Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Μέ τό ὄνειρο τῆς ΝΠΤ θά μείνουν οἱ ΗΠΑ τῶν νεοφιλελέ ἁρπακτικῶν

(φωτό)
Η τρέχουσα
παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει «ξεμείνει κατά κάποιο τρόπο», αλλά η Ουάσιγκτον θα διαμορφώσει το σύστημα που θα την αντικαταστήσει, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στους υποστηρικτές του το Σάββατο. Οι ηγέτες στη Μόσχα και το Πεκίνο, ωστόσο, υποστήριξαν το αντίθετο.

Μιλώντας σε δεξίωση προεκλογικής εκστρατείας στην Ουάσιγκτον, ο Μπάιντεν καυχήθηκε για το πώς έπεισε την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να στείλουν οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και πώς υπέγραψε συμφωνία για τους σιδηροδρόμους και τα λιμάνια με την ΕΕ, την Ινδία και τη Σαουδική Αραβία στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί τον προηγούμενο μήνα.

«Λοιπόν, νομίζω ότι έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε πράγματα, αν είμαστε αρκετά τολμηροί και έχουμε αρκετή εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, για να ενώσουμε τον κόσμο με τρόπους που δεν υπήρξε ποτέ», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Ήμασταν σε μια μεταπολεμική περίοδο για 50 χρόνια όπου λειτούργησε πολύ καλά, αλλά αυτό είναι θα έλεγα ξεπερασμένο. Κάπως τελείωσε η ενέργειά του. Χρειαζόμαστε μια νέα, νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων κατά μία έννοια», συνέχισε.

Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων που προέκυψε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν διπολική, με τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ να συναγωνίζονται για επιρροή και γεωπολιτική υπεροχή. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης οδήγησε σε μια μονοπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, με τις ΗΠΑ τη μοναδική υπερδύναμη. Καθώς η ΕΣΣΔ διαλύθηκε, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Η. Β. Μπους κήρυξε τη νίκη στον Ψυχρό Πόλεμο και την ανατολή μιας «νέας παγκόσμιας τάξης» στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 1991.

Τρεις δεκαετίες αργότερα, και με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί να βρει κεφάλαια για να πολεμήσει δύο ξένους πολέμους, η αμερικανική κυριαρχία είναι λιγότερο εξασφαλισμένη. Η οικονομία της Κίνας ήταν η ενδέκατη μεγαλύτερη στον κόσμο το 1991, αλλά τώρα είναι δεύτερη μετά τις ΗΠΑ». Με το Πεκίνο να επεκτείνει το πυρηνικό του οπλοστάσιο και να εκσυγχρονίζει τον στρατό του, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει αναφερθεί στη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ως «παρακμάζουσα» σε πολλές περιπτώσεις και χαιρέτισε την εμφάνιση ενός «πολυπολικού κόσμου», στον οποίο οι διεθνείς σχέσεις διέπονται από νόμους και Συνθήκες και όχι «κανόνες» που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε επίσης εκτενώς για την οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου, περιγράφοντας μια τέτοια τάξη στην οποία τα μεμονωμένα «πολιτιστικά κράτη» είναι ελεύθερα να επιδιώκουν τα δικά τους συμφέροντα απαλλαγμένα από τις επιταγές μιας ηγεμονικής δύναμης όπως οι ΗΠΑ

Η Ρωσία, η Κίνα και οι εταίροι τους στον όμιλο BRICS και στον Παγκόσμιο Νότο συμμερίζονται όλοι αυτόν τον στόχο, δήλωσε ο Πούτιν στην Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας (CCTV) την περασμένη εβδομάδα.

«Προχωρούμε από το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες μιας χώρας και ενός λαού τελειώνουν εκεί που ξεκινούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες ενός άλλου ατόμου ή ενός ολόκληρου κράτους. Έτσι πρέπει να γεννηθεί σταδιακά ένας πολυπολικός κόσμος», είπε ο Πούτιν στο κινεζικό δίκτυο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ :

«Νέα παγκόσμια τάξη» εναντίον «αυτοκρατορίας του ψέματος»: Βασικά στοιχεία από την ομιλία του Λαβρόφ στον ΟΗΕ

 «Εντείνεται» ο αγώνας για το μέλλον της παγκόσμιας τάξης

Ἀπάντησις στό ἐρώτημα πού ἔχω θέσει ἐδῶ καί ἡμέρες ἀποτελεῖ ἡ δήλωσις τοῦ γεροξεκούτη Μπάϊντεν : 

Ἄν ἡ 11η Σεπτεμβρίου τοῦ 2001 ἦταν ὁ δρόμος γιά τήν ἐπιβολή τῆς Παγκόσμιας Τυραννίας,ἡ ἐπίθεσις τῆς Χαμάς πού χαρακτηρίστηκε ἀπό τόν ἀμερικανό πρόεδρο 15 φορές χειρότερη,ποιόν δρόμο ἀνοίγει ἄρα γε ; 

ΕΔΩ

Συνεχίζει ὅμως νά λογαριάζῃ χωρίς τόν "ξενοδόχο". Ἐν προκειμένῳ τήν Ῥωσσία καί Κίνα ομοῦ μετά τῶν λοιπόν χωρῶν τῶν BRICS ὅπως καί τοῦ Παγκόσμιου Νότου...

Πῶς ὁ «Παγκόσμιος Νότος» μπορεῖ νά βοηθήσῃ στήν ἀνατροπή τῆς παγκόσμιας τάξης πού ἡγεῖται ἡ Δύσις

Ἡ Πελασγική

http://sxolianews.blogspot.com/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου