Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Την ώρα που οι γείτονες παραγγέλνουν «αόρατο» μαχητικό και ετοιμάζονται να κατασκευάσουν από άρματα μάχης έως και αεροπλανοφόρο, οι Ε.Δ. της χώρας μπαίνουν σε νέο αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας έως και το 2018

Σε αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας εισέρχονται και οι εξοπλιστικές δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ η Τουρκία το διάστημα αυτό ετοιμάζεται να «απογειωθεί» αποκτώντας αδιαμφισβήτητη υπεροπλία. Οι δημοσιονομικές καταστάσεις αναγκάζουν την Ελλάδα να διατηρήσει στη ζωή αρκετά παλαιά οπλικά συστήματα ή να μην έχει καθόλου κάποια άλλα, όπως είναι τα αεροσκάφη «ναυτικής συνεργασίας» για το Αιγαίο, όταν μάλιστα θα έπρεπε να τα διαθέτει και για την εκπλήρωση νατοϊκών αναγκών.
Βέβαια η χώρα μας υπερτερεί στο ότι διαθέτει άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και στους τρεις κλάδους, με επιδόσεις που έχουν εντυπωσιάσει ανώτατους Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Ωστόσο δεν παύει να είναι πραγματικότητα το γεγονός ότι την ώρα που η Τουρκία παραγγέλνει το «αόρατο» μαχητικό F-35, τεχνολογίας stealth, εμείς δεν καταφέραμε να εκσυγχρονίσουμε τα μαχητικά F-16 block 30, κάτι που απασχολούσε το ΓΕΑ τόσα χρόνια, με το να κρίνεται τώρα ασύμφορη οποιαδήποτε αναβάθμισή του. Την ίδια ώρα παίρνουν τον δρόμο της απόσυρσης και τα βομβαρδιστικά που είχαμε, τα Α-7.

 
Τα πλεονεκτήματα
 
Βέβαια διαθέτουμε και ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως είναι τα υποβρύχια τύπου 214, οι πύραυλοι S-300, οι πύραυλοι αέρος εδάφους μεγάλου βεληνεκούς (scalp) και κάποια άλλα συστήματα.
Η απουσία κάθε είδους εξοπλιστικού προγράμματος έως και το 2018 θα ανατρέψει τις όποιες ισορροπίες δυνάμεων υπάρχουν σήμερα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, καθώς η Αγκυρα έχει φτάσει στο σημείο να κατασκευάζει άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα, πυραύλους, αυτοκινούμενα πυροβόλα, κορβέτες, προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, αρκετά από τα οποία τα εξάγει κερδίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2015-2018, που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή, σε ταμειακή βάση οι εξοπλιστικές δαπάνες διαμορφώνονται ως εξής:


* 2014: 533.000.000 ευρώ
* 2015: 700.000.000 ευρώ
* 2016: 598.000.000 ευρώ
* 2017: 497.000.000 ευρώ
* 2018: 500.000.000 ευρώ

 

Τα διαθέσιμα ποσά που αναφέρονται στον πίνακα αφορούν αποκλειστικά την κάλυψη αναγκών των μη ολοκληρωμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων (οφειλών), αλλά και των λειτουργικών εξόδων. Πρόκειται ουσιαστικά για ανελαστικές δαπάνες.

H Τουρκία για λόγους προβολής ισχύος, ιδιαίτερα σε διεθνείς αποστολές και όχι μόνο, αποφάσισε να αναπτύξει και να κατασκευάσει ακόμη και ελικοπτεροφόρο, ίσως και αεροπλανοφόρο, με το οποίο θα μπορεί να υποστηρίξει μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σκάφη τέτοιου τύπου είναι δυνατόν να έχουν ικανό αριθμό μεταφορικών και επιθετικών ελικοπτέρων ώστε να μεταφέρουν από απόσταση μια ολόκληρη ταξιαρχία. H κατασκευή ενός τέτοιου πλοίου θα επιτρέψει τη δημιουργία ναυτικής αεροπορίας με αποκλειστικό ρόλο την υποστήριξη ναυτικών και αποβατικών επιχειρήσεων.
Η Τουρκία τις προάλλες προχώρησε σε μια πρώτη παραγγελία προς την αμερικανική αεροπορική βιομηχανία για δύο μαχητικά αεροπλάνα F-35, τεχνολογίας stealth (δηλαδή αεροσκάφους που δεν εντοπίζεται εύκολα από τα ραντάρ).
Ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος διευκρίνισε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Αγκυρα έχει προγραμματίσει να αγοράσει 100 μαχητικά αυτού του τύπου αντί 16 δισ. δολαρίων (!).

Τα F-35, τα οποία έχουν δυνατότητες να γίνονται «αόρατα» για τα ραντάρ, πρόκειται να αποτελέσουν το βασικό όπλο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας τα επόμενα χρόνια. Τα δύο πρώτα αεροπλάνα θα παραδοθούν στην Τουρκία εντός του 2015 και μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα γίνει η παραλαβή των υπολοίπων F-35.
Είναι ένα μαχητικό που σε μία ενδεχόμενη σύρραξη θα χρησιμοποιηθεί για την καταστολή της εχθρικής αεράμυνας (ραντάρ, εκτοξευτές πυραύλων, αεροδρόμια) και στη συνέχεια θα αναλάβουν ρόλο τα συμβατικά μαχητικά της εναντίον μιας χώρας που θα είναι σχεδόν ανυπεράσπιστη.
Η τουρκική πολεμική αεροπορία παρέλαβε επίσης και το δεύτερο από τα τέσσερα υπερσύγχρονα ιπτάμενα ραντάρ (αεροσκάφη εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου). Το τέταρτο και τελευταίο ιπτάμενο ραντάρ προγραμματίζεται να της παραδοθεί το 2015.
Επίσης η Αγκυρα αποκτάει για το Αιγαίο και εννέα αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης - ηλεκτρονικού πολέμου. Εως τώρα έχει παραλάβει τα πέντε από αυτά. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία θα διαθέτει και 10 συστήματα θαλάσσιας περιπολίας, που θα εγκατασταθούν σε αεροσκάφη ATR-72, τα οποία είναι ήδη σε υπηρεσία στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Αξίωμα της Αγκυρας είναι ότι η ισχύς ενός κράτους βασίζεται σε έναν μεγάλο βαθμό στο να είναι αυτάρκης. Ιδιαίτερα στο θέμα της στρατιωτικής ισχύος, η συντήρηση οπλικών συστημάτων, η διαθεσιμότητά τους και η σε μικρό χρόνο προμήθεια ανταλλακτικών πρέπει να στηρίζονται στην ύπαρξη καινοτόμου εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Την περίοδο αυτή κατασκευάζει το τεθωρακισμένο άρμα μάχης Altay, που αποτελεί ένα προϊόν συνεργασίας μεταξύ τουρκικής εταιρίας και της Ν. Κορέας. Η θωράκισή του φημολογείται ότι θα είναι πολύ ισχυρή, ενώ θα διαθέτει υπερσύγχρονα συστήματα διεύθυνσης πυρός και κίνησης.

 
Μαζική παραγωγή

Ταυτόχρονα αναπτύσσει έναν πύραυλο που θα έχει πολύ μεγάλο βεληνεκές και θα φτάνει τα 250 χιλιόμετρα - θα αφήνεται από τα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Επειτα από αρκετές δοκιμές, όπου διαπιστώθηκε ικανοποιητική ακρίβεια στην εύρεση και καταστροφή του προκαθορισμένου στόχου, έχει μπει σε μαζική παραγωγή. Πρόκειται για ένα «φονικό όπλο», καθώς διαθέτει σύστημα παρακολούθησης ανάγλυφου εδάφους ώστε να μην εντοπίζεται και να μην μπορεί να εξουδετερωθεί.
Αντίθετα από την Ελλάδα, η Αγκυρα αποφάσισε αντί να αγοράζει πολεμικά πλοία, να τα κατασκευάζει μόνη της και μάλιστα να είναι τέτοιας σχεδίασης που να μην εντοπίζονται εύκολα από ραντάρ. Αποφασίστηκε να κατασκευαστούν σε βάθος χρόνου 12 πλοία, οκτώ κορβέτες και τέσσερις φρεγάτες. Αυτά θα έχουν πλήθος οπλικών συστημάτων. Επίσης προγραμματίζει τη ναυπήγηση και υποβρυχίων, παρόμοια με τα γερμανικά τύπου 214.
Επίσης κατασκευάζει ήδη αυτοκινούμενα πυροβόλα και επιθετικά ελικόπτερα σε συνεργασία με ξένη εταιρία.


Η αξιοποίηση των (παρατημένων) πυραύλων S-300
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος, με γνωστή τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, έχει δηλώσει ότι το μέλημά μας για τα επόμενα χρόνια θα είναι να αξιοποιήσουμε πλήρως κάθε οπλικό σύστημα που ήδη διαθέτουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πύραυλοι S-300, που τους είχαμε σχεδόν παρατημένους. Ενα στρατηγικό οπλικό σύστημα που έως πριν από επτά μήνες τα οχήματα από τα οποία εκτοξεύονται οι πύραυλοι ήταν με σάπια και καμένα λάστιχα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μετακινηθούν...
Βέβαια οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για το μέγεθος της χώρας μας είναι υπεραρκετές. Με δεδομένα όμως την τουρκική προκλητικότητα και τα επεκτατικά σχέδια που εκφράζονται από πολλές πλευρές της Αγκυρας, υπάρχει προβληματισμός στο ελληνικό Πεντάγωνο.
Μια χώρα, ως γνωστόν, έχει ισχυρή εξωτερική πολιτική όταν έχει από πίσω ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Η Ελλάδα θα χρειαστεί να έχει δυνατή εξωτερική πολιτική τα επόμενα χρόνια, με δεδομένο ότι θα πρέπει να επιβάλει τις ΑΟΖ της.


dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου