Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Βαρύ το κόστος πρόκλησης της Μόσχας …δημοψήφισμα-Κέρι προς Πούτιν: Η Ουκρανία δεν είναι το «Ρόκι 4» - Ο κύβος ερρίφθη: Ζητάει προστασία και παρέμβαση της Ρωσίας ο Γιανουκόβιτς

Η δήλωση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, ότι η Ουκρανία δεν είναι «Ρόκι 4» ερμηνεύεται σαν μια ειρωνική απάντηση των ΗΠΑ στην κίνηση του Πούτιν που εκμεταλλευόμενος την αστάθεια στο Κίεβο έδωσε εντολή να ξεκινήσουν οι στρατιωτικές κινήσεις στα σύνορα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Τουναντίον...

Η δήλωση του Κέρι μπορεί να είχε στοιχεία χιούμορ ήταν όμως σαφέσταστη: «Λέμε καθαρά ότι όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία δήλωσε ότι θα το κάνει και ελπίζουμε να κρατήσει την υπόσχεσή της. Δεν πρέπει να μπούμε σε αντιπαράθεση, όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια υπόθεση μεταξύ ανατολής και δύσης, μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Δεν είναι το Ρόκι 4!».
Η δήλωση αυτή ήρθε ως συνέχεια της ανακοίνωσης οικονομικής βοήθειας από πλευράς ΗΠΑ στο Κίεβο, με τη μορφή εγγύησης ύψους ενός δισ. δολαρίων για δάνειο, την ώρα που διά στόματος Κέρι έγινε γνωστό ότι και οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να εγγυηθούν ένα δάνειο 1,5 δισ. δολαρίων.
Στο μεταξύ, όπως σημειώνει η Le Monde, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άνοιξε πρώτος το χορό των εντάσεων δίνοντας εντολή να ξεκινήσουν οι στρατιωτικές κινήσεις στα σύνορα. Πρόκειται για απειλητική κίνηση στην οποία οι ΗΠΑ απάντησαν ζητώντας ψυχραιμία και υποσχόμενες οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.
Η Μόσχα παίρνει στρατιωτική θέση στα σύνορα για να προστατεύσει την ασφάλεια της ναυτικής της δύναμης που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας. «Παρατηρούμε με προσοχή τι συμβαίνει στην Κριμαία και γύρω από τη ναυτική δύναμη στην Μαύρη Θάλασσα» πρόσθεσε.
Ρώσοι και δυτικοί, ωστόσο, δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την απόσχιση των ανατολικών ρωσόφωνων περιοχών από το υπόλοιπο τμήμα της Ουκρανίας που τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής. Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ολεξάντρ Τουρχίνοφ αναγνώρισε, πάντως, ότι υπάρχει κίνδυνος απόσχισης, ειδικά στην Κριμαία.
protothema.gr

Βαρύ το κόστος πρόκλησης της Μόσχας …δημοψήφισμα



«Τράβηξε την περόνη» τελικά η Ρωσική Ομοσπονδία και θέτει την Ουκρανία και τη Δύση συνολικά προ των πιο βασανιστικών τους διλημμάτων. Η Βουλή της Κριμαίας, ανακοίνωσε πως θα διεξαχθεί δημοψήφισμα το οποίο θα καθορίσει το μέλλον της περιοχής εντός του πλαισίου του ουκρανικού κράτους…
Σύμφωνα με τους ηγέτες της επαρχίας, η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή «απειλούνται μετά την αντισυνταγματική κατάληψη της εξουσίας από εθνικιστές που επικουρούνται από ένοπλες συμμορίες». Αυτό αποκαλύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας την τακτική της Μόσχας, η οποία αποδίδει την ανατροπή του προέδρου στη δράση της ουκρανικής «Χρυσής Αυγής», τους «ριζοσπάστες εξτρεμιστές», όπως τους αποκαλεί χαρακτηριστικά η ρωσική πλευρά στις ανακοινώσεις της.
Η Μόσχα εμφανίζεται ως προασπιστής της νομιμότητας όπως αυτή προέκυψε από τις εκλογές που είχαν αναδείξει τον Γιανουκόβιτς στην εξουσία. Αυτό δεν συνεπάγεται αυτομάτως την προσυπογραφή κάθε πράξης του συγκεκριμένου, αφού δεν ήταν και λίγες οι φορές που εναντιώθηκε στα συμφέροντα της Μόσχας, επιχειρώντας να σταθεροποιήσει την εξουσία του στην Ουκρανία….
Τώρα, οι ρωσόφωνοι με την υποστήριξη της Μόσχας, αναφέρουν ότι τη λύση θα τη δώσει ο λαός,αν και ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη απόφαση περί της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί… Παράθυρο για τη διπλωματία υπάρχει ακόμα. Το πρόβλημα είναι όμως οι άκαμπτες και αυτοκαταστροφικές ρητορικές διακηρύξεις από πλευράς Δύσης, που οδηγούν σε μεγάλες γκάφες.
Κι ενώ οι πρώτες αναλύσεις αναφέρονταν σε γεωπολιτική ρωσική ήττα εάν η Μόσχα δεν αντιδράσει, πλέον έχουμε την αντίδραση κι επίσημα, οπότε οι εκτιμήσεις τροποποιούνται. Σε τακτικό επίπεδο βέβαια, αφού το στρατηγικό εξακολουθεί να μένει ανοικτό.

defence-point.gr


Ο κύβος ερρίφθη: Ζητάει προστασία και παρέμβαση της Ρωσίας ο Γιανουκόβιτς

gp

«Εξακολουθώ να είμαι Πρόεδρος της Ουκρανίας», λέει, «ο λαός στην νότια και ανατολική Ουκρανία δεν θα ανεχτεί μια παράνομη κατάσταση». Καταφατικά απαντούν οι Ρώσοι…
«SOS» προς την Ρωσία, εξέπεμψε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ζητώντας προστασία από την Μόσχα και τονίζοντας ότι εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό του, νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας.
«Εγώ, ο Βίκτορ Φεντόροβιτς Γιανουκόβιτς…εξακολουθώ να θεωρώ εαυτόν νόμιμο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους», είπε ο έκπτωτος ηγέτης, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» την ανατροπή του και τονίζοντας ότι δεν αναγνωρίζει τις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις που λαμβάνουν χώρα στο ουκρανικό κοινοβούλιο.
«Στους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας μας, κάνει θραύση ο εξτρεμισμός. Δέχομαι και εγώ και οι συνεργάτες μου απειλές για την σωματική μου ακεραιότητα. Είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω από τις ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν την προσωπική μου ασφάλεια απέναντι στους εξτρεμιστές» δήλωσε ο Γιανουκόβιτς.
Προειδοποίησε ότι ο λαός στην νότια και ανατολική Ουκρανία δεν θα ανεχτεί μια παράνομη κατάσταση όπου οι υπουργοί της κυβέρνησης εγκρίνονται από τα πλήθη σε πλατεία της πόλης και προειδοποίησε για πιθανή ένοπλη σύγκρουση, ενώ πρόσθεσε ότι δεν είχε διατάξει τον ουκρανικό στρατό να παρέμβει στα εσωτερικά, πολιτικά γεγονότα και δεν δίνει τέτοιες διαταγές ούτε τώρα.
«Αν κάποιος έδωσε τέτοιες εντολές στο στρατό ή τις δυνάμεις ασφαλείας, θα ήταν παράνομος, εγκληματίας» σημείωσε.
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο επίσημη ρωσική πηγή, η Ρωσία συμφώνησε να εγγυηθεί την προσωπική ασφάλεια του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Αρχίζουν όργανα…

pygmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου