Το ερώτημα δεν είναι αν έρθει, αλλά πώς θα τελειώσει - ο μεγάλος πόλεμος της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Το κύριο ενδιαφέρον της Τουρκίας στις μεσανατολικές πολιτικές ίντριγκες συνεχίζει να είναι να βρει έναν τρόπο για να αντικαταστήσει τον Μπασάρ αλ-Άσαντ στην εξουσία στην Δαμασκό. Οι επιλογές υπάρχουν, όπως όμως και οι μεγάλοι κίνδυνοι που ελοχεύουν: η Άγκυρα είναι σε μια στάση αναμονής και δεν θα ήθελε να εμπλακεί πολεμικά στην Μέση Ανατολή, τουλάχιστον όσο διάστημα το μεγαλύτερο μέρος του στρατού της παραμένει μακριά από την Εγγύς και Μέση Ανατολή.
Μουσουλμανική Αδελφότητα και τουρκική εγγύτητα
Το κόμμα AKP του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι το ίδιο ένα απόγονο πολιτικό σχήμα της ιδεολογίας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Στις απαρχές του ΑΚΡ έχουν ήδη συμπεριληφθεί τα στοιχεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου και της Τυνησίας και διευκόλυναν την ιδεολογική εγγύτητα. Η Τουρκία φιλοξενεί έτσι μια συμμαχία των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων της Συρίας, με πυρήνα την Αδελφότητα.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι μια τρίτη επιλογή των ισλαμιστών σε πολλές χώρες που ανταγωνίζονται τον Ουαχαμπιτισμό που συχνά είναι επηρεασμένος από τη Σαουδική Αραβία και με τους Σιίτες που συχνά είναι συνδεδεμένοι με το Ιράν.
Η Τουρκία προσπάθησε να προωθήσει ένα μπλοκ Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Μέση Ανατολή σε συνεργασία με το Κατάρ, την Αίγυπτο υπό τον έκπτωτο Μοχάμαντ Μουσρί, αναπτύσσει δεσμούς με τη Χαμάς και μάλιστα έχει κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει στοιχεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη μετα-Καντάφι εποχή της Λιβύης.
Αυτοκινητόδρομος διπλής κατεύθυνσης
Η Τουρκία δεν είναι επίσημος υποστηρικτής της ISIS, που αποτελείται από ακραίους σαλαφιστές και τζιχαντιστές, αλλά παρ 'όλα αυτά δεν υποστηρίζεται από την Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, ως πραγματική απειλή θεωρεί η Τουρκία την Συρία, δεδομένου ότι ο αλ-Άσαντ αντιστέκεται αποτελεσματικά στις φιλοδοξίες της Τουρκίας για την αναμόρφωση της Συρίας.
Ως εκ τούτου, η Άγκυρα ζήτησε από το ΝΑΤΟ να βοηθήσει στην προστασία των τουρκικών πόλεων με την ανάπτυξη ων συστημάτων αεράμυνας Patriot, προκειμένου να αποτρέψει πυραυλικά αντίποινα στο πρόσωπο των βλημάτων Scoud του αλ-Άσαντ. Και πράγματι, αντί το ΝΑΤΟ να λάβει μια κριτική στάση με την Τουρκία, εν τέλει την υποστήριξε.
Το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στην Τουρκία. Η κυβέρνηση Ερντογάν ανέχεται διασυνοριακές κινήσεις, μέσω των οποίων οι ισλαμιστές μαχητές και όπλα έχουν διαρρεύσει στις γειτονικές χώρες. Κατά τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει συχνά κατηγορηθεί ότι βοηθά τα ριζοσπαστικά στοιχεία στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών της Αλ-Κάιντα και των μαχητών της ISIS, αφήνοντας τα σύνορά της ανοικτά και προσφέροντας ασφαλή χώρο υποχώρησης για τους ισλαμιστές μαχητές στην Συρία.
Η επίσημη Άγκυρα μπορεί να αρνείται ότι βοηθά την ISIS, αλλά τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Δεδομένου ότι η Τουρκία έχει τα μεγαλύτερα σύνορα με τη Συρία, η υποστήριξη της Τουρκίας είναι για τους τζιχαντιστές απαραίτητη. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα προπύργια της ISIS συσσωρεύονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Στην πραγματικότητα, η Τουρκία έχει προσφέρει πολύ περισσότερα από την απλή διέλευση των συνόρων: παρείχε το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων, την εφοδιαστική αλυσίδα, την κατάρτιση και τα όπλα. Τουρκικά ασθενοφόρα οδηγούν έξω από την κουρδική ζώνη τραυματισμένους μαχητές της ISIS σε τουρκικά νοσοκομεία. Συγκλονιστική η μακάβρια φωτογραφία που δείχνει τον ανώτατο διοικητή της ISIS Αμπού Μωάμεθ σε ένα κρεβάτι τουρκικού κρατικού νοσοκομείου - τον Απρίλιο του 2014.
Τούρκοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η Τουρκία κατέβαλε 800 εκατομμύρια δολάρια στην ISIS, σε ανταλλαγή με παραδόσεις πετρελαίου. Ένας άλλος πολιτικός δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με Τούρκους στρατιώτες στην ενεργό υπηρεσία των τζιχαντιστών, εκπαιδεύοντας στελέχη της ISIS.
Τουρκικοί υπολογισμοί
Οι υπολογισμοί της Τουρκίας έχουν μόλις πρόσφατα αλλάξει, εν μέρει, όπως η ISIS εδραιώθηκε εδαφικά στην Συρία και στο Ιράκ. Η ISIS είναι πλέον ένας παράγοντας στους τουρκικούς υπολογισμούς, αλλά η Τουρκία είναι αναγκασμένη να θεωρεί και στη συνέχεια την ανατροπή του αλ-Άσαντ ως πιο σημαντική επιλογή. Η ISIS δεν είναι μια απειλή για τον τουρκικό στρατό. Η δυνητική ανεξαρτησία των Κούρδων της Συρίας και η στρατιωτική δύναμη του αλ-Άσαντ είναι περισσότερο άμεσα εναντίον τουρκικών συμφερόντων και δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με τον τουρκικό στρατό. Έτσι, οι ενέργειες της Τουρκίας μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον ως μια έμμεση μετριοπαθή υποστήριξη της ISIS στο πλαίσιο των υπολογισμών της μεταβαλλόμενης ισορροπίας της εξουσίας.
Οι βομβιστικές επιθέσεις εντός της τουρκικής επικράτειας και η πρόσφατη ομηρία των Τούρkων διπλωματών στη Μοσούλη ερμηνεύτηκε ως εκβιασμός της ISIS για να κρατήσει η Τουρκία τα σύνορά της ανοικτά. Χρησιμοποιώντας την ISIS, έχει καταστεί ένα επικίνδυνο παιχνίδι για την τουρκική κυβέρνηση, αλλά η απουσία της ISIS θα μπορούσε να ενισχύσει τον αλ-Άσαντ και τους Κούρδους στη Συρία, συνεπώς είναι ένας σημαντικός παράγοντας που προς το παρόν είναι απαραίτητος.
Ένα άλλο μέρος του υπολογισμού είναι ότι εκτός από την επίσημη ρητορική των τουρκο-ιρανικών σχέσεων, αυτές χαρακτηρίζονται στην πραγματικότητα από μεγάλη δυσπιστία και ανταγωνισμό. Έτσι, η ISIS εξυπηρετεί την Τουρκία με τρεις τρόπους: καταπολεμά τον αλ-Άσαντ, καταπολεμά τους Κούρδους στην βορειοανατολική Συρία και δεσμεύει την ιρανική στρατιωτική δύναμη στη Συρία και το Ιράκ.
Είναι η ISIS μια στρατιωτική απειλή για την Τουρκία;
Χωρίς αμφιβολία η ομάδα που έχει δημιουργηθεί από τους τζιχαντισές είναι μια αποτελεσματική πολεμική δύναμη, η οποία έχει εμπλουτιστεί με στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει φέρει στην κατοχή της από τις κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράκ και της Συρίας. Παρ 'όλα αυτά, ο αριθμός των μαχητών τζιχαντιστών υπολογίζεται σε περίπου 30.000. Αυτό το μέγεθος είναι θεωρητικά μηδαμινό σε σύγκριση με τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας. Η τελευταία έχει ένοπλες δυνάμεις πάνω από μισό εκατομμύριο. Ο Στρατός έχει περί τους 400.000 άνδρες. Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) αναφέρει: «Ο στρατός είναι όλο και μικρότερος, αλλά πιο ικανός ... Η αεροπορική δύναμη είναι καλά εξοπλισμένη και καλά εκπαιδευμένη ...».
Μη σώφρον στάση;
Και η Ελλάδα; Ποιός ο ρόλος της στην εξίσωση του προλογίσματος; Στην πραγματικότητα η χώρα μας δεσμεύει το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο μέρος της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης μακριά από την Μέση Ανατολή, συγκεκριμένα δυόμισυ από τις συνολικά τέσσερις τουρκικές στρατιές. Αυτό δεν επιτρέπει στην Τουρκία να αναδείξει ανεξάρτητα και χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών την στρατιωτική πυγμή της ως μέσο επίτευξης πολιτικών στόχων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσοποταμίας. Ή τουλάχιστον ως μια προσπάθεια επίτευξης αυτών.
fox2magazine
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου