Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Ακάθεκτος ο Ανα(ν)στασιάδης – Πρόοδος στο περιουσιακό, το εδαφικό και τη διακυβέρνηση

Αναστασιάδης, Ακιντζί και Άιντα για το Κυπριακό
Περαιτέρω πρόοδο στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, του περιουσιακού και του εδαφικού, σημείωσαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, όπως εκτιμά ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Εσπεν Μπαρθ Άιντα.Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση των ηγετών, που άρχισε στις εννέα το πρωί και ολοκληρώθηκε γύρω στις δύο, ο κ. Άιντα είπε ότι οι ηγέτες βρίσκονται τώρα σε ουσιαστικές συνομιλίες, συζήτησαν σε εποικοδομητικό κλίμα τα θέματα της διακυβέρνησης, του περιουσιακού και του εδαφικού, πέτυχαν πρόοδο και έδωσαν νέες κατευθύνσεις στους διαπραγματευτές για να προχωρήσουν στη διαδικασία, οι οποίοι θα συναντηθούν άλλες τρεις φορές αυτή την εβδομάδα.

Οι διαπραγματευτές, πρόσθεσε, ενημέρωσαν τους ηγέτες για το έργο που επιτέλεσαν σε μια συγκεκριμένη ομάδα βασικών θεμάτων που καλύπτουν τα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της ιδιοκτησίας και κριτήρια του εδαφικού.
«Οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί συζήτησαν τα θέματα αυτά σε έκταση με ρεαλιστικό και εποικοδομητικό τρόπο, πετυχαίνοντας περαιτέρω πρόοδο. Έδωσαν νέες οδηγίες προς τους διαπραγματευτές, οι οποίοι θα συναντηθούν τρεις φορές αυτή την εβδομάδα να προωθήσουν την εργασία τους πάνω σε βασικά θέματα».
Είπε, επίσης, ότι συνέχισαν την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κατέγραψαν την εργασία που έγινε για την εφαρμογή των ήδη συμφωνημένων ΜΟΕ, εκφράζοντας ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, υπογράμμισε ο κ. Άιντα. «Οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί αναμένουν ότι θα βρεθούν σύντομα πρακτικές λύσεις σε τυχόν εκκρεμή ζητήματα, που θα φέρουν την εφαρμογή αυτών των μέτρων πιο κοντά στην ολοκλήρωση».
Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές που θα προκύψουν από μια λύση. «Με ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σήμερα στο επίκεντρο των εργασιών τους, ο κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί επανέλαβαν τη βούλησή τους να καταλήξουν σε μια συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν».
Ο κ. Άιντα, ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες θα συμμετέχουν από κοινού σε μια εκδήλωση που θα συνδιοργανωθεί από την Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο στις 8 Ιουλίου. Την ίδια ημέρα, θα συμμετάσχουν επίσης από κοινού σε συνάντηση με τους θρησκευτικούς ηγέτες.
Η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 10 Ιουλίου.
Μετά την αναχώρηση των ηγετών ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ήθελε – όπως είπε – να δηλώσει ότι είναι βαθύτατα εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που οι ηγέτες, οι διαπραγματευτές και οι ομάδες τους ασχολούνται με τα δύσκολα θέματα, με τρόπο που χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση.
«Μερικές φορές επιτυγχάνουν συμφωνία, ορισμένες φορές συνεχίζουν να διαφωνούν, πάντα σε πνεύμα που λέει ότι θα βρούμε μια λύση σε αυτά τα θέματα». Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό για τον ίδιο και την ομάδα του το ότι βλέπουν τον ρυθμό ανάπτυξης που υπάρχει τον τελευταίο μήνα, είπε επισημαίνοντας ότι οι ηγέτες δεν πίνουν μόνο καφέδες και πηγαίνουν σε εκδηλώσεις μαζί, αλλά στέκονται σε πολύ ουσιαστικές και σοβαρές διαπραγματεύσεις.
Μετά την τελευταία συνάντηση, συνέχισε, έχουμε μετακινηθεί από την καταγραφή θέσεων στις πραγματικές διαπραγματεύσεις και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. «Ήρθα εδώ αισιόδοξος χθες, είμαι πιο αισιόδοξος τώρα και αυτό βασίζεται στην ουσιαστική (διαπραγμάτευση), αφού οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι στην επίλυση ενός μακροχρόνιου προβλήματος».
Ερωτηθείς πόσο χρόνο πέρασαν σήμερα οι ηγέτες στην τετ-α-τετ συνάντηση, ο κ. Άιντα θέλησε να αποφύγει «την καταμέτρηση χρόνου» και σχόλια που μπορεί να προκύψουν γι αυτό, λέγοντας ότι έχουν βρει μια καλή δομή, καθώς ορισμένα θέματα είναι καλύτερα να περνούν άμεσα μέσα από διμερές και τριμερές επίπεδο και άλλα θέματα στη μεγαλύτερη – όπως είπε – ομάδα, σημειώνοντας ότι αυτές είναι συμβουλευτικές ομάδες που δίνουν στους ηγέτες την κατάλληλη στήριξη και μερικές φορές (οι ηγέτες) θεωρούν καλύτερα να τα συζητούν απευθείας και αυτό συμβαίνει σε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα, όπως ανέφερε.
Στην ερώτηση ΑΝ υπάρχουν νέες συγκλίσεις, ο κ. Άιντα είπε ότι είναι πολύ προσεκτικός ώστε να μην αποκαλύψει τίποτα επί της ουσίας σημειώνοντας ότι «προχωρούμε, αλλά δεν θα πω ακριβώς πού». Δεν ήθελε να πει τίποτα περισσότερο από αυτό που αναφερόταν στην αρχική στη δήλωση σχετικά με το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης και όταν ρωτήθηκε αν οι ηγέτες θα συζητήσουν τα ίδια κεφάλαια στην επόμενη συνάντησή τους, κάλεσε τους δημοσιογράφους να επαναλάβουν την ερώτηση, μετά την επόμενη συνάντηση.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν είναι ικανοποιημένος από τη σημερινή συνάντηση, είπε ότι «η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών λέει τα πάντα». Πρόσθεσε δε, πως «οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν πάρα πολύ παραγωγική, παρατηρήθηκε πρόοδος σε σημαντικά θέματα και ο διάλογος θα συνεχίσει».

ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου