Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Το θέμα είναι ότι καλούμαστε να πιστέψουμε αυτό το «BLACK PANTHER» - Black Power παραμύθι

Του Paul Kersey (VDARE) / ΚΟ
Γκρίνιαξαν όλοι οι λίμπεραλ στις ΗΠΑ όταν ο Trump είπε ότι δεν επιθυμεί μετανάστες από “sh*thole” χώρες όπως η Αϊτή. Οι δημοσιογράφοι δεν θέλουν οι Αμερικανοί να μάθουν για την πραγματικότητα της ζωής στον Τρίτο Κόσμο που θα φέρουν μαζί τους οι μετανάστες. Είναι ακριβώς η ώρα η Αμερική και ο κόσμος να πάρει μια δόση ψεύτικης φαντασίας με τη μορφή της πολύ-διαφημιζόμενης επερχόμενης ταινίας Black Panther”, όπου η φανταστική μαύρη χώρα "Wakanda" έρχεται στις κινηματογραφικές οθόνες στις 16 Φεβρουαρίου, ακριβώς πάνω στην ώρα για τον Μήνα Μαύρης Ιστορίας (Black History Month).
Ο Μαύρος Πάνθηρας είναι μια black power φαντασία στην οποία το μυθικό αφρικανικό βασίλειο μπορεί να υπερηφανεύεται για την πιο προηγμένη τεχνολογία στον κόσμο. Φυσικά, το βάρος της δημιουργίας της φανταστικής Wakanda έπεσε στις κατά πολύ λευκές εταιρείες που ασχολούνται με ειδικά εφέ, όπως η Industrial Light & Magic. Αλλά οι άνθρωποι στην οθόνη και πίσω από την κάμερα που θα κερδίσουν τη δόξα είναι συντριπτικά μαύροι.

Η πρώτη ταινία της χρονιάς της Disney για την Marvel Cinematic Universe (MCU) φέρνει ένα σχεδόν μαύρο cast, έναν μαύρο σκηνοθέτη, έναν προϋπολογισμό αρκετά άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, και μια ιστορία γεμάτη με black power και "Afrofuturism". Ο επικεφαλής της Marvel studio Kevin Feige καυχήθηκε "Το 90 τοις εκατό του cast είναι αφρικανοί ή αφροαμερικανοί".

Σημαντικά, η Wakanda προβάλλεται ως μια άμεση απάντηση στα "στερεότυπα" ότι η Αφρική είναι υποανάπτυκτη και πρωτόγονη:
Στο trailer ... βλέπουμε έναν λευκό ... να περιγράφει τα πιο συνηθισμένα στερεότυπα για τις χώρες της Αφρικής. Σύντομα ερωτάται για το τι ξέρει για τη Wakanda και βλέπουμε εικόνες ενός τόπου που ο συνομιλητής καλεί "El Dorado" και πώς δεν είναι στη Νότια Αμερική – αλλά είναι στην Αφρική και στην πραγματικότητα είναι η Wakanda. Μετά του εξηγεί πώς όποιος πήγε να την «εξερευνήσει» δεν βγήκε ζωντανός.

Έτσι μέσα σε δύο μόλις λεπτά αποβάλλει το στερεότυπο των ανυπεράσπιστων Αφρικανών που χρειάζονται βοήθεια και δείχνει ποιες ήταν οι αφρικανικές χώρες χωρίς τον αποικισμό της. Όπου αντί να δείχνει μια ιστορία ενός λευκού ήρωα που έρχεται να βοηθήσει τους ανθρώπους, δείχνει εκείνους που έχουν κρύψει τον πολιτισμό τους για να τον κρατήσουν ασφαλή.

Εδώ το trailer:


Έτσι, ο μύθος ότι η ατυχία της Αφρικής (και κατ 'επέκταση όλων των μαύρων) οφείλεται αποκλειστικά σε λευκούς θα πάρει κάποια κινηματογραφική ενίσχυση. Και όπως μπορείτε να μαντέψετε, ο κύριος ενισχυτής της ταινίας ήταν ο Nate Moore, ο μοναδικός μαύρος παραγωγός στο τμήμα ταινιών της Marvel.

Η ταινία σκηνοθετείται από τον Ryan Coogler, ο οποίος σκηνοθέτησε μια "μαύρη" συνέχεια του Rocky με το Creed, ο οποίος επίσης σκηνοθέτησε την αντι-αστυνομική ταινία Fruitvale Station. Χωρίς αμφιβολία, ο Coogler επισκέφθηκε την Αφρική πριν αρχίσει την σκηνοθεσία ώστε να υπάρχει... "ακρίβεια".
Μαύρος παραγωγός-μαύρος σκηνοθέτης-ένα συντριπτικά μαύρο ακροατήριο. Ως στρατηγική μάρκετινγκ, μπορεί να λειτουργήσει, καθώς η κίνηση ξεπερνά ήδη όλες τις άλλες ταινίες της MCU στις προ-πωλήσεις.

Και ερμηνεύεται με πολιτικούς όρους, ως απόδειξη της black (καταναλωτικής) power, με τα mainstream media να βοηθούν με επιτυχία την εκστρατεία μάρκετινγκ της Marvel:

Το “Black Panther” που θα παρακολουθήσει όλη η χώρα το Φεβρουάριο, πέφτει πάνω στον Μήνα Μαύρης Ιστορίας. Η μόδα σχεδιάζεται γύρω από τα έντονα χρώματα και το ύφος του Αφροφουτουρισμού της Wakanda. Και ο βραβευμένος με Grammy rapper Kendrick Lamar είναι αυτός που έκανε το soundtrack.

"Αυτό που είναι σημαντικό τώρα όμως είναι ότι αυτή η εποχή σύγκλισης του franchise της ταινίας με τα social media, μια ταινία με έναν μαύρο σούπερ ήρωα με σχεδόν όλο το cast να είναι μαύροι μεταφέρει την δύναμη στην οποία έχουμε φτάσει. Αποτελεί εξέλιξη", δήλωσε ο Christopher Chambers, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

Και χάρη σε μερικές μεγάλες celebrities, η εκστρατεία "Wakanda Forever!" αναπτύσσεται γρηγορότερα από μια σφαίρα.

Για τους Αμερικανούς εθνικιστές, το Black Panther είναι ένα δυσοίωνο σημάδι. Όπως και η National Football League, η κινηματογραφική βιομηχανία είναι ένας άλλος αμερικανικός θεσμός που φαίνεται να χωρίζει κατά μήκος των φυλετικών γραμμών, με μόνο τους λευκούς να προειδοποιούνται να μένουν αποξενωμένοι από την φυλετική τους ταυτότητα. Η αποτελεσματικότητα της φιλο-μαύρης στρατηγικής μάρκετινγκ του Black Panther είναι μια εντυπωσιακή αντίθεση με το πώς οι λευκοί αντιδρούν στην ποπ κουλτούρα: γενικά δεν βασίζουν τις ταινίες τους στην αυτοεκτίμηση και αποθαρρύνονται ενεργά από το να «βλέπουν τον εαυτό τους» ως μυθικούς ήρωες. Ας θυμηθούμε την ταινία «Thor», τον σούπερ ήρωα που βασίζεται στον μυθικό σκανδιναβικό θεό, όπου είδαμε ένα πολυπολιτισμικό Asgard με μαύρες σκανδιναβικές θεότητες (σε καμία περίπτωση ένα όλο λευκό cast!).
Βλέπουμε και εδώ να υπάρχουν τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά όταν πρόκειται για την πολιτική σχετικά με την φυλή στον κινηματογράφο.
Δεν θα δίναμε και πολύ σημασία αν η Wakanda ήταν απλά ένα ταξίδι στην φαντασία. Αλλά οι δημοσιογράφοι και οι ακτιβιστές φαίνεται να την παίρνουν σοβαρά, πιστεύοντας ότι έχει σημασία για την πραγματική παγκόσμια πολιτική. Δυστυχώς, η πραγματικότητα των μαύρων χωρών είναι η Ζιμπάμπουε και όχι η Ουακάντα. Και αν οι Αμερικανοί είναι αρκετά ανόητοι για να μπερδέψουν τις αυταπάτες του Χόλιγουντ με την πραγματική ζωή, δεν θα καταλήξουμε σε έναν «Αφρο-φουτουριστικό» παράδεισο - αλλά μια χώρα που θα μοιάζει με μια μεγαλύτερη έκδοση της Βαλτιμόρης (φώτο).

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου