Νέα «βόμβα» μετά από αποκλειστική συνέντευξη του Ρόμπιν Ο ‘Νιλ, πρώην μεσολαβητή για την ονομασία μεταξύ Ελλάδας-ΠΓΔΜ, βγάζει πολλά και διάφορα στην φόρα, τα οποία φυσικά είναι όλα εις βάρος της χώρας μας. «Η συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη οδηγήσει στην έγκριση της προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και ελπίζω ότι θα σημειωθεί πρόοδος στην είσοδο της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πΓΔΜ θα λάβει τη σωστή θέση της στην κοινότητα των ευρωπαϊκών εθνών, μια εξέλιξη που ήλπιζα να δω στη Μακεδονία από το 1992», δηλώνει ο ίδιος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες είναι οι συνέπειες της αλλαγής του ονόματος του κράτους της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία; Είναι η αλλαγή στο ονόματος του κράτους το τέλος ή η αρχή της αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια; Η συμφωνία των Πρεσπών θα φέρει ειρήνη ή πόλεμο στα Βαλκάνια;
Robin O’Neal «Η Συμφωνία των Πρεσπών και η απόφαση της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου της πΓΔΜ να αλλάξουν το όνομά της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, επιτρέπει πολλά στην χώρα, για την οποία αισθάνομαι βαθιά αγάπη για την πλήρη και αδιαμφισβήτητη θέση της στη διεθνή κοινότητα και την περιοχή των Βαλκανίων.
Συγχαίρω επίσης τον κ. Matthew Nimitz για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, που κράτησαν πολλά χρόνια και απαίτησαν μεγάλες προσπάθειες.
Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα που τόσο η Ελλάδα όσο και η Βόρεια Μακεδονία καθώς και όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών οφείλουν μεγάλη ευγνωμοσύνη.
Η αναμφισβήτητη ύπαρξη και θέση της Βόρειας Μακεδονίας θα συμβάλει στη σταθερότητα των Βαλκανίων.
Τα σύνορά της είναι τώρα απαραβίαστα, οι σχέσεις συνεργασίας με την Ελλάδα είναι τώρα σε ισχύ και σήμερα μπορείτε να συνεργαστείτε με τους γείτονές σας υπέρ της περιοχής ως σύνολο.
Το τελευταίο ανεπίλυτο ζήτημα της αποσύνθεσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας έχει επιλυθεί και η συμφωνία των Πρεσπών θα εξασφαλίσει την ειρήνη στα Βαλκάνια. Η συμφωνία αυτή δεν δημιούργησε ένα νέο έθνος, έδωσε ένα νέο όνομα στο έθνος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι νέο το έθνος που δημιουργήθηκε με την συμφωνία των Πρεσπών, καθώς η Αθήνα έχει πραγματικά το αποκλειστικό δικαίωμα στην αρχαία ιστορία της Μακεδονίας, για πρώτη φορά μετά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912/1913;
Robin O’Neal: «Η συμφωνία των Πρεσπών δεν δημιούργησε ένα νέο έθνος, έδωσε ένα νέο όνομα στο κράτος. Το όνομα πΓΔΜ ήταν αρκετά ακατάλληλο για ένα μέλος της ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, και κατά τη γνώμη μου και ότι μη ορθό διεθνώς, διότι η νέα ανεξάρτητη δημοκρατία είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε όνομα της επιλογής της.
Όταν προσπάθησα να λύσω το πρόβλημα με το όνομα της πΓΔΜ για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας το 1992 πρόσφερα ως λύση το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».
Αυτό απορρίφθηκε από την τότε ελληνική κυβέρνηση, με το σκεπτικό ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ να δεχτούν τη λέξη Μακεδονία για λογαριασμό του ελληνικού κράτους.
Είπα τότε στον σύμβουλο του Έλληνα πρωθυπουργού κάποια τη στιγμή ότι, αν απορριφθεί αυτή την τελική απόφαση, θα αναγκαστείτε στο μέλλον να αποδεχθείτε τη λέξη Μακεδονία στο όνομα της δημοκρατίας.
Αυτό συνέβη τώρα και είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είναι πιο καθαρό από ό, τι το «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», αν και καταλαβαίνω γιατί ο Πρόεδρος Γκλιγκόροφ ήταν διατεθειμένος να προσφέρει αυτό το συμβιβασμό στην ελληνική κυβέρνηση το 1992.
Η συμφωνία των Πρεσπών όμως δεν παρέχει στην Ελλάδα αποκλειστικό δικαίωμα στην ιστορία της Μακεδονίας. Υπάρχει μια ιστορία της περιοχής θα πρέπει να αγκαλιάσει και τις δύο πλευρές, και αυτό αναγνωρίζεται ρητά στη Συνθήκη, για παράδειγμα, στο άρθρο 7, και σε αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας».
ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε σίγουρος για την επιβεβαίωση ότι η συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει προοπτικές για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, στις περιπτώσεις που η επίσημη ελληνική κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συνεχίζουν να αρνούνται την ύπαρξη του μακεδονικού κράτους και της πΓΔΜ;
Robin O’Neil: «Πιστεύω ότι η συμφωνία προσφέρει εξαιρετικές προοπτικές για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων. Τώρα η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να εργαστούν για να πραγματοποιήσουν αυτή την πραγματικότητα Όπως είπα, η συμφωνία αναγνωρίζει ρητά, για παράδειγμα, τη μακεδονική γλώσσα.»
ΕΡΩΤΗΣΗ:. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, μίλησε για ελληνικό βέτο προς την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ, κάτι που αποτελεί εκβιασμό. Το σχόλιό σας;
Robin O’Neil: «Υπάρχει υποχρέωση όλων των μερών μιας διεθνούς συμφωνίας, όπως η συμφωνία Πρεσπών, να την εφαρμόσουν με καλή πίστη. Το άρθρο 2 της συμφωνίας επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση στην Ευρώπη» κατέληξε ο ίδιος.
Ένα και μόνο ερώτημα τίθεται στην προκειμένη περίπτωση.
Αν φύγουν κάποια στιγμή μετά από εκλογές από την εξουσία Ζ.Ζάεφ και Α. Τσίπρας, θα ισχύουν όλοι οι όροι της συμφωνίας για παράδειγμα στα Σκόπια, ή όπου τους συμφέρει θα λένε ναι και αλλού όχι;
https://www.pentapostagma.gr/2019/02/%ce%b2%cf%8c%ce%bc%ce%b2%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%bf%ce%bb%ce%b1%ce%b2%ce%b7%cf%84%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bf%ce%b7%ce%b5-%ce%b7-%ce%b1.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου