Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Το ψέμα των τούρκων για κοινή ναυτική άσκηση με τις ΗΠΑ

Φαίνεται πως οι Τούρκοι επιχειρούν με ψευδολογίες να ωραιοποιήσουν μια κατάσταση, που ίσως δεν είναι τόσο θετική για τα τουρκικά συμφέροντα. Το τελευταίο εφεύρημα των Τούρκων, θα γραφεί στην εγκυκλοπαίδεια της Ψευδολογίας, και μάλιστα με έντονη γραφή. Αναστάτωσε, πλην των Ελλήνων, και τους άμεσα και έμμεσα ενδιαφερόμενους για τα τεκταινόμενα στην Μ. Ανατολή, η επίσημη ανακοίνωση της Τουρκίας, ότι διεξήχθη κοινή ναυτική άσκηση ΗΠΑ-Τουρκίας.

Αυτό καθ’ εαυτό θα είχε την σημασία της η είδηση, αλλά εκείνο που την κατέστησε ανησυχητική ήταν η πληροφορία πως η κοινή άσκηση διεξήχθη νοτιοδυτικά της Κύπρου, σε περιοχή που δεσμεύτηκε με παράτυπη τουρκική Navtex, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως είχε αποκαλύψει ο "Φιλελεύθερος" της Λευκωσίας, η πληροφορία προήλθε από ανακοίνωση αλλά και με tweet του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, συνοδευόμενη με σειρά φωτογραφιών τουρκικών πλοίων και αμερικανικής φρεγάτας να πλέουν δίπλα-δίπλα.

Σύμφωνα με το τουρκικό tweet, «στις 17 Δεκεμβρίου 2018 διεξήχθησαν θαλάσσιες ασκήσεις στα διεθνή ύδατα, στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, με τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων. Συμμετείχαν οι φρεγάτες TCG GOKCEADA και TCG GEMLIK, ένα ελικόπτερο και αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας, όπως και η πυραυλάκατος του αμερικανικού ναυτικού USS D. COOK».


Φυσικό ήταν να ανησυχήσουμε, επειδή η αναφερόμενη άσκηση φερόταν να διεξάγεται σε περιοχή δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέσω παράτυπης Navtex, που όχι μόνο παραβίασε τις διαδικασίες έκδοσης τέτοιων ειδοποιήσεων, αλλά ταυτόχρονα παραβίαζε και τις Navtex προστασίας της περιοχής πλεύσης των πλοίων υποστήριξης της γεώτρησης της αμερικανικής ExxonMobil στο τεμάχιο 10, αλλά και άλλη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ίδια περιοχή για πολυεθνική άσκηση στην οποία κατά διαστήματα συμμετέχουν και πάλι οι ίδιες οι ΗΠΑ.

Μάλιστα, μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας αναλωθήκαμε όλοι να εξηγήσουμε την μεταστροφή των ΗΠΑ, εντός διαστήματος λίγων ημερών, από την στιγμή που είχαν αναγνωρίσει το δικαίωμα της Κύπρου να έχει την κυριαρχία επί της ΑΟΖ της. Μόνο που το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, όπως λένε.

Την επομένη, η Λευκωσία διέψευσε τις επίσημες ανακοινώσεις των Τούρκων, περί κοινής άσκησης Τουρκίας - Ηνωμένων Πολιτειών νοτίως της Κύπρου. Παρόμοια άσκηση δεν έγινε ποτέ, δήλωναν, σύμφωνα με το ΡΙΚ, διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, που χαρακτήρισαν τα τουρκικά δημοσιεύματα ως "υβριδικό αντιπερισπασμό".

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αμερικανική φρεγάτα, που βρίσκεται στην περιοχή εδώ και καιρό και, μεταξύ άλλων, προστατεύει τις εργασίες της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10, πράγματι έλαβε μέρος σε κοινή άσκηση, αλλά με τη Γαλλία. Η άσκηση έγινε μετά από άδεια, την οποία εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία. Οι Τούρκοι έκαναν δική τους παράλληλη άσκηση στην ίδια περιοχή με τα πλοία να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Φαίνεται πως οι Τούρκοι επιχειρούν με ψευδολογίες να ωραιοποιήσουν μια κατάσταση, που ίσως δεν είναι τόσο θετική για τα τουρκικά συμφέροντα, όπως θεωρήθηκε αρχικώς. Και τούτο διότι, αφενός ο Τραμπ, με χθεσινή του ανακοίνωση ανέφερε πως ενημέρωσε τον Ερντογάν ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ θα γίνει αργά - ίσως, και μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να καθυστερήσει αρκετά την υλοποίηση της απόφασής του.

Αφετέρου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρά την αμερικανική απόφαση να αποσυρθούν, δεκάδες φορτηγά φορτωμένα με ενισχύσεις και εξοπλισμό κατευθύνθηκαν προς τα ανατολικά του Ευφράτη. Πλην αυτού, το ίδιο Παρατηρητήριο μετέδωσε ότι ο Διεθνής Συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ ολοκλήρωσε την κατασκευή μιας νέας αμερικανικής Βάσης στην περιοχή της Χατζίν, τελευταίου προπυργίου του ISIS, στην ανατολική Συρία. Κατασκεύασαν δηλαδή, Βάση, ενώ φεύγουν;

Ο Μακεδών
Πηγή: https://www.voria.gr/article/to-psema-ton-tourkon-gia-kini-naftiki-askisi-me-tis-ipa


https://kostasxan.blogspot.com/2018/12/blog-post_955.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου