Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Μεγάλος Αδελφός

Ο εφιάλτης της πλήρους κατάργησης των μετρητών χρημάτων, με πειραματόζωα τη συμπλεγματική Σουηδία και τη χρεοκοπημένη Ελλάδα, καθώς επίσης με στόχο την κατασκόπευση και τον ολοκληρωτικό έλεγχο των μαζών από τις ελίτ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με ελάχιστες πιθανότητες αποτυχίας.  

Άποψη

– της Σερένα Νομικού

Τα κράτη του ευρωπαϊκού Βορά, ειδικά τα σκανδιναβικά, θεωρούνται πιο πολιτισμένα. Αυθαίρετα και συμπλεγματικά κατά τη γνώμη μου, όπως στην περίπτωση της Σουηδίας που έχει μετατραπεί στο πειραματόζωο των πολυπολιτισμικών κοινωνιών, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί κατακόρυφα η εγκληματικότητα, τα γκέτο, ο φόβος κοκ. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό του «πολιτισμού» τους είναι η κατάργηση των μετρητών χρημάτων, χωρίς να έχουν ερευνήσει καθόλου τις συνέπειες. Η Σουηδία εδώ, λόγω του συμπλέγματος της προοδευτικότητας που τη διακατέχει, χρησιμοποιείται ξανά ως πειραματόζωο.

Για να καταλάβουμε τη σημασία του θέματος και τις συνέπειες του, εάν
όλοι πληρώνουμε ψηφιακά, με κάρτες, τότε θα υπάρχει ένα κεντρικό προφίλ των κινήσεων και των πράξεων μας, το οποίο θα επιτρέπει στο σύστημα (ΙΤ όμιλοι, εταιρείες πιστωτικών κρατών, τράπεζες, κυβερνήσεις) να μας ελέγχει πλήρως. Επομένως δεν θα μπορούμε να κρύψουμε τις ενέργειες που προδίδουν τις πολιτικές, σεξουαλικές ή άλλες αντιλήψεις μας, οπότε δεν θα υπάρχει ουσιαστικά καμία προστασία των προσωπικών μας δεδομένων.

Εκτός αυτού, τα λογιστικά χρήματα θα μπορούν οποτεδήποτε να μπλοκάρονται και να παγώνουν, όπως στο Ιράν ή στην Ινδία που οι κυβερνήσεις δεν επιτρέπουν τις αναλήψεις, για να αποφευχθούν οι τραπεζικές χρεοκοπίες. Επί πλέον, οι τράπεζες θα μπορούν να επιβάλλουν αρνητικά επιτόκια, έναν έμμεσο φόρο καταθέσεων δηλαδή, για να πληρώνουν οι αποταμιευτές τη διάσωση τους, με το γνωστό τρόπο της ιδιωτικοποίησης των κερδών και της κοινωνικοποίησης των ζημιών τους.

Από την άλλη πλευρά οι άνθρωποι που καταδικάζονται στο περιθώριο, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, με αποτέλεσμα να μην τους παρέχονται πιστωτικές κάρτες, δεν θα μπορούν να επιβιώσουν. Το ίδιο θα συμβαίνει με όσους χρωστούν στο δημόσιο ή όπου αλλού, οπότε θα μπλοκάρονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους, σημειώνοντας πως σχεδόν 1,5 εκ. Έλληνες σήμερα είναι αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα. Όσον αφορά δε το χρηματοπιστωτικό τέρας, θα απομυζεί ακόμη πιο εύκολα τις κοινωνίες, επιβάλλοντας υψηλά επιτόκια υπερημερίας στις κάρτες, μεγαλύτερες προμήθειες στα καταστήματα που θα πληρώνονται υποχρεωτικά με αυτές κοκ.

Συνεχίζοντας, η επιβολή αποκλειστικά και μόνο ψηφιακών πληρωμών σχεδιάζεται να γίνεται με τη βοήθεια των «βιομετρικών χαρακτηριστικών» των ανθρώπων (άρθρο). Δηλαδή των βιολογικών τους στοιχείων που θα αποθηκεύονται σε μεγάλες βάσεις δεδομένων, οπότε θα μπορούν να ελέγχονται κεντρικά από αυτούς που θα κατέχουν την εξουσία, χωρίς να είναι σε θέση να αμυνθούν. Έτσι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τον τρομακτικό εφιάλτη που περιέγραψε πριν πολλές δεκαετίας ο Orwell στο «1984». Αν και έχει δοθεί η εντύπωση πως αφορούσε καθεστώτα τύπου Σοβιετικής Ένωσης, στην ουσία είχε σχέση με κεντρικά κατευθυνόμενα συστήματα, όπου ο σημερινός καπιταλισμός μετατρέπεται ακριβώς σε ένα τέτοιο, ελεγχόμενο από τις διεθνείς ελίτ.

Μπορεί βέβαια πολλοί να πιστεύουν πως πρόκειται για φρικιαστικές υπερβολές, αλλά εάν δουν τι συμβαίνει σήμερα στην Κίνα, θα αλλάξουν αμέσως απόψεις. Στη χώρα είναι υποχρεωμένες οι εταιρίες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να χρησιμοποιούν βιομετρικά δεδομένα, για να επιτρέψουν την εγγραφή χρηστών. Επί πλέον, οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις έχουν εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα αξιολόγησης των Κινέζων, το οποίο η κυβέρνηση έχει επιβάλλει σε διεθνές επίπεδο.

Με τον τρόπο αυτό, με την επιβράβευση δηλαδή των καλών αξιολογήσεων και με την τιμωρία των κακών (για παράδειγμα, με την απαγόρευση αγοράς αεροπορικών εισιτηρίων), η κυβέρνηση ελέγχει πλήρως τη συμπεριφορά του πληθυσμού. Ο κάθε Κινέζος και η κάθε Κινέζα παρακολουθούνται νυχθημερόν από το Μεγάλο Αδελφό που μπορεί να τους τιμωρεί ή να τους εκβιάζει κατά το δοκούν, οπότε κανένας δεν είναι πια ελεύθερος.

Η πρόφαση της ντροπής

Η επίσημη δικαιολογία τώρα της κατάργησης των μετρητών είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της τρομοκρατίας. Εν τούτοις, πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα. Ειδικότερα, οι τρομοκράτες χρειάζονται συνήθως ελάχιστα χρήματα για τις επιθέσεις τους και θα είναι σε θέση πάντοτε να τα εξασφαλίζουν με άλλους τρόπους. Όσον αφορά τη φοροδιαφυγή, με πλαστά τιμολόγια μπορούν τόσο να εξασφαλίζονται μαύρα χρήματα, όσο και να ξεπλένονται. Εκτός αυτού, οι κακοποιοί κάθε είδους χρησιμοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρονται σε όλους, από τις ανώνυμες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους.

Θυμίζω εδώ πάντως από το άρθρο «Η οικονομική ενσωμάτωση» του κ. Βιλιάρδου ότι, κατά τη διάρκεια μίας ημερίδας του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών που αφορούσε την οικονομική ενσωμάτωση, τη συμμετοχή δηλαδή όλων των ανθρώπων στο σύστημα του χρέους, ο κ. B. Gates δήλωσε ότι, το ίδρυμα του θα καταφέρει να μετατρέψει όλες τις πληρωμές στην Ινδία, στο Πακιστάν και στη Νιγηρία σε ηλεκτρονικές, ψηφιακές. Πως έως τα τέλη του 2018 όλες οι οικονομικές συναλλαγές σε αυτές της χώρες θα έπαυαν να εκτελούνται με μετρητά!

Το ίδρυμα επέλεξε τη Σουηδία για την καμπάνια του, όπου στην αρχή η MasterCard «στρατολόγησε» το μουσείο των ABBA. Στο κτίριο έπαψε να επιτρέπεται η πληρωμή με μετρητά, ενώ το ίδιο έκανε ένας μουσικός του συγκροτήματος των ΑΒΒΑ, με μεγάλη διαφημιστική υποστήριξη στις περιοδείες του. Παράλληλα η σουηδική κεντρική τράπεζα επιβάρυνε με το κόστος της διατήρησης των μετρητών τις εμπορικές τράπεζες, για να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν. Εκτός αυτού επέτρεψε στις μεγάλες τράπεζες να δημιουργήσουν ένα ΑΤΜ-Καρτέλ, με στόχο τις αναλήψεις όλο και λιγότερων μετρητών.

Σήμερα στα περισσότερα τραπεζικά καταστήματα της Σουηδίας δεν υπάρχουν μετρητά και οι έμπορο πρέπει συχνά να διανύσουν πολύ μεγάλες αποστάσεις για να καταθέσουν τα μετρητά τους χρήματα ή να πάρουν ψιλά. Λογικά λοιπόν το αποφεύγουν, για λόγους κόστους επίσης, προτιμώντας τις κάρτες. Ευτυχώς όμως για τη χώρα, έχει δημιουργηθεί μία πρωτοβουλία πολιτών εναντίον της απαγόρευσης των μετρητών. Επικεφαλής της είναι ένας πρώην αρχηγός της αστυνομίας, ο οποίος έχει δηλώσει πως η καταπολέμηση της εγκληματικότητας είναι πρόφαση για την κατάργηση των μετρητών.

Το δεύτερο πειραματόζωο είναι η χρεοκοπημένη και κατεχόμενη Ελλάδα, στην οποία οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποπροσανατολίζονται από τον εγχώριο βρώμικο πόλεμο των διεφθαρμένων της κομμάτων και των διαπλεγμένων μαζί τους ακόμη πιο βρώμικων ΜΜΕ. Ειδικότερα, όποιος δεν καλύπτει το ποσοστό του στις ψηφιακές πληρωμές, τιμωρείται με φορολογικές κυρώσεις. Οι έμποροι υποχρεώνονται από το νόμο να κλείνουν συμβόλαια με εταιρείες πιστωτικών καρτών και να αγοράζουν τα φορητά μηχανήματα τους (POS), ξένης φυσικά κατασκευής. Εκτός αυτού τους απαγορεύεται να χρεώνουν τους πελάτες που πληρώνουν με κάρτες τις προμήθειες που επιβάλλουν οι εταιρίες, στραγγαλίζοντας τους.

Επί πλέον, έχουν απαγορευτεί οι συναλλαγές με μετρητά πάνω από 500 € (προγραμματίζεται η μείωση στα 200 €), ενώ οι μετρητοίς πληρωμές έναντι απόδειξης λιανικής δεν αφαιρούνται συχνά ως έξοδα από τις φορολογικές δηλώσεις. Τα μετρητά χρήματα που διατηρεί κανείς στο σπίτι του πρέπει να τα δηλώνει και μπορεί να ελέγχεται, ειδικά όταν θα καθιερωθεί το περιουσιολόγιο. Όταν ολοκληρωθεί βέβαια το πείραμα, θα διευρυνθεί σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ ήδη αρκετά από τα παραπάνω έχουν επιβληθεί σε πολλές χώρες της.

Επίλογος

Κλείνοντας, όσον αφορά τα δήθεν ελεύθερα κρυπτογραφημένα χρήματα τύπου BITCOIN, η αποκάλυψη πως η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA έχει την πατέντα για το δεύτερο μεγαλύτερο, για το ETHEREUM, σημαίνει πως κανένας δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη μυστικότητα τους.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως μόνο τα μετρητά χρήματα είναι εγγυημένα από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ τα υπόλοιπα όχι. Επομένως το σύστημα που είναι πια κεντρικά κατευθυνόμενο, Σοβιετικού τύπου ουσιαστικά, όχι όμως από το προλεταριάτο ή την κεντρική επιτροπή του «κόμματος» αλλά από τις ελίτ, έχει κάθε λόγο να τα καταργήσει.

Στην περίπτωση βέβαια της ΕΕ τα μετρητά χρήματα δεν θα μπορούσαν να καταργηθούν νόμιμα, αφού θα έπρεπε να αλλάξει η συμφωνία του Μάαστριχτ που προϋποθέτει δημοψηφίσματα από πολλές χώρες (εξαίρεση πάντοτε η δύστυχη Ελλάδα που κανένας δεν ρωτά τους πολίτες της για τίποτα, αντιμετωπίζοντας τους ως άβουλα υποκείμενα). Εν τούτοις, επειδή αυτοί που έχουν το δικαίωμα να καταγγείλουν τις απαγορεύσεις μετρητών είναι η ΕΚΤ και η Κομισιόν, οι οποίες δεν το κάνουν, η κατάσταση παραμένει ως έχει. Με απλά λόγια, αφού δεν υπάρχει αγωγή, δεν απαιτείται η απονομή δικαιοσύνης, οπότε οι Ευρωπαίοι είναι εντελώς απροστάτευτοι.

Η μοναδική δυνατότητα λοιπόν είναι η δημιουργία πρωτοβουλιών πολιτών που θα τοποθετούνταν εναντίον της κατάργησης των μετρητών. Σε μία χώρα όμως όπως η Ελλάδα, η οποία έχει εξευτελιστεί διεθνώς και οι κάτοικοι της έχουν χαρακτηριστεί από τις ίδιες τις κυβερνήσεις τους μανιακοί φοροφυγάδες, ενώ πάνω από 4 εκ. δεν μπορούν πια να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους απέναντι στο δημόσιο, κάτι τέτοιο είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Πόσο μάλλον όταν, επειδή το πολιτισμικό επίπεδο προσαρμόζεται με το βιοτικό, η οικονομική κατάρρευση έχει ακολουθηθεί από την πνευματική, αφήνοντας ελάχιστες ελπίδες για την επίλυση τέτοιου είδους κοινωνικών θεμάτων.

Αnalyst.gr
http://oimaskespeftoun.blogspot.com/2018/09/blog-post_48.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου