Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

Ὁ συμβολισμός τῆς ῥωσσικῆς σημαίας σέ μία Ἀφρική πού ἀφυπνίζεται


Το θέαμα της ρωσικής σημαίας σε διαδηλώσεις για την υποστήριξη της στρατιωτικής ηγεσίας του Νίγηρα έχει τρομάξει τα δυτικά έθνη. Ο ειδικός στην Αφρική και πολιτικός αναλυτής Κόφι Κουάκου, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Αφρικής-Κίνας στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, είπε ότι η Ρωσία είχε μακρά ιστορία βοήθειας στους αγώνες της Αφρικής ενάντια στην αποικιοκρατία.

Οι σκηνές με Νιγηριανούς που κυματίζουν τη ρωσική σημαία έχουν «τρομοκρατήσει» Γάλλους, αμερικανούς και άλλους δυτικούς ηγέτες, λέει ένας ακαδημαϊκός.

Η στρατιωτική ηγεσία που καθαίρεσε τον Μοχάμεντ Μπαζούμ από πρόεδρο αψήφησε το τελεσίγραφο της πρώην αποικιακής δύναμης της Γαλλίας και του περιφερειακού μπλοκ ECOWAS να τον επαναφέρει στην εξουσία.

Με τη σειρά της, η νέα κυβέρνηση διέταξε τη Γαλλία και τις ΗΠΑ να εκκενώσουν τις στρατιωτικές τους βάσεις στη χώρα της Δυτικής Αφρικής και σταμάτησε τις πωλήσεις μεταλλεύματος ουρανίου στη Γαλλία, για την οποία αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

( φωτό ἀριστερά, Koffi Kouakou)

Ο πολιτικός αναλυτής Κόφι Κουάκου είπε στο Sputnik ότι είναι «συναρπαστικό» να βλέπεις το «παράδοξο» των δυτικών ηγετών να κατηγορούν τη Ρωσία για τη στρατιωτική κατάληψη στον Νίγηρα, όταν οι δικές τους ένοπλες δυνάμεις εκπαίδευσαν τους αξιωματικούς που ήταν υπεύθυνοι για παρόμοια γεγονότα σε γειτονικές χώρες.

"Η ρωσική σημαία μόλις εμφανίζεται σχεδόν παντού τώρα. Έχει συμβολισμό, αλλά έχει και πρακτικότητα", είπε.

«Μια από τις πρακτικές δυνατότητες είναι ότι όσοι σηκώνουν τις σημαίες, τουλάχιστον απέναντι από το Σαχέλ, λένε τώρα στον εαυτό τους: «Θεέ μου, χρειαζόμαστε κάποιον άλλο να μας βοηθήσει, είμαστε τόσο αδύναμοι, δεν είμαστε αρκετά δυνατοί. και δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε ολόκληρο το Σύνδρομο της Στοκχόλμης, αν επαινούμε συνεχώς αυτούς που μας καταπιέζουν», εξήγησε η Κοάκου.

Για τους Αφρικανούς, η Ρωσία αντιπροσωπεύει τη συνεργασία, την οικονομική ανάπτυξη και μια συμμαχία ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τόνισε ο ακαδημαϊκός. Αντίθετα, η Δύση απεικονίζει τη Ρωσία ως μια κακόβουλη δύναμη στην ήπειρο.  

«Θέλουν να τους βοηθήσει η Ρωσία», είπε ο Κουάκου. "Η καχυποψία του δυτικού κόσμου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι να πει "η Ρωσία βρίσκεται πίσω από αυτό". Αλλά οι άνθρωποι μόλις αφυπνίζονται στον Νίγηρα, στο Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, και νομίζω ότι η σημαία έχει γίνει πλέον σύμβολο ότι τους βοηθά να συσπειρωθούν γύρω από την ιδέα της ελευθερίας».

«Η Δύση είναι κάπως τρομαγμένη από αυτή την αφύπνισιν των Αφρικανών, και εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν «γιατί η Ρωσία», όταν είμαστε εκεί μαζί τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δεν αναρωτιούνται για το τί έχουν αυτοί κάνει », τόνισε η Κουάκου.

Η επίσκεψη στον Νίγηρα αυτή την εβδομάδα της βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland – της αρχιτέκτονας του πραξικοπήματος του Euromaidan του 2014 στην Ουκρανίααπέτυχε να εκφοβίσει τους νέους κυβερνώντες της χώρας να επαναφέρουν το Bazoum στην προεδρία ή να άρουν το εμπάργκο στις προμήθειες ουρανίου στη Γαλλία.

«Αν κάνετε μια σοβαρή αξιολόγηση της δυτικής κληρονομιάς, ειδικά της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ευρωπαίων και τώρα των Ηνωμένων Πολιτειών... της κληρονομιάς τους ως αποικιοκράτες, και «της σχέσης» τους αυτή, απλώς δεν θα ήταν καθόλου θετική », είπε ο Κουάκου.

Ο ακαδημαϊκός είπε ότι η σειρά των στρατιωτικών καταλήψεων στις πρώην αποικίες της Γαλλίας στη Δυτική Αφρική δεν ήταν απρόσμενη - ή μη δημοφιλής.

"Υπάρχει ένας συνδυασμός ανάμεσα σε ένα αυξανόμενο κίνημα δυσαρεστημένων δημοσίων υπαλλήλων, πολιτών και πληθυσμού που λέει: "Σας μπουχτίσαμε, πραγματικά δεν σας θέλουμε πια εδώ, μπορούμε να ασχοληθούμε εμείς με τα δικά μας θέματα"», σημείωσε ο Κουάκου. «Και ο στρατός είναι πιθανώς ένα από τα σημεία συγκέντρωσης δύναμης, εξουσίας, που ο λαός λέει τώρα: «Θα σας χρησιμοποιήσουμε για να μας βοηθήσετε πραγματικά να απαλλαγούμε από τους περισσότερους από αυτούς τους αποικιοκράτες».

"Όταν ακούμε για τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Νίγηρα ή στο Σαχέλ, πρόκειται για την κατασκευή στρατιωτικών βάσεων. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ακούσατε ότι οι ΗΠΑ κατασκευάζουν μια σοβαρή υποδομή, σιδηρόδρομο,  κατασκευή διαφορετικών εργοστασίων και να βοηθούν τους ανθρώπους να κάνουν σοβαρό εμπόριο ;"

Ἀπό : sputnikglobe.com


Δέν ξέρω πόσοι ἔχετε καταλάβει τήν σημασία καί τήν ἀξία τοῦ ῥωσσικοῦ συμβόλου στά χέρια τῶν δυστυχῶν Ἀφρικανῶν. Εἶναι σά νά βλέπῃς κανείς ἕναν ἀπελπισμένο,χρόνια ἐκμεταλλευόμενο ἀπό κάθε ἄποψιν,ἄνθρωπο νά ἔχῃ στηρίξει τίς ἐλπίδες του στήν σανίδα σωτηρίας του. 

Μία δύναμις πού διαχρονικῶς στήν Ἱστορία ἀποτελοῦσε καί ἀποτελεῖ τήν ἀνθρώπινη ἐλπίδα. Καί σήμερα,περισσότερο ἀπό ποτέ ἔχει κληθεῖ ἀπό τήν Μοῖρα νά ἀνταποκριθῇ στόν ῥόλο της για τό καλό τῆς Ἀνθρωπότητος,σέ παγκόσμιο ἐπίπεδον. Ἀπό τήν Εὐρώπη καί τήν Ἀσία,τήν Νότιο Ἀμερική μέχρι καί τήν Ἀφρική. 

Εἴθε, μέ τήν βοήθεια τοῦ Θεοῦ,νά τό ἐπιτύχῃ ! 


Ἡ Πελασγική

http://sxolianews.blogspot.com/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου