Τρίτη 26 Απριλίου 2016

ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟ «ΚΑΥΤΟ» ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ


ege-de-yunanistan-la-gerginlikΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Η Τουρκία προχωρεί σε μια μεγάλη πρόκληση ακριβώς στο κέντρο του Αιγαίου δίνοντας χαρακτηριστικό μήνυμα στην ελληνική πλευρά αμφισβήτησης εξ’ ολοκλήρου της νόμιμης ελληνικής κυριαρχίας και μάλιστα μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, καταργώντας ουσιαστικά το παραδοσιακό μορατόριουμ αποφυγής προκλήσεων σε περίοδο θρησκευτικών εορτών.

Ειδικότερα, με την NAVTEX 311/16, η Τουρκία δεσμεύει μια πολύ μεγάλη περιοχή μεταξύ Χίου, Λέσβου Σκύρου και Ψαρών για άσκηση, η οποία θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Απριλίου. Έπειτα από διαρκείς καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και παραβάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας εντός του FIR Αθηνών, η Τουρκία (σ.σ.: η οποία απέσπασε τα εύσημα τόσο του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ όσο και της κας Μέρκελ για τη θετική συνεισφορά της στο προσφυγικό) επιμένει να αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Ελλάδας για Έρευνα και Διάσωση στο Αιγαίο.
Η Τουρκία με έγγραφα που έχει καταθέσει στον ΙΜΟ (International Maritime Organization) διεκδικεί την Έρευνα και Διάσωση μέχρι το μέσο του Αιγαίου, ώστε σχεδόν όλα τα ελληνικά νησιά να εγκλωβιστούν εντός ζώνης τουρκικής αρμοδιότητας.
Η Άγκυρα, με αφορμή την άσκηση αυτή, βρήκε την ευκαιρία να αμφισβητήσει όμως και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, καθώς στις ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν οι ελληνικές Αρχές υπήρχε υπόμνημα ότι τα σκάφη που θα λάβουν μέρος στην άσκηση, θα πρέπει να σεβαστούν τον ελληνικό εναέριο χώρο των δέκα ν.μ. και να καταθέτουν σχέδιο πτήσης.
Οι τουρκικές Αρχές μάλιστα προειδοποιούν ότι τα τουρκικά αεροσκάφη δεν πρόκειται να καταθέσουν σχέδια πτήσης και δεν θα παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των έξι ν.μ., υπονοώντας ότι η πτήση τους στην περιοχή μεταξύ έξι και δέκα ν.μ. δεν συνιστά παραβίαση του ελληνικού εναερίου χώρου. 

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου