Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Περισσότερο Κακό Αίμα! «Σημαντικός Λανθασμένος Υπολογισμός» Το Τελεσίγραφο της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΟΜΠΑΜΑ

«Η πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε την Ουάσινγκτον να δώσει στην Άγκυρα άνευ όρων υποστήριξη στον αγώνα της εναντίον των Κούρδων της Συρίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας σε Ιράν, Νορβηγία, Σουηδία, Γερμανία και Γαλλία, Osman Korutürk.

Ο Νταβούτογλου έκανε τα σχόλια μετά από την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα όπου χάθηκαν 29 ζωές. Η τουρκική ηγεσία κατηγόρησε τις προστατευόμενες από τις ΗΠΑ Μονάδες (YPG) για την επίθεση, με τους Σύροους Κούρδους να διαψεύδουν.
«Το μόνο πράγμα που περιμένουμε από τη σύμμαχο μας Αμερική είναι να στηρίξει την Τουρκία χωρίς εάν και αλλά», δήλωσε ο πρωθυπουργός στις 20 Φεβρουαρίου «Αν 28 τουρκικές ζωές χάθηκαν μέσα μόνο από μια τρομοκρατική επίθεση, τότε το μόνο που μπορούμε να αναμένουμε από αυτούς είναι να πουν πως οποιαδήποτε απειλή εναντίον της Τουρκίας είναι μια απειλή εναντίον τους».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν το YPG ή το PYD ως τρομοκρατικές οργανώσεις. Επιπλέον, οι Κούρδοι έχουν αποδειχθεί ότι είναι ένας από τους βασικούς συμμάχους της Ουάσινγκτον στις αντι-Daesh τις προσπάθειές της στο Ιράκ και τη Συρία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσφέρουν μια άμεση απάντηση στο εξής τελεσίγραφο «είτε εμείς ή το PYD», το οποίο οι τουρκικές αρχές έχουν παραδώσει στην Ουάσιγκτον. Ποιο ήταν το σημείο της ερώτησης που έφερε την Τουρκία στην γραμμή με το PYD; Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η τουρκική ηγεσία ήξερε πώς η Αμερική θα αντιδράσει σε αυτό το τελεσίγραφο», σημείωσε ο Koruturk.
Η παρατήρηση του Νταβούτογλου, σύμφωνα με τον διπλωμάτη, ήταν μια «σημαντική λανθασμένη εκτίμηση» για την Άγκυρα.
Ο Koruturk υποστηρίζει ότι η συμμαχία της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ θα οδηγούσε μόνο σε μεγαλύτερη απομόνωση της Άγκυρας στην περιοχή. Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα τρία έθνη εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να στείλουν χερσαίες δυνάμεις στη Συρία και πως θα πρέπει οι Ηνωμένες Πολιτείες να ξεκινήσουν μια στρατιωτική επέμβαση στην αραβική χώρα.
Η πράξη φαινομενικά θα στόχευε στην αντιμετώπιση της Daesh ή την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες, αλλά πολλοί έχουν επισημάνει ότι η Άγκυρα και το Ριάντ θα ήταν πιθανόν να επικεντρωθούν στην παροχή βοήθειας στις ριζοσπαστικές ομάδες που αγωνίζονται για την ανατροπή του νόμιμου προέδρου της Συρίας.
«Εν τω μεταξύ, η Τουρκία συνεχώς απειλεί όλους, αν και δεν υπάρχουν λόγοι για [τέτοια συμπεριφορά],» η οποία μειώνει το διεθνές κύρος της Άγκυρας, πρόσθεσε. Η χώρα θεωρείται όλο και περισσότερο ως «ασταθής και αναξιόπιστη».
Ο Koruturk πιστεύει ότι η Άγκυρα θα πρέπει να αναθεωρήσει ριζικά την πολιτική της για τη Συρία, η οποία έχει καταλήξει να είναι «λανθασμένη από την αρχή μέχρι το τέλος».
«Μήπως έχουμε να κάνουμε με το PYD ή την κουρδική πολιτοφυλακή ή την απειλή ενός κουρδικού κράτους αναδυόμενο στη βόρεια Συρία 3 – 3,5 χρόνια πριν; Οι προκλήσεις αυτές έχουν εμφανιστεί λόγω λανθασμένης πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με τη Συρία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

https://hellasforce.com/2016/02/25/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%83%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CE%AF%CE%BC%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου