Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Ἡ σημασία τῆς Ἀπελευθερώσεως τῆς Avdeyevka ἀπό τόν Ῥωσσικό Στρατό

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν τον «πλήρη έλεγχο» του ουκρανικού προπύργιου Avdeyevka(
φωτό χάρτης ), που χρησιμοποιείται εδώ και καιρό από τα εθνικιστικά στρατεύματα του καθεστώτος του Κιέβου για να βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές της γειτονικής πόλης Donetsk του Ντονμπάς.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανέφερε στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την πλήρη απελευθέρωση της πόλης Avdeyevka από τους Ουκρανούς εθνικιστές στις 17 Φεβρουαρίου.

Η Avdeyevka βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο των στρατευμάτων της Battlegroup Tsentr υπό τη διοίκηση του στρατηγού Andrey Mordvichev, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ακολουθεί μια ματιά στο πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα γύρω από το ουκρανικό προπύργιο Avdeyevka στο Donbass.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ουκρανικές εθνικιστικές δυνάμεις προσπαθούσαν απεγνωσμένα να κρατήσουν τις θέσεις τους στην Avdeyevka ενόψει της προώθησης των ρωσικών στρατευμάτων. Οι δυνάμεις του Κιέβου, οι οποίες είχαν οχυρώσει την Avdeyevka από τότε που κατέλαβαν τον έλεγχό της το 2014 με την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία , χρησιμοποίησαν την πόλη για να βομβαρδίσουν κατοικημένες περιοχές της κοντινής πόλης Ντόνετσκ.

Βρίσκεται στην καρδιά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, η βιομηχανική πόλη Avdeyevka έγινε ο τόπος έντονων μαχών μεταξύ των πολιτοφυλακών του Donbass και του ουκρανικού στρατού το 2014, με τις μάχες να κλιμακώνονται δραματικά το περασμένο φθινόπωρο αφού η Ρωσία άρχισε να ωθεί την απελευθέρωση της πολύ οχυρωμένης αστικής περιοχής.

Τα ρωσικά στρατεύματα σημείωσαν σημαντικά κέρδη κοντά στην πόλη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, απειλώντας να αποκόψουν και να εξαφανίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις που ήταν εδραιωμένες εκεί. Παρά τις προσπάθειες του νέου Ανώτατου Διοικητή του Κιέβου Oleksandr Syrsky να προσπαθήσει να συγκεντρώσει τα στρατεύματά του, εμφανίστηκαν αναφορές για ορισμένες ουκρανικές μονάδες που εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη .

Ο ουκρανικός στρατός είπε ότι ξεκίνησε μια μερική αποχώρηση από την Avdeyevka, πιστεύοντας ότι η απελευθέρωση της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις ήταν θέμα χρόνου, ανέφερε η Washington Post στις 15 Φεβρουαρίου. Η Ουάσιγκτον παραδέχτηκε επίσης ότι η κατάσταση στην Avdeyevka ήταν κρίσιμη. Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η πόλη μπορεί να τεθεί υπό τον έλεγχο της Ρωσίας λόγω της « έλλειψης πυρομαχικών » των ουκρανικών δυνάμεων.

Τα ρωσικά στρατεύματα πίεσαν ανελέητα προς την Avdeyevka, επιδιώκοντας να εκδιώξουν τις ουκρανικές δυνάμεις από την πόλη και έτσι να αποτρέψουν περαιτέρω τρομοκρατικές επιθέσεις από τα ουκρανικά στρατεύματα εναντίον των ρωσικών πόλεων . Τελικά, η ουκρανική διοίκηση στις 16 Φεβρουαρίου επιβεβαίωσε ότι τα στρατεύματα αποσύρονταν από την οχυρωμένη περιοχή Zenit στη νότια Avdeyevka. Ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Oleksandr Syrsky ανακοίνωσε την απόφαση για απόσυρση μονάδων από την πόλη Avdeyevka « με βάση την επιχειρησιακή κατάσταση » στις 17 Φεβρουαρίου. Την ίδια ημέρα, το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, επικαλούμενο τον διοικητή των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ομάδα Tavria, Oleksandr Tarnavsky, ανέφερε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν ήδη εγκαταλείψει την Avdeyevka .


Επίσημη αναφορά από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για την πλήρη απελευθέρωση της Avdeyevka έγινε στις 17 Φεβρουαρίου. Βασικά σημεία της δήλωσης του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ήταν τα εξής:

Ως αποτέλεσμα της κατάληψης της Avdeyevka από Ουκρανούς εθνικιστές, απελευθερώθηκε μια περιοχή 31,75 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τις τελευταίες 24 ώρες, η Ουκρανία έχασε πάνω από 1.500 στρατιώτες στις μάχες για την Avdeyevka.

Οι δυνάμεις της ομάδας μάχης Tsentr συνεχίζουν τις επιθετικές επιχειρήσεις για την περαιτέρω απελευθέρωση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ από τους Ουκρανούς εθνικιστές.

Η απελευθέρωση της Avdeyevka κατέστησε δυνατή την απομάκρυνση της πρώτης γραμμής από το Ντόνετσκ και την σημαντική προστασία της από τρομοκρατικές επιθέσεις του καθεστώτος του Κιέβου.

Αυτή τη στιγμή λαμβάνονται μέτρα για την οριστική εκκαθάριση της Avdeyevka από Ουκρανούς μαχητές και τον αποκλεισμό των ουκρανικών μονάδων.

Μερικοί διάσπαρτοι σχηματισμοί Ουκρανών μαχητών κατάφεραν να εγκαταλείψουν την Avdeyevka βιαστικά, εγκαταλείποντας όπλα και εξοπλισμό.

Η εντολή του Ουκρανού Ανώτατου Διοικητή Syrsky να εγκαταλείψει την Avdeyevka εκδόθηκε μόλις 24 ώρες μετά την έναρξη της ανεξέλεγκτης πτήσης των ουκρανικών στρατευμάτων , ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.


Αφού ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky σχολίασε το Σάββατο ότι η αποχώρηση από την Avdeyevka έγινε φαινομενικά για να σωθούν οι ζωές στρατιωτών, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απάντησε στα σχόλια στο Telegram.

"Όχι, δεν είναι αυτός ο λόγος. Αλλά επειδή ο Ζελένσκι και η συμμορία του ξέρουν πώς να "μάχονται" μόνο για πολλά χρήματα που πάνε κατευθείαν στις τσέπες τους και μόνο εναντίον αμάχων."

Η Ζαχάροβα αναδημοσίευσε επίσης το μήνυμα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας σχετικά με την έκθεση του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την απελευθέρωση της Αβντεγιέφκα. Στη συνέχεια πρόσθεσε, « Γι' αυτό όλοι οι εχθροί μας είναι τόσο αναστατωμένοι. Ο Θεός να δίνει δύναμη σε όλους τους ανθρώπους ΜΑΣ! ”

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον ρωσικό στρατό για την επιτυχία του στην Avdeyevka, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

" Ο Πούτιν στο Κρεμλίνο άκουσε την αναφορά του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου για την απελευθέρωση της Avdeyevka. Ο πρόεδρος συνεχάρη τον στρατό και τους μαχητές μας για μια τόσο σημαντική νίκη, για μια τέτοια επιτυχία ", δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Πούτιν, σε τηλεγράφημά του προς τον διοικητή της Ομάδας Μάχης Tsentr, τον στρατηγό Andrey Mordvichev, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη γενναιότητα των στρατευμάτων που ηγήθηκε στην απελευθέρωση της Avdeyevka, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ἀπό : sputnikglobe.com

Στίς 29 Δεκεμβρίου τοῦ 2023 ὁ Ζελένσκυ εἶχε ἐπισκεφθεῖ τήν πρώτη γραμμή τοῦ μετώπου στήν Avdeyevka,θέλοντας νά σημειώσῃ τήν σπουδαιότητά της. Ἦταν ἡ τελευταία φορά πού μπόρεσε νά τήν ἐπισκεφθῇ καί νά αὐτοφωτογραφηθῇ μέ ...αὐτοπεποίθησιν !  (φωτό)

Η Avdiivka Coke and Chemical Plant (AKHZ, φωτό ἀριστερά) στο Donestk της Ουκρανίας , είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οπτάνθρακα στην Ουκρανία και ανήκει στην εταιρεία Metinvest η οποία ανήκει στον Rinat Akhmetov , έναν Ουκρανό ολιγάρχη . Η AKHZ παράγει επίσης μια ποικιλία χημικών ουσιών, όπως βενζίνη , λιθανθρακόπισσα , θειικό αμμώνιο πετρελαίου άνθρακα και αέριο οπτάνθρακα... Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε το 1963 από την Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία για να καλύψει τις ανάγκες οπτάνθρακα των γειτονικών Χαλυβουργείων Mariupol ... Μέχρι το 1988, είχαν παραχθεί 100 εκατομμύρια τόνοι οπτάνθρακα, καθιστώντας το σημαντικό παραγωγό οπτάνθρακα στην Ευρώπη. Το 1993, καθώς η Ουκρανία κέρδισε την ανεξαρτησία, το εργοστάσιο ιδιωτικοποιήθηκε ως Ανοικτή Μετοχική Εταιρεία «Avdeevskiy Coke-processing Works». .. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η παραγωγή ήταν 12.000 τόνοι οπτάνθρακα την ημέρα, αξίας 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων...Η Avdiivka Coke είναι ένας από τους πέντε κορυφαίους παραγωγούς οπτάνθρακα στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος παραγωγός οπτάνθρακα στην Ουκρανία. Επί του παρόντος, η AKHZ παράγει περίπου 40 τύπους προϊόντων και το μερίδιο του εργοστασίου υπερβαίνει το 20% της ακαθάριστης παραγωγής οπτάνθρακα στην Ουκρανία...( ἀπό ἐδῶ

δημογραφικά στοιχεία
Μητρική γλώσσα από την Ουκρανική Απογραφή του 2001 :

Ρωσικά 87,2%
Ουκρανικά 12,5%
Λευκορωσίας 0,1%
Αρμενικά 0,1%

 Ο πληθυσμός της Avdiivka είναι στην πλειοψηφία τους Ουκρανοί (63,5%), με μεγάλη μειονότητα Ρώσων (33,7%) και μικρές μειονότητες Λευκορώσων (0,9%) και Ελλήνων (0,6%).
Όσον αφορά τη μητρική γλώσσα, η Avdiivka είναι σε μεγάλο βαθμό ρωσόφωνη, με το 87,2% των κατοίκων της Avdiivka να αναφέρουν τη μητρική τους γλώσσα ως ρωσική . Η μεγαλύτερη γλωσσική μειονότητα είναι ουκρανόφωνοι, με το 12,5% να αναφέρει τη μητρική του γλώσσα ως Ουκρανική . Υπάρχουν επίσης δύο πολύ μικρές γλωσσικές μειονότητες, με το 0,1% να αναφέρει τη Λευκορωσική ως μητρική του γλώσσα και ένα άλλο 0,1% να αναφέρει τα Αρμενικά .



Ἡ Πελασγική 
http://sxolianews.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου