Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Στο κρυφό σχολειό των καρτέλ

Η βία είναι δίχως τέλος στο Μεξικό. Χωριά ολόκληρα ξεκληρίζονται και καθημερινά είναι τα μακάβρια ευρήματα: κεφάλια και ακέφαλα πτώματα. Τα μέλη των καρτέλ ναρκωτικών μάχονται λυσσαλέα για το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας και καθώς σε έναν βαθμό οι κατασταλτικές πολιτικές της κυβέρνησης τούς περιορίζουν τα προσδοκώμενα μεγάλα περιθώρια δράσης, στρέφονται στους εκβιασμούς των πιο αδύνατων.



Ναρκωτικά και όπλα δεν είναι τα μοναδικά ευρήματα των επιχειρήσεων αστυνομίας και στρατού εναντίον των καρτέλ ναρκωτικών. Ακόμη και σάκοι με ανθρώπινα κεφάλια έχουν βρεθεί έξω από Δημοτικά Σχολεία, καθώς όσοι δάσκαλοι αρνούνται να καταβάλουν το μισό μισθό τους στις συμμορίες εκτελούνται. Αποτέλεσμα, πάνω από 100 σχολεία κλειστά (φωτ. Reuters) Ναρκωτικά και όπλα δεν είναι τα μοναδικά ευρήματα των επιχειρήσεων αστυνομίας και στρατού εναντίον των καρτέλ ναρκωτικών. Ακόμη και σάκοι με ανθρώπινα κεφάλια έχουν βρεθεί έξω από Δημοτικά Σχολεία, καθώς όσοι δάσκαλοι αρνούνται να καταβάλουν το μισό μισθό τους στις συμμορίες εκτελούνται.

Αποτέλεσμα, πάνω από 100 σχολεία κλειστά (φωτ. Reuters)
Τελευταίος στόχος των καρτέλ, οι δάσκαλοι και μόνιμος στόχος οι δημοσιογράφοι, τους οποίους έχουν καταφέρει να φιμώσουν με τον μόνο τρόπο που γνωρίζουν: σκοτώνοντας μερικούς από αυτούς για παραδειγματισμό. Ενα νεότερο στοιχείο στο οπλοστάσιο των καρτέλ είναι η εξειδίκευση στην ανάλυση χρήσης του Διαδικτύου, κάτι που τους επιτρέπει να εντοπίζουν, να ταυτοποιούν και να εξουδετερώνουν τους αντιπάλους τους.


Το μαγευτικό τουριστικό θέρετρο Ακαπούλκο δεν είναι καθόλου μαγευτικό για τους ντόπιους. Οι εγκληματίες σαρώνουν, αλλά όταν δεν έχουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα από την πώληση ναρκωτικών, στρέφονται σε άλλες δραστηριότητες. Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, περαστικοί βρήκαν σε ξύλινο καφάσι έξω από Δημοτικό Σχολείο της πόλης ένα σακούλι με πέντε ανθρώπινα κεφάλια σε αποσύνθεση. Μαζί, ένα απειλητικό σημείωμα κατά του κυβερνήτη της πολιτείας και τοπικών εμπόρων ναρκωτικών. Δεν ήταν ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Τα δύο αντίπαλα μεγαλύτερα καρτέλ, του Κόλπου και το Ζήτα, πολεμούν μεταξύ τους αλλά κάνουν και τις δουλειές τους. Ομοίως και τα «παλικάρια» που λειτουργούν αυτόνομα. Οι συμμορίες απείλησαν στην αρχή του χρόνου όλους τους δασκάλους ότι θα τους «καθαρίσουν» αν δεν τους πληρώνουν το μισό του μισθού τους. Εκτοτε οι δάσκαλοι φοβούνται για τους ίδιους και τα παιδιά και κρατούν κλειστά πάνω από 100 σχολεία στο Ακαπούλκο.

Δύο κεφάλια πετάχθηκαν τη Δευτέρα στο δρόμο κοντά σε στρατιωτική βάση στην Πόλη του Μεξικού και 12 πτώματα βρέθηκαν στα τουριστικά θέρετρα Μαστλάν και Σιουατανέχο. Από το 2006, οπότε ο πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν ενεργοποίησε το στρατό στον πόλεμο κατά των καρτέλ, έχουν σκοτωθεί πάνω από 42.000 άνθρωποι.

«Φίμωτρο» στον Τύπο

Η 39χρονη δημοσιογράφος Ελίζαμπεθ Κάστρο βρέθηκε αποκεφαλισμένη στο κέντρο μιας συνοριακής πόλης. Το σημείωμα δίπλα της αποκάλυπτε την ταυτότητά της, που ήταν κρυφή όταν εκείνη έγραφε σε ιστότοπο της πόλης της καταγγέλλοντας τη δράση των καρτέλ και προειδοποιώντας τους ντόπιους για επικίνδυνα μονοπάτια. Οι θύτες της, οι Ζήτα, ήξεραν ποια είναι.
Δύο νεαρά παιδιά βρέθηκαν λίγες ημέρες νωρίτερα κρεμασμένα από γέφυρα. Ηταν χρήστες του Twitter και κατήγγελλαν τη δράση των εμπόρων. Ειδικοί σημειώνουν με μεγάλη ανησυχία ότι τα καρτέλ έχουν ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλά το χειρισμό του Ιντερνετ και τίποτε δεν μένει κρυφό από αυτούς.

Ο μεξικανικός Τύπος έγραψε μια γραμμή για την απώλεια της δημοσιογράφου. Στην εφημερίδα της παραδέχτηκαν ότι το αστυνομικό δελτίο έχει καταργηθεί και «κανείς δεν γράφει πια γι' αυτά». Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υπολογίζουν σε περίπου 80 τους ρεπόρτερ που έχουν δολοφονηθεί την τελευταία δεκαετία.

Το σημερινό Μεξικό απέχει πολύ από τη ραστώνη και την κατανάλωση τεκίλας, όπως εμφανίζεται στις τουριστικές αφίσες. Και μέσα σ' όλα, ο επικρατέστερος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, Ρικ Πέρι, δήλωσε ότι ως πρόεδρος θα έδινε διαταγή στον αμερικανικό στρατό να εμπλακεί στον πόλεμο που διεξάγει το Μεξικό κατά των καρτέλ ναρκωτικών. *

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=315423

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου