Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Ὁ Ἐρντογάν κατηγορεῖ τό Ἰσραήλ γιά «ἐγκλήματα πολέμου»


Καθώς η Δυτική Ιερουσαλήμ επεκτείνει την επιχείρησή της στη Γάζα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει σκληρύνει τη ρητορική του κατά του εβραϊκού κράτους

Η Τουρκία θα παρουσιάσει στον κόσμο στοιχεία για τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συγκέντρωση το Σάββατο. Ενώ ο Ερντογάν αρχικά τοποθετήθηκε ως πιθανός μεσολαβητής μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, έκτοτε τάχθηκε στο πλευρό των «μαχητών της ελευθερίας» στη Χαμάς.

Η επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα «δεν είναι άμυνα, αλλά μια ανοιχτή, μοχθηρή σφαγή», είπε ο Ερντογάν σε χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη. 


«Το Ισραήλ διαπράττει ανοιχτά εγκλήματα πολέμου για ακριβώς 22 ημέρες, αλλά οι δυτικοί ηγέτες δεν ζήτησαν καν κατάπαυση του πυρός», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία συλλέγει πληροφορίες για να «παρουσιάσει το Ισραήλ στον κόσμο ως εγκληματία πολέμου».

Περισσότεροι από 7.000 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων σχεδόν 3.000 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα από την έναρξη της τρέχουσας σύγκρουσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας. Οι ισραηλινές δυνάμεις αύξησαν δραματικά τον βομβαρδισμό της λωρίδας το βράδυ της Παρασκευής, πριν στείλουν στρατεύματα και τανκς στην περιοχή.

Η ισραηλινή αεροπορική εκστρατεία ξεκίνησε αμέσως μετά την επιδρομή των μαχητών της Χαμάς σε ισραηλινές πόλεις και χωριά κοντά στα σύνορα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.400 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας περίπου 250 ομήρους. 

Εντός ημερών από την επίθεση, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ήταν «έτοιμος για κάθε είδους μεσολάβηση, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής κρατουμένων, εάν τα μέρη το ζητήσουν». Ο Ερντογάν κάλεσε και τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση, αλλά τις εβδομάδες που ακολούθησαν, η εστίασή του στράφηκε σχεδόν αποκλειστικά στο Ισραήλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ –η οποία εμπόδισε τα τρόφιμα, το νερό, τα φάρμακα και τον ηλεκτρισμό να φτάσουν στον θύλακα– ήταν « κατά των νόμων του πολέμου» και κατηγόρησε το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα ότι διέπραξε «γενοκτονία» κατά των Παλαιστινίων. 

Σε μια ομιλία του στους βουλευτές, την Τετάρτη, είπε ότι «η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, είναι μια ομάδα μαχητών ελευθερίας, «μουτζαχεντίν» [ιεροί πολεμιστές] που διεξάγουν μάχη για να προστατεύσουν τα εδάφη και τον λαό της». Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι ακύρωσε τα σχέδια να επισκεφθεί το Ισραήλ λόγω των βομβαρδισμών της Γάζας.

ἀπό : swentr.site/news


Ἡ Πελασγική

http://sxolianews.blogspot.com/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου