέδρου της, η Πολωνία έδωσε περισσότερα άρματα μάχης, οχήματα μάχης πεζικού και αεροσκάφη στην Ουκρανία από οποιονδήποτε άλλο. Ωστόσο, δεδομένου ότι όλες μεταβιβάστηκαν αφιλοκερδώς, τούτο θα έπρεπε να αναφέρεται ρητώς στην έκθεση του SIPRI.
5. Το κινεζικό-σερβικό εμπόριο όπλων αξίζει προσοχής
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες τάσεις από την έκθεση του SIPRI είναι ότι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά όπλων της Κίνας είναι η Σερβία στο 6,8% των εξαγωγών της, οι οποίες αποτελούσαν το 57% των εισαγωγών της Σερβίας, σχεδόν τρεις φορές περισσότερες από ό, τι από τη Ρωσία (20%). Αυτό αποδεικνύει ότι ο φιλοδυτικός στρατιωτικός άξονας της Σερβίας, ο οποίος αναλύθηκε εδώ τον Ιανουάριο, αφού ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου παραδέχτηκε ότι οι κυρώσεις οδήγησαν σε απώλεια ρωσικών συμβάσεων όπλων, είναι ηπιότερος από ό, τι πιστεύαμε. Προφανώς, η Σερβία προβλέπει ισορροπία μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ, η οποία είναι μια μοναδική πολιτική.
----------
Οι προαναφερθείσες πέντε λεπτομέρειες δεν είναι τόσο σημαντικές όσο τα κορυφαία συμπεράσματα από το ενημερωτικό δελτίο του SIPRI, αλλά εξακολουθούν να είναι αρκετά σημαντικές ώστε οι παρατηρητές να τις γνωρίζουν και στη συνέχεια να παρακολουθούν πώς θα μπορούσαν να αναπτυχθούν. Η ρωσικής έμπνευσης «στρατιωτική διπλωματία» των ΗΠΑ στον Κόλπο και η απροσδόκητη άνοδος της Ιταλίας ως σημαντικού εμπόρου όπλων στη Μέση Ανατολή είναι οι κύριοι που πρέπει να δώσουν προσοχή εάν οι παρατηρητές πιεστούν να επιλέξουν, καθώς θα μπορούσαν να έχουν πολύ μεγαλύτερο γεωπολιτικό αντίκτυπο από τους άλλους τρεις.
https://korybko.substack.com/
https://enaasteri.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου