Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Οι απίστευτες αναφορές στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση

Από τον Παναγιώτη Χ. Δούμα
Τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Μαρακές του Μαρόκου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΟΗΕ για την κύρωση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση. Πρόκειται για ένα μακροσκελές κείμενο, το οποίο ουσιαστικά μετατρέπει τη λαθρομετανάστευση σε «ανθρώπινο δικαίωμα», καταργώντας πρακτικά κάθε μεταναστευτική πολιτική στις χώρες που θα το υπογράψουν. Κάθε κράτος που θα το συνυπογράψει εκχωρεί εμπράκτως και διά νόμου την κυριαρχία του στο δοτό και ανυπόληπτο προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών. Σε όλο το κείμενο των 34 σελίδων του συμφώνου δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «παράνομος» ή παράγωγο αυτής. Πλέον οι λαθρομετανάστες θα είναι «μία ομάδα που χαίρει των ιδίων διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, οι οποίες πρέπει να αποτελούν αντικείμενο σεβασμού, να προστατεύονται και να εκπληρώνονται ανά πάσα στιγμή».

Οποιο και αν είναι το κίνητρο και ο σκοπός της μετανάστευσης, αυτή πρέπει να ενθαρρύνεται και να προστατεύεται. Μάλιστα, τα υπογράφοντα κράτη πρέπει να δημιουργήσουν μία κεντρική ιστοσελίδα, όπου θα παρατίθενται «επιλογές μετανάστευσης», δηλαδή διατάξεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας, προϋποθέσεις για την έκδοση βίζας, απαιτήσεις για την αδειοδότηση εργασίας, ευκαιρίες δωρεάν περίθαλψης, εκπαίδευσης και σπουδών, κόστος και συνθήκες διαβίωσης κ.λπ. Κάτι σαν τουριστικός οδηγός δηλαδή.

Ως ένας εκ των σκοπών του συμφώνου εμφανίζεται ο περιορισμός των κινδύνων και των δυσκολιών που οι μετανάστες αντιμετωπίζουν κατά τη διαδικασία της μετακίνησής τους, καθώς και ο σεβασμός και η εξυπηρέτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους μέσω της απαιτούμενης πρόνοιας και υποστήριξης.


Με άλλα λόγια, τέρμα οι βάρκες και τα φουσκωτά. Από τούδε... αεροπλάνα και βαπόρια. Ουσιαστικά «θεσμοθετείται» η λαθρομετανάστευση με τη θέσπιση ενός κώδικα δικαιωμάτων του λαθρομετανάστη, καθώς και λίστας προσφερόμενων υπηρεσιών. Κι αυτά πρέπει να γνωστοποιούνται μέσω εντύπων που τα ίδια τα εθνικά κράτη πρέπει να εκδίδουν και να διανέμουν σε όλες τις γλώσσες του πλανήτη, που θα περιλαμβάνουν και τις πληροφορίες για τα προνόμιά τους, την εύκολη πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας, τη δωρεάν περίθαλψη και εκπαίδευσή τους και φυσικά... τα δικαιώματά τους και τις δικές μας υποχρεώσεις απέναντί τους, όπως το να τους κάνουμε να νιώσουν «πλήρως ενταγμένοι στην κοινωνία μας και αναπόσπαστο γρανάζι της συνοχής της». Η όποια διαφωνία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ουσιαστικά. Τόσο απλά!

Μέχρι στιγμής η Αυστρία, η Αυστραλία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, το Ισραήλ, η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν δηλώσει ότι θα απόσχουν από τη σύνοδο. Μαζί φυσικά και οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, που απείχαν και από τις διαπραγματεύσεις για τη σύνταξη του συμφώνου. Η Ελβετία πιθανότατα δεν θα το ψηφίσει, ενώ και στη Γερμανία δημιουργείται αυτές τις ημέρες μία τάση διενέργειας δημοψηφίσματος από την Εναλλακτική για τη Γερμανία, αλλά με την αρωγή και του υποψήφιου διαδόχου της Μέρκελ Γενς Σπαν. Η Ελλάδα, όπως είναι αναμενόμενο, μάλλον θα υπογράψει, όπως πολλοί υπογράφουν τα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας και το μετανιώνουν μόλις έρθει ο πρώτος λογαριασμός.

Δημοκρατία


https://kostasxan.blogspot.com/2018/11/blog-post_476.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου