Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

«Οι Έλληνες έκαψαν τη Σμύρνη» λέει ο γενίτσαρος Ερντογάν και ο Μητσοτάκης τρέχει για διάλογο

Σε 5 ημέρες ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης σπεύδει στην Τουρκία για να συναντηθεί με τον Χ.Φιντάν, ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας. Θέμα η προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και ο …ελληνοτουρκικός διάλογος! Όλα αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα δικαιολογεί με το «καλό κλίμα» που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών!

Ο Ερντογάν λοιπόν δήλωσε με αφορμή τη μαύρη επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής ότι «οι Ελληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη», χαρακτηρίζοντας τον Αύγουστο «ιδιαίτερο μήνα» για την Τουρκία «επειδή νικήσαμε σε Κύπρο, Σμύρνη και Ματζικέρτ».

«Φτάσαμε στο τέλος αυτού του μήνα, στον οποίο με χρυσά γράμματα γράψαμε ιστορία στο Ματζικέρτ, στο Βελιγράδι και στην Κύπρο», τόνισε, πιο αναλυτικά, ο Τούρκος πρόεδρος συμπληρώνοντας ότι «τον Αύγουστο τον κλείνουμε με μια μεγάλη. Στις 26 Αυγούστου του 1922, ο στρατός μας ξεκίνησε τη μεγάλη επίθεση με την εντολή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ».
Ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι «ο ηρωικός στρατός μας διέλυσε τα εχθρικά μέτωπα, και στις 30 Αυγούστου διέλυσε ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δυνάμεων εισβολής και άνοιξε το δρόμο προς τη Σμύρνη. Δεκαπέντε ημέρες μετά την έναρξη της ᾽᾽μεγάλης επίθεσης᾽᾽ κυμάτιζαν οι τουρκικές σημαίες στη Σμύρνη την οποία είχε καταστρέψει και κάψει ο εχθρός που διέφυγε».

Στο εν λόγω σημείο της ομιλίας του κατέληξε: «Κι έτσι κερδίσαμε τον πόλεμο με μάχες που δώσαμε επι τριάμισι χρόνια εναντίον του εχθρού, ο οποίος με τις προδοτικές φιλοδοξίες του αλλά και τις βρόμικες μπότες του λέρωσε την μόνιμη πατρίδα μας την Ανατολία».

Υπενθυμίζεται πως χθες Τετάρτη (31/8), η Αθήνα προχώρησε σε γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, κατόπιν σχετικών οδηγιών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφορικά με τις ευχές του νατοϊκού στρατηγείου χερσαίων δυνάμεων στην Αγκυρα.

H ΝΑΤΟϊκή Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων (LANDCOM), με έδρα τη Σμύρνη, ανάρτησε στο λογαριασμό της στην πλατφόρμα “Χ”, συγχαρητήριο μήνυμα στην Τουρκία με αφορμή τον εορτασμό της λεγόμενης «Ημέρας της Νίκης», της επετείου δηλαδή που συμπίπτει με την ήττα των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρά Ασία το 1922.

Πηγή: militaire.gr

Πηγή: https://i-epikaira.blogspot.com/2023/08/blog-post_746.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου