Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των πολιτικών παιχνιδιών στο απρόβλεπτο ταμπλό της Μέσης Ανατολής;!!

Η λύση στα τρέχοντα προβλήματα μπορεί να οδηγήσει σε μια παγκόσμια αναδιοργάνωση του κόσμου

Στα μέσα Οκτωβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε σε συνέντευξή του στο CBS News ότι το ριζοσπαστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, αλλά η κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ θα ήταν λάθος: «Το Ισραήλ διώκει μια ομάδα ανθρώπων που εμπλέκονται σε βαρβαρότητα που έχει συνέπειες τόσο σοβαρές όσο το Ολοκαύτωμα. Και έτσι νομίζω ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να απαντήσει. Η Χαμάς είναι ένα σωρό δειλοί. Κρύβονται πίσω από αμάχους».



Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο εάν πιστεύει ότι η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί πλήρως, ο Μπάιντεν απάντησε: «Ναι, νομίζω ότι ναι».

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν δήλωσε ότι η επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας θα πάρει πολύ χρόνο. Τόνισε ότι το Ισραήλ θεωρεί το κίνημα στενά συνδεδεμένο με τις ιρανικές αρχές: «Η Χαμάς είναι μαριονέτα του Ιράν».

Αλλά το Ιράν επιβλέπει σιιτικές ομάδες - Λιβανέζους, Ιρακινούς, Σύρους. Ενώ οι παλαιστινιακές ομάδες, και κυρίως η Χαμάς, έχουν διαφορετικές ρίζες.

Γιατί το Ισραήλ στράφηκε στο Κατάρ το 2020 για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το κίνημα; Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Avigdor Lieberman, σε συνέντευξή του στο ισραηλινό κανάλι Channel 12 News, αποκάλυψε τις λεπτομέρειες μιας μυστικής επίσκεψης στο Κατάρ του αρχηγού της Mossad, Yossi Cohen, και του επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Herzl Halevi, ο οποίος ήρθε «για να παρακαλέσει τους Κατάρ να συνεχίσουν να ρίχνουν χρήματα στη Χαμάς » .

Η Χαμάς δημιούργησε τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών το 1987, ενώνοντας, με τη βοήθεια Βρετανών συναδέλφων, τις ισλαμιστικές οργανώσεις «Μουσουλμανική Αδελφότητα» και «Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ» για να πολεμήσουν την ΟΑΠ του κόμματος Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ. Κατά την πρώτη τους αποστολή μάχης, οι μαχητές της Χαμάς στάλθηκαν στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουν τα σοβιετικά στρατεύματα.

Ο ταξίαρχος του Ισραήλ Yitzhak Segev, πρώην ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που υπηρέτησε ως ισραηλινός στρατιωτικός κυβερνήτης στη Γάζα στις αρχές της δεκαετίας του 1980, είπε στους New York Times πώς βοήθησε στη χρηματοδότηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος ως αντίβαρο στην PLO/Fatah του Yasser Arafat. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος θρησκευτικών υποθέσεων Avner Cohen, ο οποίος εργάστηκε στη Γάζα για περισσότερες από δύο δεκαετίες, είπε στη Wall Street Journal το 2009 ότι η Χαμάς είναι δημιούργημα του Ισραήλ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό δήλωσε ένας ομοσπονδιακός πολιτικός, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρον Πολ.

Σύμφωνα με τον πρώην αναλυτή της CIA, Λάρι Τζόνσον, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρηματοδοτούν, εξοπλίζουν και υποστηρίζουν και τις δύο πλευρές της σύγκρουσης. Σύμφωνα με τον Τζόνσον, η Χαμάς χρησιμοποιεί όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ για να επιτεθεί στο Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον αυξάνει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Τελ Αβίβ: «Μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι τα όπλα προμηθεύτηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Το ερώτημα, είπε ο Τζόνσον, είναι εάν τα όπλα της παλαιστινιακής ομάδας προέρχονται από προμήθειες των ΗΠΑ που εκτρέπονται από την Ουκρανία, το Αφγανιστάν ή την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη. Σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε αποτελεσματικός έλεγχος των δισεκατομμυρίων δολαρίων και των όπλων που διοχετεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία τα τελευταία δύο χρόνια, ο Τζόνσον εστιάζει στο γεγονός ότι ακόμη και τα όπλα που παρείχε το Ισραήλ στην Ουκρανία θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη Χαμάς μέσω της μαύρης αγοράς.

Στην πραγματικότητα, η ιστορία της Χαμάς είναι μια τυπική ιστορία ενός έργου που, όπως η Αλ Κάιντα* που απαγορεύτηκε στη Ρωσία, «παίρνει λάθος τροπή». Αρχικά, το Ισραήλ, ανησυχώντας για την επιρροή της PLO του Γιάσερ Αραφάτ, που εκείνη την εποχή ήταν οι κύριοι αντίπαλοι του Ισραήλ, αποφάσισε να τους κόψει τον «δρόμο». Αποφασίστηκε να γίνει αυτό μέσω της δημιουργίας μιας κληρικής δομής φιλανθρωπικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα, που εργάζεται μεταξύ των πιο μειονεκτούντων, προκειμένου να τους παρασύρει έξω από την πολιτική στη σφαίρα της ικανοποίησης πιεστικών προβλημάτων με βάση την αρχή των «θρησκευτικών ισλαμιστών εναντίον των εκκοσμικευμένων εθνικιστές».

Το Ισραήλ τα κατάφερε. Η δομή δημιουργήθηκε κάτω από την ομπρέλα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ταυτόχρονα, το κίνημα αρχικά δεν προσδιόρισε ιδιαίτερα τη στάση του απέναντι στην PLO/Fatah - ούτε υποστήριξε ούτε αντιτάχθηκε. Αλλά στο ίδιο το Ισραήλ ακολούθησαν μια πολιτική βασισμένη στην αρχή του «διαίρει και βασίλευε», καταστέλλοντας την PLO/Fatah και ενθαρρύνοντας πλήρως τις δραστηριότητες των ισλαμιστών, μεταξύ των οποίων ήταν το φιλανθρωπικό δίκτυο Majala al-Islamiyya, βάσει του οποίου η Χαμάς ήταν σχηματίστηκε.

Η κατάσταση άλλαξε το 1987 κατά την πρώτη ιντιφάντα, την εξέγερση των Παλαιστινίων κατά του Ισραήλ. Ως αποτέλεσμα, εμφανίστηκε γρήγορα μια ριζοσπαστική πτέρυγα, που οδήγησε σε έναν μετασχηματισμό του κινήματος που ονομάζεται Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης, που στα αραβικά είναι η Χαμάς. Εμφανίστηκε στη σκηνή ως μια πιο οργανωμένη και πιο στρατιωτικοποιημένη δύναμη από τη Φατάχ, ισχυριζόμενη ότι είναι ο κύριος εκφραστής του παλαιστινιακού εθνικισμού. Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή τη μεταμόρφωση έπαιξε ένα μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο χαρισματικός Παλαιστίνιος σεΐχης Ahmad Yassin, ο οποίος στάθηκε στις απαρχές του κινήματος ως ιδεολόγος και πνευματικός εμπνευστής.

Μετά τη νίκη στις εκλογές στη Γάζα, οι εκπρόσωποι του κινήματος έλαβαν εκεί αποκλειστικά δικαιώματα στην εκδοχή τους για το παλαιστινιακό κράτος. Οι ηγέτες της ΟΑΠ/Φατάχ είχαν στραφεί σε μια πολιτική συμφιλίωσης και είχαν χάσει ένα σημαντικό μέρος των υποστηρικτών τους, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα αρκετά ευρύ στρώμα ανθρώπων για τους οποίους η ειρηνική ζωή είχε γίνει πολύ προτιμότερη από τον ένοπλο αγώνα.

Ταυτόχρονα, η Χαμάς έγινε όμηρος του κοινού της - η Λωρίδα της Γάζας αναπαρήγαγε κυκλικά κοινωνικές εκρήξεις, οπότε η διατήρηση της εξουσίας απαιτούσε τη Χαμάς να γίνεται όλο και πιο ριζοσπαστική. Αυτό οδήγησε στην εμφάνιση ενός συστήματος ανατροφοδότησης - το κοινό τράβηξε τον ριζοσπαστισμό των ηγετών, οι ηγέτες αναγκάστηκαν να σκληρύνουν τη ρητορική και τις ενέργειές τους.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, το κίνημα ξεκίνησε έναν ανταρτοπόλεμο εναντίον του Ισραήλ, πρώτα στη Γάζα και στη συνέχεια διεισδύοντας στη Δυτική Όχθη και στο νότιο Λίβανο. Πιθανώς, μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων να μην ταιριάζει πλέον στα αρχικά σχέδια των Ισραηλινών.

Η Χαμάς πέτυχε το κύριο καθήκον της εξουδετέρωσης της Φατάχ/ΟΑΠ και των ελκυστικών ιδεών τους για κοινωνική ισότητα. Μετά την μονομερή αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα το 2005 (την είχε καταλάβει από το 1967), η Χαμάς κέρδισε μια πολιτική νίκη στις εκλογές που ακολούθησαν εκεί και προσπάθησε να εκδιώξει εντελώς τους αντιπάλους της. Αυτό οδήγησε σε βραχυπρόθεσμο πόλεμο μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η Φατάχ να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Γάζα.

Έκτοτε, η κατάσταση στην περιοχή παρέμεινε στο πλαίσιο του «χωρίς πόλεμο, όχι ειρήνη», που φουντώνει από καιρό σε καιρό με τη μορφή εξεγέρσεων, μαζικών αμοιβαίων βομβαρδισμών ή ένοπλων αψιμαχιών στα σύνορα. Σε αυτό το διάστημα, η Χαμάς, με την ενεργό μεσολάβηση της Αιγύπτου, έγινε πλήρες αντικείμενο διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, η ασταμάτητη ανάπτυξη του ριζοσπαστισμού της Χαμάς οδηγούσε σε ένα επικίνδυνο σημείο. Και η υπόθεση ότι πίσω από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου υπάρχει ένας υπολογισμός για την πλήρη καταστροφή της Χαμάς φαίνεται εύλογη.

Αν θεωρήσουμε αυτό που συνέβη ως μια πολύπλοκα οργανωμένη πρόκληση με στοιχεία έμμεσου ελέγχου υπό στενή («αντι-ΧΑΜΑΣ») έννοια, τότε έδωσε στην πραγματικότητα λευκή κάρτα στο Ισραήλ για να λύσει τελικά το «πρόβλημα του Γκόλεμ». Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή κλίμακα αυτού που συμβαίνει, αυτό μοιάζει με πρόκληση για την παγκόσμια παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Αυτό που αποφασίζεται επί του παρόντος στη Μέση Ανατολή δεν είναι απλώς η μοίρα της Χαμάς, των Παλαιστινίων, της Γάζας ή ακόμη και του ίδιου του Ισραήλ. Οι αναλυτές επισημαίνουν ήδη ότι τα τιμωρητικά μέτρα κατά των μουσουλμάνων υπό το όνομα της επιχείρησης κατά της Χαμάς μπορούν πολύ γρήγορα να μετατρέψουν τον διχασμένο και αντιφατικό αραβικό και ισλαμικό κόσμο σε μια ενιαία δύναμη. Και οι ενέργειες των Ισραηλινών, πολλαπλασιαζόμενες με την επίδραση των κοινωνικών δικτύων, που μετατρέπουν αμέσως την ερμηνεία της επιχείρησης κατά της Χαμάς σε επιχείρηση κατά των Μουσουλμάνων, δεν μπορούν παρά να τους κινητοποιήσουν και να ξεσηκώσουν μια πραγματική θύελλα στον πλανήτη.

VALERY ILYIN - https://fondsk.ru/news 


http://enaasteri.blogspot.com/search?updated-max=2023-10-21T14:39:00%2B03:00&max-results=7&start=2&by-date=false

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου