Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

ΤΟΥΡΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΝΟΨΕΙ…

cyprus_turkish
Είναι δυνατόν ο Ανα(ν)στασιάδης να δηλώνει «πολύ ευχαριστημένος» μετά την τελευταία του συνάντηση με τον Ακιντζί, όταν οδεύουμε σε συνομοσπονδία δύο κρατών με τη δυνατότητα η «ΤΔΒΚ» να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες; Γιατί η εμμονή σε «λύση» από την οποία η Κύπρος δεν αποκομίζει κανένα όφελος; Οι συνομιλίες είναι προπέτασμα καπνού για αναγνώριση των τετελεσμένων της κατοχής με κυπριακή υπογραφή. Η Κύπρος είναι κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο με υπόσταση. Δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνει συνιστών κρατίδιο.

Η τ/κ πλευρά επιδιώκει όπως τα κρατίδια συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες
Οι αρμοδιότητες του κράτους για σύναψη διεθνών Συνθηκών και το θέμα των συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ κεντρικού κράτους και συνιστωσών πολιτειών, καθώς και ο συντονισμός και συνεργασία των συνιστωσών πολιτειών θα βρίσκονται στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, επί των ζητημάτων αυτών υπάρχουν διαφωνίες, που αφορούν τους περιορισμούς ή μη των συνιστώντων κρατιδίων να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνοκυπριακή πλευρά ευνοεί μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των εντατικών διαπραγματεύσεων, που χρονικά τοποθετείται στο τέλος Ιουλίου, όπως τα τέσσερα υπό συζήτηση κεφάλαια «κλείσουν προσωρινά» και οι συζητήσεις προχωρήσουν σε εδαφικό και ασφάλεια. Αυτή η ιδέα αναμένεται ότι θα συζητηθεί προς το τέλος της φάσης αυτής της διαδικασίας, στο τέλος του επόμενου μήνα, και θα αφορά τον προγραμματισμό για τον Σεπτέμβριο.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της αυριανής ατζέντας, πληροφορίες αναφέρουν πως η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι τα συνιστώντα κρατίδια θα πρέπει να έχουν δικαίωμα να συνομολογούν διεθνείς συμβάσεις με άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμούς. Συνδέει το εύρος των διεθνών συμφωνιών, που ζητά να μπορεί να συνάπτει, με τις εσωτερικές αρμοδιότητες που θα έχουν τα συνιστώντα κρατίδια. Ακόμη υποστηρίζει ότι η Κύπρος θα αποδώσει ίση μεταχείριση σε Ελλάδα και Τουρκία, περιλαμβανόμενης της απόλαυσης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, έως ότου η Τουρκία γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ελληνοκυπριακή πλευρά διαχρονικά υποστηρίζει ότι τα συνιστώντα κρατίδια θα μπορούν να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες σε θέματα πολιτισμού, παιδείας και αθλητισμού μετά από έγκριση της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Το θέμα των αρμοδιοτήτων κεντρικής κυβέρνησης και συνιστώντων κρατιδίων συνδέεται εκ των πραγμάτων και με τη μορφή της λύσης. Ποιας μορφής ομοσπονδία θα είναι ή θα περάσει τη γραμμή και θα είναι συνομοσπονδία. Κατά βάθος οι θέσεις που εκφράζονται από τουρκικής πλευράς παραπέμπουν σε ένα μοντέλο που διαμορφώνεται με βάση τι κέρδισε η Τουρκία επί του εδάφους με την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή. Επιδιώκει, δηλαδή, μια τουρκικού τύπου ομοσπονδία. Αυτό σημαίνει πως θα επιδιώξει, μέσα από τους νέους μηχανισμούς που θα διαμορφωθούν, να ασκεί έλεγχο.
Στο θέμα του συντάγματος και των νόμων θα πρέπει σε κάποια φάση να αρχίσει η σύνταξή τους. Είναι σαφές πως στο ζήτημα αυτό υπάρχει πάντα η λεπτή γραμμή που αφορά τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό αφορά και το κεφάλαιο «προηγούμενες πράξεις» σε σχέση με τις συμφωνίες Τουρκίας-ψευδοκράτους. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία τον καθορισμό ΑΟΖ Τουρκίας-ψευδοκράτους, που ως γνωστόν η Άγκυρα πήρε τη μερίδα του λέοντος; Ακόμη θα αμφισβητηθούν δικές μας διεθνείς συμφωνίες ( ΑΟΖ, διμερείς με Αίγυπτο και Ισραήλ) από την τουρκική πλευρά; Όλα αυτά δεν έχουν ακόμη συζητηθεί σε βάθος.
ΔΙΑΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΕΝΤΟΣ αυτής της εβδομάδας αναμένεται η κυβέρνηση να διαβιβάσει προς τα κόμματα έγγραφό της για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, το έγγραφο θέτει σε μια βάση τόσο τη σύνθεση όσο και τη λειτουργία του Σώματος, το οποίο τους τελευταίους μήνες κατέστη ανενεργό (έχει να συνεδριάσει από τον περασμένο Φεβρουάριο). Ως προς τη σύνθεση τα κόμματα θα εκπροσωπούνται μόνο με τον αρχηγό τους, χωρίς δεύτερο πρόσωπο, που ίσχυε μέχρι σήμερα. Εκείνο που προκύπτει είναι πως ο Πρόεδρος θέλει να διασφαλίσει το απόρρητο τόσο των εγγράφων όσο και των όσων θα συζητούνται εντός του Εθνικού Συμβουλίου.
Η ομιλία «Προέδρου» και το σχέδιο Β
Ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπορτζιού, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε, την περασμένη Δευτέρα, η δεξαμενή σκέψης Cyprus Academic Dialogue, στη Λευκωσία, με θέμα «Η ζωή σε μια ομόσπονδη Κύπρο», με ομιλητές τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Άκντζί, μοίραζε το κείμενο της ομιλίας του τελευταίου, που έφερε τον τίτλο: «Ομιλία Προέδρου Μουσταφά Ακιντζί». Αυτό μπορεί να θεωρείται πλέον για κάποιους… φυσιολογικό και αναμενόμενο, μέχρι και άνευ σημασίας. Μπορεί κάποιοι να υποστηρίξουν πως και στην ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη αναγραφόταν το ίδιο (Πρόεδρος της Δημοκρατίας). Ναι, αλλά δεν είναι το ίδιο. Άλλο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαφορετικό ο ψευδοπρόεδρος, ο κατοχικός ηγέτης.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή ο σχεδιασμός της τουρκικής πλευράς για αναβάθμιση του ψευδοκράτους μέσα από τη λειτουργία του ως «κανονικού κράτους» εσωτερικά αλλά και εξωτερικά, αν και γνωρίζουν πως είναι σήμερα ανέφικτος ο στόχος της αναγνώρισης. Την ίδια ώρα, γίνονται βήματα πλήρους εξάρτησης των κατεχόμενων από την Τουρκία, που λίγο-πολύ υπάρχει, με βασικό στόχο και επιδίωξη την ενσωμάτωση. Η Τουρκία εφαρμόζει ήδη το σχέδιο Β, συντηρώντας την ίδια ώρα την εν εξελίξει διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Κώστας Βενιζέλος
philenews

https://hellasforce.com/category/ethnika/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου