Την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης στα αιτήματα 2.500 αγροτών και περίπου 35.000 ιδιωτών που έχουν επενδύσει σε πάρκα και φωτοβολταϊκά στέγης θα την πληρώσουν όλοι οι καταναλωτές της ΔΕΗ τελικά.
Οι νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, θα επιβαρύνουν με τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ ετησίως τους 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές ρεύματος. Έστι από αύριο 1η Απριλίου θα αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά τουλάχιστον 34% το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) για όλους τους καταναλωτές.
Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση επιλέγει να «κοινωνικοποιήσει» μεγάλο μέρος των ζημιών που διαφορετικά θα είχαν οι αγρότες-επιχειρηματίες και οι μικροί επενδυτές των φωτοβολταϊκών, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες βρήκαν υποστήριξη μεταξύ των βουλευτών της συγκυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.
Τις τελικές αποφάσεις για το πόσο θα αυξηθεί το «πράσινο χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα λάβει πιθανότατα σήμερα Δευτέρα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ωστόσο, ήδη στην εισηγητική έκθεση του πολυνομοσχεδίου αναφέρεται ότι θα υπάρξει μεσοσταθμική αύξηση τουλάχιστον 5 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο ΕΤΜΕΑΡ, που σημαίνει ότι από τα 14,96 ευρώ οι χίλιες κιλοβατώρες σήμερα, θα αυξηθούν αναδρομικά (από 1ης Ιανουαρίου 2014) σε 21 ευρώ.
Έτσι για τα νοικοκυριά τα πράσινα τέλη θα αυξηθούν από 20,80 ευρώ οι χίλιες κιλοβατώρες που είναι σήμερα, τουλάχιστον στα 25,80 ευρώ αν όχι αρκετά περισσότερο.Ένα νοικοκυριό που καίει 1.400 κιλοβατώρες το τετράμηνο και σήμερα πληρώνει 29,12 ευρώ το τετράμηνο ή 87,38 ευρώ τον χρόνο ώστε να αποζημιώνονται οι επενδυτές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, από αύριο θα πληρώνει 36,12 ευρώ το τετράμηνο ή 108,36 ευρώ τον χρόνο.
Ήδη οι πολίτες έχουν πληρώσει αυξήσεις πάνω από 120% από το περασμένο καλοκαίρι, ενώ η συνολική επιβάρυνσή τους φτάνει το 8.560% από το 2011, όταν ακόμη το τέλος ΑΠΕ ήταν 0,30 ευρώ/μεγαβατώρα.
Η ανάγκη για νέες αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ ανέκυψε τα τελευταία 24ωρα μετά το διαρκές «γράψε-σβήσε» στη ρύθμιση για τα φωτοβολταϊκά. Από τις αλλαγές προέκυψε τελικά μικρότερο «κούρεμα» για τους αγρότες (οριζόντια 12%) και τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης (20% αντί για 26%) και παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε το ποσοστό μείωσης των εγγυημένων τιμών για τα επαγγελματικά φωτο- βολταϊκά στο 33% από 29,5% που ήταν στο προσχέδιο.
Αλλά η δική μας απορία είναι η εξής. Τον Ιανουάριο γράψαμε: Αντισυνταγματικό έκρινε το ΣτΕ το χαράτσι για την ατμοσφαιρική ρύπανση... εεεε;;;; Τι απέγινε αυτή η απόφαση του ΣτΕ;;;;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου